Acesta se poate elabora pentru o clădire în întregime sau pentru o unitate de clădire (adică un apartament, un etaj etc.) din acea construcție.
- Cine are dreptul să elaboreze un certificat energetic?
Singurele persoane care au dreptul să elaboreze aceste documente sunt specialiști atestați numiți auditori energetici.
Aceștia trebuie să îndeplinească o serie de condiții legate de studii și experiență în domeniu și să promoveze examenul de atestare.
Aceștia pot să-și desfășoare activitatea ca angajați ai unor firme sau ca activitate independentă.
Certificatul energetic pentru case și blocuri de apartamente poate fi emis atât de auditorii energetici atestați având gradul profesional I, cât și cei având gradul II, dar singurii care au dreptul să-l emită pentru toate tipurile de imobile sunt doar cei cu gradul I. Tot aceștia sunt singurii care pot elabora și auditul energetic, un studiu mai complex, care nu trebuie confundat cu certificatul de performanță energetică.
2. Cât costă un certificat energetic în București și județul Ilfov?
Fiecare auditor își poate stabili propriile tarife, dar pentru a vă face o idee despre nivelul onorariilor solicitate vă prezint exemplul companiei Reflex Architecture SRL București (auditori energetici având gradul profesional I).
Pe site-ul www.topcertificat.ro aparținând acesteia găsim următoarele:
- garsonieră: 130 lei;
- apartament 2 camere: 150 lei;
- apartament 3 camere: 160 lei;
- apartament 4 camere: 170 lei;
- apartament 5 camere sau mai multe: 180 lei;
- case/vile: de la 2,5 lei/m2 (preț negociabil);
- alte construcții: preturi negociabile, în funcție de suprafața construcției și complexitatea lucrării.
Tot în același site găsim și timpul necesar pentru elaborarea acestui document: maxim 24 ore pentru clădirile din București și județul Ilfov (de la primirea tuturor actelor necesare ale imobilului și vizitarea de către specialist a construcției pentru observații și măsurători).