Chiar dacă aveam competențe avansate în limba engleză, printre paginile cărților mă întâlneam mai tot timpul cu expresii care mă puneau în dificultate, ceea ce m-a motivat să îmi dezvolt registrul lingvistic. Altă descoperire minunată a fost existența cuvintelor intraductibile în limba română, care sunt pline de însemnătate și de poezia specifică limbii originale. Aceste lucruri nu reieșeau niciodată în traducere, cuvintele pierzându-și aura inițială și totodată savoarea specifică. Așa că hai să parcurgem împreună 5 motive esențiale pentru care să citești cărți de literatură în limba engleză!

  1. Cititul în limba engleză îți dezvoltă vocabularul și te învață noi moduri de a-l folosi

Ori de câte ori citești, contextualizezi! Primul beneficiu al citirii în engleză este că îți permite să îți exersezi capacitățile lingvistice în diverse contexte. Asta pentru că frazele și cuvintele nu sunt niciodată izolate, ci folosite într-un ansamblu. Vocabularul nou dobândit este întotdeauna înconjurat de alte cuvinte și idei care te ajută să îl înțelegi, să-ți construiești conexiuni în creier și să-l asimilezi mai ușor. Învățarea vocabularului în context este mult mai eficientă decât încercarea de a-ți aminti liste de cuvinte (cum obișnuiam să facem la școală). Așadar citirea este o practică utilă datorită căreia întâlnim un vocabular nou în „habitatul său natural” și putem reține mai ușor.

2. Cititul într-o limbă străină îți dezvoltă plasticitatea creierului și a cogniției

Știm deja că engleza este o limbă de circulație mondială și ne poate ajuta să ne adaptăm în orice mediu. Lingvisticii vorbesc despre importanța citirii cărților într-o limbă străină în alți parametri, axându-se asupra deprinderii coerenței verbale, nu numai în limba străină, ci și în limba maternă. Așadar citirea cărților în limba engleză face creierul mai plastic, rezultatul fiind creșterea velocității gândirii și a puterii de expresie în orice limbă.

3. Să citești înseamnă să înțelegi, să te dezvolți, să crești

Să citești cărți de literatură în limba engleză presupune o introducere și o imersiune în cultura respectivă. În cărți vei afla lucruri despre care nici un nativ nu îți va vorbi, nu pentru că nu ar vrea să comunice sincer, ci pentru că nu își dă seama că acele lucruri reprezintă chiar felul în care este construit, evident, în mod inconștient; prin tradiții și evenimente istorice care declanșează cauzalități, diverse comportamente specifice culturii de baștină, astfel poți înțelege mai bine dinamica interpersonală.

4. Ești întotdeauna la curent cu cele mai râvnite publicații

Literatura engleză se bucură de o tradiție de scriitură de peste 700 de ani. Imaginează-ți cât de mult s-a scris și cât de mult se va scrie în continuare. Potrivit unei statistici recente 275,232 de titluri sunt publicate în fiecare an în Statele Unite, iar în Marea Britanie 188,000. Așadar scriitura spațiului anglo-saxon este extrem de vastă și nu te poți aștepta că toate cărțile vor fi traduse în limba ta. Nu rata cele mai râvnite titluri ale momentului! S-ar putea să fie traduse peste 20 de ani.

5. Poți citi literatură netradusă

Acest subpunct vine în completarea a ceea ce vă vorbeam anterior; există cuvinte și expresii ale limbii care sunt intraductibile. Deși traducătorii sunt și ei scriitori iscusiți la rândul lor, nici ei nu pot transgresa limitele lingvistice. Imaginează-ți un volum de sonete ale lui Shakespeare, tradus mot-a-mot. Rezultatul: rima s-a pierdut, ritmul a fost și el compromis, iar în limba română versurile ar suna fad. Din fericire Ion Frunzetti și alții l-au tradus destul de onorabil, însă geniul lui Shakespeare poate fi descoperit doar în subtilitățile cuvintelor lui originale. De aceea ar trebui să citești operele lui Shakespeare publicate în limba engleză.

Acum că ți-am prezentat cele 5 motive pentru a citi literatură în limba engleză poți pune pe bucket-list cu mai multă încredere viitoarele titluri. Cât despre procurarea lor, este mai ușor ca niciodată, poți vizita librăriile fizice Antic ExLibris din București sau poți să îți comanzi cărți în engleză de pe site-ul lor. Enjoy your future readings!

 
 

Urmărește-ne pe Google News