Îți prezentăm în continuare câteva sugestii și recomandări ca să-ți alegi ușile pentru fiecare cameră, în funcție de specificul spațiului respectiv:
Cum să alegi ușa de la intrare
Poarta prin care pătrunzi în universul tău intim reprezintă un element important în ansamblul locuinței. Această ușă rebuie să fie securizată, să aibă dotări antiefracție și caracteristici antifoc. Alege uși cu două canate rezistente la foc între 60 și 120 de minute, ca să-ți protejezi familia și locuința în caz de incendiu.
După ce ai stabilit modelul de ușă potrivit pentru intrarea în casă, ai grijă să alegi culori și texturi care să se potrivească la tâmplăria ferestrelor și la stilul decorativ al locuinței. Dacă este vorba despre o vilă de arhitectură clasică se potrivește o ușă masivă, cu decorațiuni retro, iar dacă stai într-un apartament amenajat minimalist, optează pentru o ușă de intrare simplă și elegantă, în nuanțe metalice.
Cum să alegi ușa de la bucătărie
Locul din casă pe care toată lumea îl îndrăgește este bucătăria, unde se prepară bunătățile și se stă la taifas în fața unei cești de cafea. Pentru că spațiul din bucătărie trebuie folosit la maxim, alege uși care să nu ocupe loc prin închidere și deschidere. Optează pentru modele de uși culisante, uși glisante sau uși armonică, sau uși batante ori rabatabile.
Se recomandă materiale moderne, inovative chiar, precum furnir compozit, MDF, PAL melaminat, sticlă securizată, sticlă decorativă și alte combinații de elemente constructive, în funcție de stilul de amenajare din bucătăria respectivă.
Dacă preferi o bucătărie open space, ia în considerare montarea unor mici uși batante tip bar, care să delimiteze spațiul în care se află aragazul, cuptorul și celelalte aparate electrocasnice de zona comună, unde se servește masa.
Cum să alegi uși pentru living
Elementul central al locuinței este livingul, acel spațiu generos și versatil, pe care îl compartimentezi în funcție de necesități și care cuprinde zonă de relaxare, loc de luat masa, o măsuță de cafea, canapea, fotolii, ieșire spre balcon sau terasă, poate chiar și un bar sau un corp de bibliotecă.
În funcție de elementele de design interior pe care le-ai ales pentru living, montează uși din lemn stratificat, uși duble sau uși de sticlă, pe care să aplici folii decorative, care să filtreze lumina și să creeze o atmosferă intimă, relaxată.
Ca să circuli nestingherit spre holuri și către celelalte camere din locuință, optează pentru uși culisante în perete, care în poziția deschis nu incomodează și nu ocupă loc, așa că ai deplină libertate de mișcare.
Pentru ușile care dau spre balcon sau terasă alege tâmplărie PVC și geamuri termopan cu rezistență sporită. Joacă-te cu nuanțele și culorile, ca să înveselești camera și să creezi contraste interesante.
Ușile nu sunt doar un spații în perete prin care intri și ieși de zeci de ori pe zi, reprezintă elemente constructive foarte importante pentru toți membrii familiei, așa că trebuie alese cu grijă, ca să îndeplinească anumite condiții funcționale, estetice și de siguranță.
Sursa foto: https://www.freepik.com