Prevenția este cheia către un zâmbet sănătos, perfect din punct de vedere estetic și funcțional. Aceasta implică, pe lângă igienizarea zilnică la domiciliu, realizată corect, de cel puțin 2 ori pe zi (dimineața și, cel mai important, seara), vizita periodică (o dată la 6 luni) la medicul dentist. Controlul periodic este esențial pentru sănătatea orală, îndeosebi pentru că, în timpul examinării clinice, medicul recomandă și alte seturi de investigații digitale prin care poate fi depistată orice afecțiune orală.

Conform unui studiu pe piața românească de stomatologie realizat de către grupul de clinici dentare DENT ESTET cu sprijinul agenției de research 360insights, pe un eșantion reprezentativ statistic de 1.000 de persoane, la nivel urban mediu și mare din România, în topul problemelor dentare pe care le manifestă respondenții regăsim cariile dentare, durerile de dinți, placa bacteriană și respirația neplăcută, dar și lipsa dinților.

În cele ce urmează, DENT ESTET răspunde la cele mai frecvente întrebări venite din partea pacienților cu privire la prevenția dentară, îndeosebi la cum ne păstrăm dinții sănătoși și frumoși pe termen lung.  

Legătura dintre sănătatea orală și cea generală

Cercetările recente din domeniu au arătat că, în multe cazuri, legătura dintre sănătatea orală și cea generală este extrem de importantă. 

“De exemplu, în cazul persoanelor care au un nivel mai avansat de boală parodontală, există un risc ridicat de agravare a diabetului de tip 2, iar cei cu infecții parodontale sunt predispuși la pneumonie sau la afecțiuni pulmonare cronice. În cel de-al doilea caz, riscul este asociat numărului mare de bacterii care există într-o cavitate orală neigienizată corespunzător, bacterii care pot fi cu ușurință aspirate în plămâni”, ne spune dr. Ana-Maria Ghiurcă, medic dentist specialist Parodontologie la DENT ESTET.

Așadar, infecțiile prezente la nivelul cavității orale pot declanșa anumite afecțiuni și totodată pot agrava unele boli existente deja. Iar impactul lor negativ nu se oprește aici! Chiar și cele mai mici probleme, cum ar fi caria dentară, depunerea de placă bacteriană, tartrul și respirația neplăcută, pot influența major calitatea vieții, atât la nivel funcțional, cât și social. 

Întrebări frecvente privind sănătatea orală

Dată fiind importanța sănătății orale, în cele ce urmează, încercăm să răspundem pe scurt celor mai des întâlnite întrebări:

  • Cât de importantă este prevenția și ce beneficii ne aduce?

Fiind ramura dedicată menținerii sănătății orale, stomatologia preventivă cuprinde atât igienizarea profesională în cabinet (detartraj, periaj profesional, air-flow) realizate de 2 ori pe an, cât și controalele medicale la fiecare 6 luni, prin intermediul cărora medicul se asigură că dinții sunt sănătoși. Așadar, toate acțiunile de prevenție dentară împiedică apariția cariilor, a bolilor gingivale sau parodontale, prevenind, de asemenea, complicațiile locale sau generale mai complexe (de cauză funcțională sau bacteriană).

  • Care este legătura între modul în care avem grijă de dinți și organismul nostru?

Așa cum am menționat anterior, modul în care avem grijă de dinți ne influențează starea generală de sănătate și, implicit, starea de bine. Tocmai de aceea, se recomandă: periajul dentar de două ori pe zi, dimineața și seara, cel puțin două minute/periaj, utilizarea aței dentare și folosirea dușului bucal. La recomandarea medicului, pacientul poate utiliza și o anumită apă de gură.

  • Care sunt principalele efecte ale lipsei dinților asupra fizionomiei și armoniei faciale?

O îngrijire necorespunzătoare a cavității bucale poate conduce, în timp, la pierderea unui dinte sau a mai multor dinți (edentație). Această problemă dentară poate genera dificultăți de masticație și de pronunție, precum și tulburări digestive, din cauza mestecării insuficiente și incorecte a alimentelor. De asemenea, edentația cauzează resorbția sau atrofierea țesutului osos, ducând la îmbătrânirea prematură prin micșorarea etajului inferior al feței (afectează vizibil estetica facială).

  • Ce măsuri profilactice ar trebui să luăm astfel încât să ne menținem o stare optimă de sănătate?

Pe lângă igienizarea corectă a cavității bucale și efectuarea controalelor periodice, este important să se apeleze cel puțin o dată la șase luni la detartraj (supragingival și subgingival) și la periaj profesional. De asemenea, este recomandat să se reducă consumul de dulciuri și să se introducă în dietă mai multe alimente bogate în calciu. 

  • Care sunt cele mai cunoscute mituri urbane ce fac referire la sănătatea orală?

„Ața dentară este singura metodă de a curăța spațiile dintre dinți.”, „Dacă apăsăm mai puternic cu periuța, dinții sunt curățați mai eficient.”, „Dinții mei sunt sănătoși pentru că nu simt nicio durere.” – sunt doar câteva dintre miturile urbane, de care cu toții am auzit.

Ața dentară nu este însă singura soluție de curățare a spațiilor interdentare, ci există și periuțe interproximale eficiente în acest sens, dar și dușul bucal. Apăsatul insistent cu periuța pe dinți nu va curăța mai bine, ci, din contra, va leza gingia și smalțul dinților, iar lipsa durerii nu înseamnă neapărat lipsa afecțiunilor bucale, multe probleme (cum ar fi cariile și afecțiunile gingivale) fiind insesizabile la început – în momentul în care apare durerea, vorbim, de regulă, de un progres mare al bolii și de necesitatea realizării unui tratament complex.

DENT ESTET: „Sănătatea și siguranța pacientului sunt extrem de importante pentru noi.”

Grupul de clinici dentare DENT ESTET a avut întotdeauna în centrul activității sale binele pacientului pe termen lung. De aceea, fiecare medic dentist care intră în echipă este atent selecționat și urmează constant cursuri de specializare în țară și în străinătate. Iar un act medical corect, alături de cele mai noi tehnologii digitale cu care sunt dotate clinicile DENT ESTET le oferă pacienților tratamente sigure, cu rezultate predictibile și o experiență medicală integrată.

 
 

Urmărește-ne pe Google News