Încălzirea pe peleți
Centrala termică pe peleți este metoda de încălzire folosită în multe case în ultimii ani. Din punct de vedere tehnic, peleții sunt un combustibil de două ori ecologic, inițial datorită biomasei (a lemnului propriu-zis) și ulterior mulțumită celorlalte elemente constituente, precum sunt deșeurile vegetale, cele forestiere, agricole și silvice, alături de resturile de copaci, rumegușul, scoarța și alte plante prelucrate.
Comparativ cu lemnul, încălzirea pe peleți are o putere calorică net superioară lemnului, fără a emite o cantitate mare de emisii de fum și noxe în atmosferă. Costul de transport este redus, iar cenușa obținută prin ardere poate fi folosită pe post de îngrășământ natural, având în consistență sub 1,5% din masa supusă arderii.
Încălzirea pe peleți este ideală pentru arealele geografice care nu au gaze, fiind un înlocuitor excelent al lemnului.
Încălzirea cu brichete de rumeguș
Fiind un combustibil ecologic excelent din punct de vedere tehnic, brichetele de rumeguș sunt alternativa ideală pentru cei care doresc să aibă de-a face cu o cantitate de fum sau dioxid de carbon cât mai redusă. În plus, ulterior procesului de ardere, brichetele de rumeguș conferă o cantitate de căldură de până la 3 ori mai mare decât cea emanată de arderea lemnului uscat. Astfel, reușești să faci economie la cantitatea de combustibil necesară, cât și la spațiile de depozitare. Poți stoca mult mai multe brichete rumeguș într-un spațiu de 2 metri pătrați comparativ cu lemnele, fără a-ți face griji că nu sunt de-ajuns pentru întreaga iarnă.
Pentru a le produce, se folosește rumeguș presat la o presiune extrem de ridicată. În cel mai scurt timp, se obține un combustibil natural extrem de practic, datorită ligninei din lemn care formează astfel un adeziv natural. Cu ajutorul lui se formează brichetele, bucățile de rumeguș fiind lipite la un loc. Cu cât umiditatea acestora este mai mică (ideal situată între 6 si 16%), cu atât perioada de întreținere a focului este mai mare.
Înainte de a decide modalitatea de încălzire a casei, este recomandat să iei în considerare bugetul pentru întregul echipament și costul lunar al facturilor. Atât peleții, cât și brichetele de rumeguș au costuri scăzute de instalare și achiziționare pe toată durata anului, fiind în același timp metode extrem de prietenoase cu mediul înconjurător. Prin alegerea combustibilului potrivit, te vei putea bucura de toate avantajele puse la dispoziție, fără a face rabat de la latura ecologică.