Spațiile create pentru a fi utilizate în comun – conform conceptului de coworking deja cunoscut liber profesioniștilor – sunt amenajate ca birou temporar, însă lucrul de acasă este o cu totul altă poveste. Care zonă din casă este mai potrivită? Mobilier adecvat, instrumente, depozitare, securitatea informațiilor utilizate: de ce avem nevoie pentru a organiza un birou la domiciliu? Pentru ca productivitatea, eficiența și confortul să fie garantate, regulile trebuie să fie clare, iar organizarea – cât mai eficace. Găsești mai jos câteva idei utile în acest sens.
Organizează spațiul.
Stabilește ce vrei și ai grijă ca ceea ce ai în minte să poată fi bine implementat și încadrat în zona de care ai nevoie. Fie că este vorba de o masă de lucru sau, chiar mai bine, de o încăpere dedicată, creează un spațiu cât mai neutru posibil și separat de restul casei. Astfel îți va fi mai ușor să te concentrezi pe ce ai de făcut, iar distanțarea fizică te va ajuta să descarci stresul acumulat în timpul orelor de activitate.
Munca sedentară care implică ore în fața unui ecran nu poate ignora iluminarea adecvată – o sursă de lumină naturală este foarte importantă în asemenea caz. Iluminatul interior este recomandat să nu fie foarte intens, pentru a evita eventuale afecțiuni oculare.
Urmărește utilitatea.
Alege, de exemplu, un laptop performant într-o culoare clasică, nu neapărat pe cel colorat care poate arăta spectaculos, însă este inferior din punct de vedere tehnic.
De asemenea, stocarea documentelor este foarte importantă. În timp, acestea vor crește și, dacă nu vrei să-nnebunești căutând ce ai nevoie, ar fi mai bine să te organizezi urmărind cele mai utile elemente. Cloud-ul și mediile externe de memorie – hard-disk, stick USB – te vor ajuta cu formatul digital, pentru hârtie și alte accesorii va trebui să stabilești spațiul necesar pentru dulap, suporturi pentru dosare sau cutii potrivite.
Alege calitatea
Este cea mai înțeleaptă mișcare pe termen lung. Cine înțelege importanța unui birou ergonomic – masă de lucru și scaun – nu va face excepție atunci când trebuie să își organizeze reședința de lucru acasă, dimpotrivă!
E necesar să alegi cu atenție acel model care, prin dimensiuni, materiale și cerințe tehnice, asigură o postură corectă și confortabilă. Urmărește și posibilitatea înlocuirii ulterioare a componentelor, astfel încât să eviți stresul de a schimba scaunul cu totul – poți decide, spre exemplu, asupra unui suport pentru scaun de birou de aici.
Optează pentru performanță.
Lucrul într-un mediu organizat este condiția esențială pentru a efectua activitățile zilnice și este important, de asemenea, să ai la dispoziție o aparatură care să îți susțină randamentul dorit.
Acasă nu poți avea la îndemână sistemele și tehnicienii care susțin munca dintr-un birou clasic, deci va trebui să te descurci altcumva. De aceea, sfatul nostru este să alegi tehnologie fiabilă și de nivel înalt – computer, imprimantă, căști pentru conferința telefonică cu clienții sau colaboratorii etc. În definitiv, calitatea productivității este un atu de la care nu se cuvine să faci rabat, indiferent de locul în care alegi să lucrezi.
Asigură-ți protecția!
Investești în respectarea unor standarde în activitatea de acasă, te preocupi ca lucrurile să meargă cât mai bine, însă cum îți asiguri securitatea informațiilor utilizate? Este întotdeauna mai înțelept să previi, deci ține minte să deții un antivirus bun și parole performante pentru datele tale informatice, precum și închideri de încredere pentru sertare, uși, dulapuri, inclusiv pentru întreaga locuință.
Cele indicate mai sus îți pot oferi cadrul optim pentru a continua munca de birou din confortul propriei locuințe, însă motorul activității rămâne buna funcționare a ta, ca element esențial în acest demers. Dacă la biroul clasic timpii de lucru se punctează în comun, respectiv intrare-ieșire, pauză de masă, pauze de cafea etc., acasă va trebui să stabilești un anume ritm și limite precise. A nu face acest lucru va însemna să riști alunecarea în distragerea atenției sau, dimpotrivă, să nu observi timpul care trece, uitând să iei pauzele necesare pentru a recupera luciditatea și productivitatea.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!