Cum funcționează antibioticele?

Antibioticele sunt fie molecule naturale izolate de la diverse specii de bacterii sau fungi, fie molecule sintetizate în laborator. Ele perturbă ciclul de viață al bacteriilor sau capacitatea lor de înmulțire având ca rezultat moartea și eliminarea lor din organism.

De ce apar efectele adverse digestive?

Fiecare medicament antibiotic este activ împotriva anumitor specii de bacterii, iar totalitatea acestora poartă numele de spectru. Dacă antibioticul poate distruge o gamă vastă de bacterii, vorbim despre un antibiotic cu spectru larg. 

Tractul intestinal uman este populat de o multitudine de bacterii care alcătuiesc microbiomul intestinal. Ele nu cauzează infecții la nivelul tractului digestiv, ci dimpotrivă, au efecte benefice asupra organismului fiind implicate în digestia alimentelor, sinteza de vitamine și apărarea împotriva microorganismelor patogene.

Antibioticele cu spectru larg pot afecta aceste bacterii, perturbând, astfel, echilibrul de la nivel intestinal. În consecință, digestia va fi afectată și pot apărea reacții adverse neplăcute precum diareea. În cazuri mai severe, distrugerea microbiomului intestinal afectează capacitatea organismului de a se apăra împotriva unor agenți patogeni care vor profita de condițiile create și vor provoca infecții la nivel digestiv.

Cum prevenim efectele adverse digestive?

Am văzut deja că efectele adverse la nivel digestiv apar ca urmare a distrugerii florei intestinale. Așadar, pentru a le evita, este important să asigurăm un aport exogen de bacterii bune și de hrană pentru acestea. Probioticele și prebioticele sunt cele care pot minimiza efectul antibioticului asupra florei intestinale și pot fi regăsite, fie în surse alimentare, fie în suplimente alimentare.

Probioticele

Probioticele sunt microorganisme vii, de natură fungică sau bacteriană, menite să suplimenteze flora intestinală și să mențină efectele pozitive ale acesteia asupra organismului. Cele mai cunoscute specii de probiotice sunt Lactobacillus, Bifidobacterium și Saccharomyces. Alimentele bogate în probiotice sunt reprezentate de produsele lactate supuse procesului de fermentare. Printre acestea se numără:

  • Iaurtul;
  • Chefirul;
  • Sana;
  • Laptele bătut;
  • Brânza Gouda.

De asemenea, medicamentele sau suplimentele alimentare pot reprezenta o altă sursă importantă de probiotice. Indiferent de proveniența probioticelor, este important ca acestea să fie consumate la 2-3h după administrarea antibioticului și nu concomitent cu acesta.

Prebioticele

Spre deosebire de probiotice, prebioticele nu sunt organisme vii, ci substanțe de care bacteriile din flora intestinală au nevoie pentru a se hrăni. În această categorie, intră fibrele alimentare regăsite în:

  • Ceapa;
  • Usturoiul;
  • Prazul;
  • Sparanghelul;
  • Bananele;
  • Rădăcina de cicoare;
  • Cerealele integrale;
  • Fulgii de ovăz;
  • Semințele de in.

Pe lângă asigurarea hranei pentru bacterii, fibrele alimentare contribuie la menținerea unui tranzit intestinal adecvat, îmbunătățirea controlului glicemic și prelungirea senzației de sațietate.

Interacțiuni între alimente și antibiotice

Lactatele și alimentele bogate în calciu împiedică absorbția antibioticelor din clasa fluoroquinolonelor (ciprofloxacină, norfloxacină, ofloxacină, levofloxacină, moxifloxacină) și tetraciclinelor (tetraciclină, doxiciclină, minociclină). Din acest motiv, alimentelor bogate în calciu trebuie consumate cu două până la patru ore înainte sau după momentul administrării unui astfel de antibiotic.

Tratamentul cu ciprofloxacină poate scădea metabolismul cafeinei, conducând la exacerbarea efectelor resimțite după consumul de cafea. Se recomandă prudență și scăderea cantității de cafea consumată în timpul tratamentului cu ciprofloxacină.

Anumite antibiotice – metronidazolul, sulfamidele, cefuroxima sau furazolidona – inhibă metabolismul alcoolului și, ca urmare, pot apărea reacții adverse intense, precum greață și vomă, durere de cap, bufeuri sau amețeală. De aceea, consumul de alcool este contraindicat în timpul tratamentului cu aceste antibiotice.

În concluzie, este important să fim atenți la alimentele consumate în timpul tratamentului antibiotic, atât pentru a contracara efectele nedorite cauzate de acestea la nivel digestiv, cât și pentru a evita apariția unor interacțiuni ce pot scădea efectul antibiotic.

 
 

Urmărește-ne pe Google News