Se spune despre acestea că reprezentau sursă de hrană pentru azteci și mayaşi. De fapt, și denumirea lor provine din limba mayașilor, însemnând putere. Pentru că sunt recunoscute drept sursă de energie pentru organism pare că numele este mai mult decât rezonabil ales. În zilele noastre semințele de chia sunt consumate, de asemenea, pentru aceleași considerente. Nu au gust puternic, ba chiar sunt ușor de inclus în rețete de orice fel.
Ce trebuie să știi despre semințele chia
Sunt mici și ovale, de culoare maro, negre sau albe. Absorb mult lichid și devin gelatinoase. Dincolo de aspect, contează cum și de ce să consumi seminte chia.
Sunt o comoară nutrițională. Iată și de ce: conțin proteine (16%) și vitamine din complexul B: tiamină, niacină și riboflavină, aceasta din urmă având rol antioxidant. Așadar, cu un conținut bogat de antioxidanţi, organismul beneficiază de pe urma consumului semințelor de chia. Cât despre aportul de proteină, astfel de semințe sunt sațioase și aduc un nivel de energie optim.
Conțin de asemenea fibre, 40%. Cu acest procent, semințele de chia se clasifică ușor în topul alimentelor cu sursă excelentă de fibre. Despre acestea știm că oferă organismului hrană, că scad colesterolul, ajută digestia. În conținutul acestora există, de asemenea, calciu, fier, magneziu, fosfor, mangan, zinc și acizi grași precum Omega 3.
Semințele de chia ajută negreșit în urmarea dietelor. Consumul acestor semințe oferă senzația de sațietate, reducând apetitul. Înțelegem astfel că ce e bun vine în porții mici și concentrate.
Cum le consumi
Important de precizat este că acestea nu se consumă niciodată crude. Vor fi puse la înmuiat, ulterior încorporate în rețete. Pot fi cumpărate din magazine de profil, cum este Biosano. Au diferite gramaje sau există deja produse cu un astfel de conținut – batoanele proteice, spre exemplu sau ceaiurile de slăbit. Ai avantajul de a descoperi aici și rețete și modul de consum, pentru a beneficia de tot ceea ce semințele de chia promit.
Câteva idei despre consum:
Apă cu semințe de chia: după ce lași semințele preț de 30 de minute să se mărească în volum, adaugă fructe și ia-ți porția de vitamine și energie. La fel de simplu poți face o rețetă de limonadă reinterpretată, cu semințe de chia.
Zdrobite, semințele de chia se transformă în făină. Aceasta o poți folosi la diverse preparate, pentru a îngroșa supa, sosurile sau pentru a prepara mai sănătos rețetele de prăjituri.
Încorporează semințele în iaurt sau budinci, în brânză sau supe sau completează rețeta de dressing. În shake sunt ideale, în smoothie-uri sau înghețate. La fel de delicioase și nutritive vor fi la chifteluțe.
Există așadar atât de multe maniere prin care să introduci acest tip de semințe în alimentația ta. Mai simplu ca oricând este să adaugi semințele de chia în supe și să eviți să mai consumi pâine la acea masă. Vei vedea cât de sațios este totul și cum poți evita astfel consumul exagerat de făinoase, precum clasica idee de pâine la orice masă.
Negreșit, semințele de chia sunt cu un potențial nutritiv mare, deși, culmea, au o formă atât de mică. Concentrează în acel mic bob tot ce ai nevoie pentru o masă sănătoasă. Pentru a le consuma corect și a le prepara, de asemenea, corect, informează-te despre tot ce se poate cu privire la acestea. De asemenea, cumpără semințe de chia din magazine în care ai încredere.
Puțini își dau seama de faptul că astfel de recomandări fac mari diferențe în viața lor. Spre exemplu, despre miere se știe cât este de benefică, dar mai mult decât mierea clasică produsă în țară este acel tip de miere de Manuka. Aceasta se găseşte în plafare și magazine de profil, având rol curativ. Poate înlocui zahărul în principal, dar poate, de asemenea, să fie parte dintr-o cură pentru a ajuta organismul să lupte cu diverse afecțiuni și inflamații.
Așadar, îmbrăţişând conceptele moderne și dorind să consumăm alimente sănătoase, trebuie să ne orientăm spre produse de acest gen. Descoperă aici întreaga gamă recomandată de Biosano.