Se pare că dorința de a gusta ceva dulce este înnăscută, deși experiențele postpartum pot modela, pe parcursul anilor, această reacție. Puterea gustului dulce, cu scopul de a induce consumul și de a motiva comportamentul, este una cât se poate de profundă, ceea ce sugerează importanța acesteia la om, dar și la alte specii. De fapt, cercetătorii presupun că abilitatea de a identifica moleculele dulci cu ajutorul papilelor gustative a evoluat pentru a permite anumitor organisme să detecteze surse de glucoză disponibile din plante.

Poate că cele mai bune dovezi care susțin această prezumție sunt descoperirile recente din biologia comparată care demonstrează că organismele carnivore, care nu consumă nimic vegetal, nu percep gustul dulce. În urmă cu milioane de ani, primatele au supraviețuit pe fructele bogate în zahăr. Aceste animale preferau fructele coapte, deoarece aveau un conținut mai mare de zahăr decât fructele necoapte și, prin urmare, furnizau mai multă energie.

„Zahărul este o poftă
antică, profundă, adâncă” – această afirmație îi apartie cercetătorului
Daniel Lieberman, biolog specializat în teoria evoluției la Universitatea
Harvard. Gustul dulce a fost adaptativ și în alte moduri. În creier, zahărul
stimulează dopamina chimică care ne face să ne simțim bine. Zahărul este, de
fapt, destul de sănătos atunci când este consumat în cantități moderate. În
timpurile preistorice, legumele erau cele mai abundente alimente, iar fructele
erau rare. Cu toate acestea, legumele oferă puțină energie în comparație cu
fructele. Deoarece fructele erau relativ rare, primatele care au mâncat fructe
au avut cele mai mari șanse de a câștiga bătălia evoluției. 

În ziua de azi, dulcele nu este luat numai din fructe. Dulcele se găsește sub diverse forme, cele mai dorite fiind torturile și prăjiturile. Desigur, piața este foarte mare și diversificată, însă oameni au devenit pretențioși și nu consumă orice și de oriunde. Este necesară multă pricepere pentru a crea produse de patiserie și cofetărie excelente, cu cantități de zahăr moderate și gust plăcut. Patiseria și cofetăria reprezintă o artă, stăpânită de puțini. Se remarcă laborator si cofetarie online CarinaSweets.ro Bucuresti. Cofetăria oferă clienților prăjituri delicioase, torturi pentru diverse evenimente, dar și produse de patiserie.

Preparatele sunt dulci, astfel încât să nască în fiecare dintre noi acel instinct primar și acea plăcere euforică. Când avem nevoie de confort si de o stare de bine, produsele de cofetărie și patiserie sunt cele mai indicate. Chiar și psihologii au remarcat că pentru a lupta împotriva depresiei, nimic nu este mai bun decât produsele de patiserie și cofetărie. Consumate cu măsură, prăjiturile ne pot aduce o stare de bine, de relaxare și de plăcere extraordinară.

A pregăti prăjituri și produse de patiserie este, cum spuneam mai sus, o artă. Această artă a evoluat de-a lungul secolelor. Odată cu progresele înregistrate în agricultură, oamenii au reușit să-și satisfacă parțial nevoile de bază și să se îndrepte spre bucate mai subtile decât fructele sau mierea care le ofereau aportul de dulce. Au creat un fel de clătită ce semăna cu pâinea și era făcută din făină, ulei și miere. Egiptenii sunt printre primii care au creat acest fel de “prăjitură” antică, de o calitate superioară, și o foloseau în timpul ritualurilor ca ofrandă pentru zei. Acestea erau decorate constant cu miere sau smochine, deoarece zahărul, elementul de bază al produselor de patiserie astăzi, nu exista.

Descoperirea Americii, în 1492, va inspira o nouă era
pentru prăjituri, în special prin utilizarea de noi ingrediente. Dulcețurile,
marțipanul și alte produse de cofetărie devin esențiale pentru o masă de
succes. Descoperirea zahărului produs din trestie marchează o evoluție în
crearea de prăjiturii și acesta va înlocui treptat mierea. Foarte repede,
cofetăria a devenit un mijloc de a exprima puterea pentru regi și toată lumea
dorea să angajeze cei mai buni cofetari. Dulciurile erau atunci, ca și acum, un act de
creație artistică.

Cofetaria, mai mult decât o artă a gustului, a devenit o
artă a privirii. Prajiturile sunt
delicioase la gust, și la vedere în același timp. Nobilii aveau cerințe din ce
în ce mai excentrice și mijloacele folosite pentru realizarea dulciurilor
evoluau în funcție de pretenții. Modelele sunt făcute din diverse aluaturi,
flori colorate sunt puse pe prăjituri și multe alte ornamente sunt realizate
pentru a atrage privirea. Prăjiturele au devenit, așadar, un aliment al
vieții de zi cu zi. La sfârșitul secolului XIX se nasc torturi cu forme
extravagante, precum forme de litere, animale etc, reprezentand un nou pas în
arta cofetariei. 

Totuși, nu trebuie să
uităm că profesia de cofetar rămâne foarte dificilă. Totul se face încă de mână
și cu grijă deosebită. Prin urmare, aceasta este o profesie grea, care a fost
și este practicată doar din pasiune. Dragostea pentru prăjituri a cofetarilor
de odinioară se regăsește și la cei care creează minuni dulci în laboratorul
Carina Sweets. Această cofetărie domină piața datorită cunoștințelor speciale,
decorațiunile pentru torturi fiind spectaculoase și realizate cu multă
măiestrie, iar delicatețea prăjiturilor fiind catalogată drept incomparabilă.
Fiecare produs are o poveste unică și există loc pentru dorința clientului.
Torturile pot fi personalizate după bunul plac, astfel încât fiecare eveniment
să fie unul cu adevărat deosebit. 

Carina Sweets nu numai că
duce mai departe tradiția cofetarilor, ci îmbunătățește, prin rețete noi și
inovații spectaculoase, arta cofetăriei moderne.

Urmărește-ne pe Google News