Panettone cu ciocolată sau cu limoncello

Mulți compară panettone cu cozonacul clasic românesc, însă între cele două preparate există câteva diferențe mari. În primul rând, fructele uscate oferă o aromă inedită acestei specialități italiene, iar cremele și umpluturile acestei prăjituri sunt extrem de variate, însă limoncello sau crema de castane sunt de neratat. Legenda spune că în seara de Crăciun, Toni, un ajutor de bucătar de la curtea unui duce, a adormit în bucătărie și a ars desertul. Pentru a nu fi pedepsit, acesta a inventat pe loc o pâine dulce cu ingredientele pe care le avea în bucătărie. Prăjitura a fost atât de apreciată, încât astăzi îi poartă numele: Pane(pâine)Toni.

Ragu di Cinghiale

În Italia, orice fermier toscan are o rețetă veche de familie pentru ragu di cinghiale, adică tocană de mistreț. Acest preparat rustic este ușor îndrăzneț și conține un amestec bogat de carne de mistreț, gătită lent, într-un sos de roșii aromate și condimentate. De obicei, italienii servesc acest fel de mâncare cu paste de pappardelle, iar cel mai bun ragu di cinghiale poate fi servit în orașul San Gimignano.

Lampredotto

Lampredotto este un sandvis care contine maruntaiele stomacului de vaca, fiind un preparat extrem de faimos in Florenta.  De obicei, gasesti acest sandvis la standurile de tip fast food, mai ales in sezonul rece.

Bresaola di Chianina

In Italia, poti servi oriunde sandvisuri delicioase cu prosciutto, insa trebuie neaparat sa incerci si Bresaola di Chianina. Carnea de vită a acestui preparat provine de la cea mai veche rasa de vaci din Italia – Chianina. Carnea pentru bresaola se sărează prin frecare, i se adaugă usturoi, piper măcinat și vin, și maturează două-trei luni, vreme în care se masează la fiecare patru zile. În tot acest timp, bresaola capătă o nuanță închisă de roșu, iar gustul final este unul inedit.

Zucchini

Rețeta italiană de zucchini nu seamănă cu cea din Grecia, pentru că în Italia, gustul acestui preparat este altfel, în special datorită brânzei. Zucchini sunt flori de dovlecel prăjite și umplute cu brânză mozzarella și bucăți mici de hamsii. Această specialitate tradițională se găsește aproape în orice local și chiar merită să o încerci.

Pizza Margherita

În Italia, cea mai simplă pizza poate fi o adevărată delicatesă, dacă este preparată în mod corespunzător. O pizza margherita, cu câteva bucăți de roșii și cu mozzarella de bufala, este pur și simplu un amestec ideal de arome, pe un aluat subțire, dar ușor crocant. Cea mai bună pizza margherita se servește de obicei în orașul Napoli, însă poți să găsești și restaurante italiene în România, unde poți servi o pizza margherita absolut delicioasă. Iar pentru a aprecia gustul unei pizza gătite în stil italian, încearcă o pizza în stil american, pentru a face o diferență între cele două preparate.

Așadar, dacă ajungi în Italia, trebuie neapărat să încerci una dintre delicatesele tradiționale de mai sus. Pe lângă pizza și paste, bucătăria italiană cuprinde o mulțime de rețete rafinate, care te vor cuceri cu siguranță.

 
 

Urmărește-ne pe Google News