Specialiştii horticoli ne recomandă să plantăm trandafiri toamna pentru că solul este umed, bogat în apă, iar perioada de repaus vegetativ ce urmează este propice dezvoltării de rădăcini viguroase. Astfel plantele vor a porni frumos în primăvară.
Pentru că sunt minunaţi şi înnobilează locul unde sunt montaţi, ne-am propus să descoperim câteva lucruri despre trandafiri căţărători, despre tehnologia de plantare şi modul de întreţinere.
Multe soiuri de trandafiri căţărători disponibile în magazinele de specialitate sunt hibrizi, obţinuţi în condiţii speciale. Totuși plantele sunt aclimatizate astfel că rezistă mulți ani la condiţiile din ţara noastră. Îi iubim pentru că înfloresc toată vara, din luna iunie, până târziu în octombrie şi creionează un ambient distins. Trandafirii căţărători pot fi orientați, astfel că perdele florale pe care le formează sunt ornamente desoebite.
Cum se plantează trandafirii urcători?
Trandafirii urcători se înmulțesc prin butaşi, aceștia pot fi achiziţionaţi din magazinele de specialitate. Au nevoie de sol drenat, îmbogăţiţi în prealabil cu gunoi de grajd sau alți fertilizatori. Le place să fie mângâiați de razele soarelui, deci locul ales trebuie să fi unul bine luminat. Plantarea se realizează toamna târziu, când temperaturile nu ating pragul îngheţului.
Butaşii de trandafiri trebuie păstrați în apă, cu o oră sau două înainte de plantare, astfel rădăcinile se rarefiază şi se vor fixa mai bine în sol. Câtă vreme lăsăm butaşi trandafiri la mocirlit trebuie să pregătim groapa. Aceasta trebuie să aibă aproximativ 40 cm lungime, 40 cm lăţime şi 40 cm adâncime. O sarcină destul de simplă şi recreativă. Pământul scos trebuie amestecat cu gunoi de grajd, astfel se obţine un substrat nutritiv valoros.
Butaşul de trandafir se introduce în groapa cu atenţie. Trebuie să avem atenţie să nu rănim rădăcinile. După ce fixăm planta, adăugăm uşor pământul fertil. Umplem groapa, tasam uşor pământul din jur, apoi udam cu apă din abundenţă. Distanţa dintre butași trebuie să fie de 1.5 m astfel plantele vor avea dezvoltare optimă.
Îngrijirea trandafirilor căţărători
Vorbim despre trandafiri urcători, însă trebuie să ştii că aceștia nu au cârcei de prindere, asemeni viţei de vie, şi trebuie puțin ajutați. Îi putem planta în apropierea unui gard, a unei schele de boltă, a unei pergole sau le putem monta în vecinătate sisteme de orientare. Astfel putem avea control asupra aspectului estetic. Sunt soiuri de trandafiri care ajung la înălţimea de 2 m însă sunt şi plante care pot urca până la 4 m. Din luna iunie plantele dezvoltă ramuri lungi şi încep să înflorească. Dacă vrem să păstrăm aspectul proaspăt este indicat să curăţăm periodic florile ofilite.
Necesarul de apă al trandafirilor nu este ridicat, plantele pot fi udate săptămânal, sau de două ori pe săptămână în condiţii de precipitaţii reduse.