1. Folosește doar strugurii foarte bine copți și dulci

Cu toate că nu există o dată exactă pentru recoltarea strugurilor, atunci când culegi vița-de-vie trebuie să ții cont de pH-ul, aciditatea, culoarea, gustul și conținutul de zahăr al acestora. Maturitatea fiziologică a boabelor se reflectă în calitate băuturii. De asemenea, în procesul de coacere fructele acumulează materii zaharoase, care fac ca vinul să capete grade de tărie alcoolică când fermentează. În general, strugurii trebuie să fie foarte bine copți și să aibă un nivel de zahăr ideal de 170-180 de grame la litru în cazul soiurilor albe și 180-200 de grame la litru pentru cele roșii ca să se obțină o băutură bună. Nivelul zahărului din struguri se determină cu refractometrul, iar fructele pot fi recoltate când concentrația de zahăr nu mai crește timp de 2-3 zile.

2. Procesează doar boabele de struguri

O etapă foarte importantă în obținerea unui vin de calitate o reprezintă eliminarea ciorchinilor și a codițelor. Aceste părți nu trebuie să se regăsească în materia primă, așa că pot fi îndepărtare mecanic în cadrul procesului numit desciorchinare sau dezbrobonire. Doar boabele vor fi apoi presate cu un zdrobitor de struguri, iar mustul se va putea limpezi mai ușor și mai repede, va avea o culoare mai plăcută și o cantitate mai mare de alcool. Ciorchinii nu vor face decât să-i ofere băuturii un gust ierbos și astringent, de aceea este de preferat să fie eliminați. Totodată, ia în considerare faptul că strugurii trebuie să fie zdrobiți în cel mult 8 ore după recoltare și în maxim 4 ore dacă este foarte cald și depozitarea s-a făcut în saci de plastic. În acest fel, fructele își vor păstra toate calitățile pentru a-i putea oferi vinului cele mai bune arome.

3. Trage și filtrează mustul cât mai repede

Deși în tradiția populară mustul se ține în tescovină 10-12 zile, dacă vrei să obții o băutură de excepție este recomandat să-l scurgi imediat ori în cel mult 48 de ore. Fermentația în boștină îi aduce vinului tanini și arome care-l fac aspru, prea colorat, acru și cu gust ierbos. Prin urmare, după zdrobirea strugurilor scurge mustul și depozitează-l în butoaie curate. Ai grijă să și filtrezi mustul înainte de fermentație ca să elimini orice impurități sau sedimente care ar putea să-i afecteze savoarea.

4. Ia în considerare temperatura de fermentare

Fermentația vinului reprezintă procesul natural prin care producătorul poate controla aroma și gustul vinului, mai ales dacă optează pentru varianta utilizării drojdiei. De regulă, procesul poate fi realizat și natural, pentru că strugurii conțin drojdii care consumă zahărul și transformă mustul în alcool și dioxid de carbon. Temperatura de fermentare este importantă pentru calitatea vinului. În mod ideal, în încăperea unde va fi depozitată băutura trebuie să fie 18-25 de grade pentru vinurile albe și 22-35 de grade pentru cele roșii.

5. Limpezește vinul înainte de îmbuteliere

După etapa de fermentație, vinul trebuie să treacă prin cea de limpezire. Acest lucru se poate face prin filtrare, refrigerare, pasteurizare, centrifugare sau utilizarea unor cleiuri precum bentonită, caolin, fitină, ferocianură de potasiu, etc. Mai departe, băutura se îmbuteliază în recipiente de sticlă și se păstrează în poziție oblică, cu dopul în jos.

La final, ia în considerare că în continuare vinul se lasă la învechit, iar temperatura optimă pentru acest proces este de maximum 15 grade Celsius, însă asta depinde foarte mult și de tipul băuturii. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News