În ultimii ani tot mai mulţi dintre români aleg alternativa instalaţiilor cu gaze în detrimentul variantei de încălzire centralizate. Odată cu montarea unei instalaţii de gaz vin şi anumite obligaţii şi responsabilităţi privind exploatarea și întreținerea acesteia.
Inspecţiile periodice, ce trebuie realizate obligatoriu dar şi cele realizate la sesizarea unor deficienţe de funcţionare trebuie tratate cu maximum de responsabilitate pentru că de aceste operațiuni depind siguranța personală şi a celor din jur. În rândurile următoare ne-am propus să discutăm despre verificări instalaţii gaze, mai exact, când trebuie ele realizate.
Conform legislaţie în vigoare instalaţia de gaz trebuie verificată odată doi ani. Fiecare utilizator are obligaţia de a chema bianual un o firmă de instalaţii autorizată ANRE care să verifice starea de funcționare a instalaţiei în interior, dar şi în exterior.
În afară de această inspecţia obligatorie mai trebuie chemaţi specialiştii în situaţiile când:
- senzorul detectează gaz şi se oprește frecvent
- centrala nu porneşte sau nu prepara apă caldă
- în interior sau în perimetrul exterior se simte miros de gaz
- instalația este uzată şi are urme de rugină
- la mutarea într-o locuință cu instalație de gaz preexistentă.
Conform specialiştilor 30% dintre apartamentele de bloc în care se fac inspecţii periodice au probleme la instalațiile de gaz, însă acestea sunt în 99% din cazuri minore şi nu produc dezastre. Tehnicienii afirmă că adevăratele probleme sunt detectate în apartamentele locuite de bătrâni, care nu înţeleg cât de importante sunt inspecţiile periodice, în apartamentele incorect aerisite, dar şi în locuințele în care proprietarii sunt plecați pe termen lung. Multe dintre aceste probleme apar din pricina vârstei instalației, a exploatării incorecte, dar şi datorită igienizării eronate. Fie din neștiință, fie din alte motive instalaţiile în de gaz sunt incorect întreţinute. Timpul este un alt inamic al circuitelor de gaz. Trebuie să recunoaştem că orice instalație are o limită de exploatare. În cazul gazelor pe conductele de transport în timp se pot forma pori mici. Aceștia pot fi depistați cu ușurința în timpul inspecțiilor de rutină.
Ce se analizează în timpul operațiunii de verificare instalaţie gaz
Indiferent de motivul pentru care se execută astfel de operațiuni se impune colaborarea cu parteneri de încredere. help-instal.ro este o companie autorizată, specializată pe montarea şi verificarea instalaţiilor de gaz cu o experiență în domeniu. Din echipă fac parte tehnicieni, instalatori şi ingineri cu experiență, persoane care cunosc în detaliu toate etapele ce trebuie realizate, dar și consilieri care pot facilita operațiunile de montare şi eventual repornire a instalaţie.
În timpul inspecțiilor, echipa Help Instal analizează cu multă seriozitate starea instalație interioară a conductelor exterioare, a racordurilor, a senzorului de gaz şi în final se realizează o analiză amplă a stării centralei. În multe dintre situații racordurile sunt componentele care pun probleme. Cauza principală care face ca racordurile să fie cele mai vulnerabile este generată de igienizarea incorectă sau de folosirea solvenților agresivi în procesul de curăţare.
Practic, inspecţia instalaţiei presupune verificarea tuturor componentelor de la panoul de comandă al centralei, la starea regulatorului de gaz şi starea conductelor din întregul branşament. Operaţiunile periodice au ca scop exploatarea în condiţii sigure a instalaţiei de gaz. Verificările solicitate indiferent de motiv sunt esenţiale pentru depistarea şi remedierea problemelor ce pot apărea în circuit.
Când vine vorba de siguranţă personală este important ca beneficiarii să colaboreze cu personal de încredere, cu echipe autorizate, cu oameni care consiliază şi oferă sfaturi bune legate de întreţinerea şi exploatarea gazului.