Există o serie de obiceiuri simple, care ne pot intra în rutina zilnică și ne ajută să acționăm în sensul prevenției acestor afecțiuni. Iată care sunt acestea și ce beneficii îți pot aduce:

  1. Expunerea solară

Deși poate fi periculoasă în intervalul orar 10:00 – 16:00 și fără folosirea unor creme și loțiuni cu SPF care să ne protejeze de radiațiile solare nocive UVA și UVB, expunerea solară ne aduce și beneficii. Este singura modalitate prin care corpul nostru produce vitamina D, necesară pentru absorbția calciului în oase. Dacă nu obișnuiești să faci plajă sau să te plimbi în timpul zilei, poți înlocui astfel de obiceiuri cu un supliment alimentar cu vitamina D 2000, la fel de eficient.

2. Activitatea fizică

Indiferent dacă ești genul care preferă ridicarea greutăților sau dacă vrei să încerci noi pozitii yoga, mișcarea regulată este foarte importantă pentru menținerea sistemului muscular și prevenția unor afecțiuni precum întinderile musculare sau atrofia musculară.

3. Consumul de rodii

Rodiile au o serie de beneficii pentru sănătatea inimii, dar contribuie și la prevenția pierderii masei musculare. Sunt bogate în acid elagic, care este transformat prin digestie într-o substanță numită urolitina A. Aceasta abilitează celulele musculare să se autoprotejeze împotriva mitocondriilor disfuncționale, asociate înaintării în vârstă.

4. Alimentația bogată în proteine

Consumul de proteine scade riscul pierderii masei musculare. Doza necesară organismului uman este de 0,8 grame de proteină pe kilogram de corp. Astfel, dacă masa ta corporală este de 70 kg, necesarul zilnic de proteine este de 56 de grame. Ține cont de aceste indicații, pentru a-ți păstra sănătatea musculară.

5. Ceaiul de la ora cinci

Obiceiul de a consuma ceai este asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate, printre care se numără și reducerea pierderilor de masă osoasă în rândul femeilor de vârste înaintate, expuse riscului de a dezvolta osteoporoză. Mai mult decât atât, ceaiul verde ar putea chiar să îmbunătățească densitatea osoasă. Așadar, fă-ți un tabiet din a consuma o cană de ceai zilnic și vei avea doar de câștigat.

6. Reducerea consumului de alcool

Alcoolul poate stimula inflamațiile din corp, poate dăuna ficatului și poate întrerupe absorbția calciului și a vitaminei D în organism. Alcoolismul și consumul excesiv de alcool reprezintă un factor de risc important în apariția osteoporozei, astfel că ar fi indicat să îți faci un obicei din… a nu consuma alcool.

7. Deplasarea pe jos

Exercițiile fizice și stretchingul nu sunt singurele activități care stimulează sănătatea oaselor și a mușchilor. Mersul pe jos și alergarea determină oasele să răspundă la stresul impactului și, astfel, acestea se consolidează singure, datorită locomoției. Propune-ți obiective de timp sau distanță și învață să spui ”nu” mijloacelor de deplasare, atunci când ai suficient timp la dispoziție.

Sănătatea oaselor și a mușchilor îți asigură libertatea de mișcare, confortul, dar și abilitatea de a realiza anumite lucruri, precum ridicarea obiectelor mai grele sau apucarea lucrurilor de pe rafturile superioare din bucătărie. Par banale, însă astfel de lucruri sunt esențiale inclusiv pentru sănătatea ta emoțională; neputința, la polul opus, te poate afecta în acest sens. Acționează preventiv și dezvoltă obiceiuri care să susțină sănătatea sistemelor muscular și osos și nu aștepta apariția problemelor pentru a lua măsuri.

Sursă foto: Pexels

 
 

Urmărește-ne pe Google News