Diferite zone ale aceluiași spațiu au anumite cerințe de curățare iar zonele specifice de codare a culorilor asigură faptul că personalul de curățenie folosește întotdeauna tehnicile și produsele potrivite pentru locul în care lucrează. Spre exemplu, ultimul lucru pe care vi-l doriți este să se utilizeze aceeași lavetă pentru blatul din bucătărie după ce a fost folosită pentru curățarea unei zone din baie.
Practicile deficitare de curățenie pot duce la îmbolnăvirea oamenilor și la favorizarea apariției unor adevărate epidemii. E.Coli și Staphylococcus Aureus sunt foarte ușor de transmis de pe o suprafață pe alta și pot avea consecințe grave, provocând infecții, vărsături și nu numai.
Magazinul online IgienaPHS specializat în produse de curățenie profesionale, vă prezintă codul culorilor produselor și echipamentelor de curățenie și importanța fiecărei culori în acest domeniu.
Care sunt cele patru culori cel mai des întâlnite la produsele profesionale de curățenie?
Roșu: este potrivit pentru zonele din toaletă, pentru blocurile operatorii din spitale sau alte zone cu risc ridicat de contaminare. Se poate referi și la materiale și produse utilizate pentru curățarea urinalelor și a podelelor. De aceea, mopurile profesionale, lavetele, măturile și fărașele și chiar detergenții profesionali ar trebui să fie roșii. Astfel, după utilizarea lor într-o zonă periculoasă și puternic contaminată cu patogeni, acestea vor rămâne depozitate într-un spațiu total separat de restul produselor profesionale de curățenie.
Galben: Produsele de curățenie ce au această culoare pot fi utilizate pentru zonele cu un posibil risc de contaminare, cum ar fi oglinzi, lavoare, dulapuri, faianță, în săli de fitness.
Verde: Produsele de curățenie ce au culoarea verde sunt deseori utilizate în zonele de bucătărie sau oriunde este preparată mâncarea. Poate să includă suprafețe de pregătire, toate echipamentele de catering și camerele în care este depozitată mâncarea.
Albastru: Este utilizat pentru zonele de curățenie generale, precum biroul, săli de clasă, coridoare, recepții și nu numai, unde riscul de contaminare este scăzut.
Este foarte important ca operatorii de curățenie să fie instruiți în legătură cu importanța acestor coduri de culori, pentru a ști să le folosească de fiecare dată, fără excepție.
Echipamente profesionale de curățenie pe culori
Mopuri – bacteriile și microbii se pot atașa și se pot dezvolta în fibrele mopurilor, indiferent că sunt din bumbac, microfibră, cu fir plat sau lung. De aceea, un mop profesional cu care s-a curățat podeaua într-un bloc operator, în săli cu pacienți în carantină suferind de diverse boli infecțioase, cu siguranță nu trebuie depozitat alături de alte produse de curățenie. Acestea vor rămâne în incinta respectivă, izolate corespunzător.
Gălețile de mop – în mod similar, gălețile de mop trebuie coordonate cu mopurile și nu trebuie amestecate niciodată între ele. Păstrarea unui grafic corespunzător va împiedica amestecarea găleților și a mopurilor între ele.
Lavetele – indiferent de materialul din care sunt realizate, nu se utilizează decât în mediul indicat de codul de culoare. Oricât ar fi spălate, există riscul ca germenii și bacteriile să nu fie distruse și astfel să se pornească o adevărată epidemie de boli.
Separarea și organizarea produselor de curățenie profesionale după culori
Cum spuneam și mai sus, separarea echipamentelor, a mopurilor, a lavetelor, a măturilor și fărașelor este esențială pentru prevenirea contaminării încrucișate în timpul procesului de curățenie. Este important să vă asigurați că toate echipamentele și consumabilele sunt total separate iar lavetele, cârpele, mopurile să fie păstrate corespunzător.
Această contaminare încrucișată poate apărea cu ușurință în birouri, camere clinice, toalete și bucătării, dacă nu se utilizează în mod corect produsele de curățenie profesională pe care le puteți achiziționa din portofoliul companiei IgienaPHS. Simplu și ușor, cu doar câteva click-uri.
Prevenirea unor situații neplăcute va face din compania dvs un mediu de muncă sigur și mai sănătos, în care angajații nu vor avea nevoie de concedii medicale și vor fi mai productivi.