Hai să vedem care sunt cele mai simple și cele mai obișnuite modalități de a-ți reduce costul vieții astfel încât să-ți poți îndeplini dorințe altfel inaccesibile.

1. Setează-ți un buget personal strict

Primul pas pe care ar trebui să îl faci atunci când încerci să reduci costurile de trai este să-ți setezi un buget personal strict. Acest lucru te va ajuta să faci mai bine cunoștință cu obiceiurile tale în ceea ce privește cheltuielile, veniturile lunare și situația ta financiară generală.

Cu toate acestea, nu poți crea un buget o singură dată și apoi să aștepți ca acesta să facă minuni în viața ta. Mai degrabă, dacă dorești să vezi efectiv beneficiile bugetării care influențează pozitiv finanțele tale personale, trebuie să transformi setarea bugetului într-un obicei zilnic. În fiecare zi ar trebui să verifici că bugetul tău este în concordanță cu contul tău bancar și să te asiguri că fiecare cheltuială este conform posibilităților. Acest lucru te va ține la curent cu cheltuielile proprii și cu zonele în care ai putea să reduci cheltuielile.

2. Ai grijă de propriile lucruri

Cu cât ai mai multă grijă de lucrurile tale, făcând tot posibilul să le ajuți să reziste în timp, cu atât vei cheltui mai puțini bani pe termen lung. De exemplu, dacă deții o mașină, este mult mai bine să investești regulat în revizii și verificări de rutină, decât să cheltuiești sume uriașe atunci când mașina se strică.

Într-un fel – este ca în cazul vorbei despre curățenie: „e mai ușor să menții curățenia decât să faci curat”. Iar niște calcule simple arată este în același timp și mai ieftin!

3. Plătește-ți datoriile

Dacă ești în căutarea unor modalități de a-ți reduce costul vieții și ai datorii la bancă pe care le plătești în fiecare lună… Atunci plata acelor datorii ar trebui să fie în topul listei tale de cheltuieli utile pe termen lung. Aceasta este una dintre cele mai dificile sarcini de pe această listă, dar este de departe cea mai bună modalitate de a aduce prosperitate financiară în viața ta.

Hai s-o luăm așa – dacă plătești în fiecare lună 1.000 de lei doar pentru a plăti niște datorii acumulate pe cardul de credit sau la rata pentru mașină, atunci costul vieții tale poate deveni mult prea mare. Dacă îți faci calculele bine, s-ar putea ca în doar trei luni să reușești să fii complet fără datorii. Gândește-te așa: în doar trei luni ai putea obține, folosind exemplul nostru, sute de lei în plus la buget, cât plăteai dobânda la bancă.

4. Reduce-ți ieșirile la restaurant (sau cumpără gustare!)

Una dintre cele mai simple modalități de a ieși din datorii este eliminarea sau reducerea drastică a ieșirilor la restaurant – cel puțin până când acest obicei devine din nou ceva ce-ți poți permite. În loc să iei toate mesele în afara casei sau cu mâncare la comandă, ai putea săptămânal să tragi o fugă până la magazin și să gătești acasă. Ai fi surprins de impactul pozitiv pe care această decizie îl poate avea asupra călătoriei tale către o viață fără datorii.

Desigur, nu înseamnă că ieșirea ar trebui să fie total evitată, deoarece acest lucru poate avea un impact negativ asupra relațiilor tale sociale. O soluție excelentă este să găsești o masă delicioasă, eficientă din punct de vedere al costurilor, unde să poți împărtăși o cafea sau o băutură răcoritoare cu prietenii sau partenerul tău. Ca să oferim un exemplu cât se poate de simplu, lanțul de restaurante Subway a pregătit o alternativă rapidă și sănătoasă la gustările găsite în restaurantele de la colțul străzii. Subway introduce Sub Gustări sub sloganul „Mănânci bine, plătești mai puțin”, o alternativă accesibilă, care poate fi completată prin adăugarea de ingrediente variate, precum legume sau sosuri.

5. Învață care e diferența între dorințe și necesități

Ai spus vreodată că „ai nevoie” de ceva, când de fapt l-ai „dorit”? De exemplu, poate ultima dată când ai fost la mall ai spus „Am nevoie de o jachetă nouă”. Deși mai ai trei jachete care sunt perfecte pentru purtare și care doar așteaptă să le scoți din dulap.

Dacă vrei să-ți reduceți cheltuielile de viață, trebuie să cunoști diferența dintre dorințe și nevoi. Pentru că, într-adevăr, nu este nimic în neregulă cu cumpărarea lucrurilor atunci când pur și simplu le dorești. Dar este mult mai bine pentru sănătatea ta financiară pe termen lung să fii conștient de momentele în care cheltuiești bani pentru a-ți satisface o plăcere și nu o necesitate. Această diferențiere te va ajuta să identifici mai ușor unde poți face reduceri de costuri atunci când este necesar.

 
 

Urmărește-ne pe Google News