Dacă anul acesta dorești să vopsești ouă de Paști, gândește-te mai bine înainte de a cumpăra un cofraj cu ouă marcate cu cifra 3. Din 2019 și până în prezent circulă o serie de imagini greu de vizionat, cu găini ținute în baterii. Aceste sisteme de creștere sunt un coșmar greu de suportat pentru păsări, din care nu pot ieși decât atunci când sunt prea epuizate să mai depună ouă, urmând să fie trimise la abator.
Asociațiile pentru bunăstarea animalelor continuă să informeze publicul cu privire la condițiile în care sunt ținute găinile în aceste sisteme de creștere. Bateriile îmbunătățite nu oferă destul spațiu pentru numărul mare de găini închise în acestea. Din 750 cmp, doar 600 sunt utilizabili (suprafață similară cu o foaie A4 sau cu un iPad), ceea ce nu le permite găinilor nici măcar să-și întindă aripile. Găinile nu se pot mișca, motiv pentru care sunt predispuse la boli precum osteoporoza.
În plus, lipsa de lumină naturală și aer proaspăt sunt factori de stres din cauza cărora găinile dezvoltă comportamente agresive. Ele se ciugulesc reciproc și își provoacă răni serioase care pot conduce la apariția de boli infecțioase dintre care unele se pot transmite și oamenilor. Specialiștii în domeniul creșterii păsărilor spun că există, de asemenea, un risc mai ridicat de infectare cu Salmonella în cazul sistemelor cu baterii, comparativ cu sistemele alternative.
Numărul mare de găini dintr-o fermă face ca angajații să nu poată ajunge la toate pentru a le îngriji. Din acest motiv, pentru a nu se îmbolnăvi, producătorii le administrează doze mari de antibiotice care cresc, cu timpul, rezistența bacteriilor, ceea ce este foarte periculos pentru sănătatea tuturor celor care intră în contact cu găinile. Există cazuri în care găinile bolnave agonizează printre cele sănătoase, iar trupurile lor moarte rămân în cuști cu celelalte păsări.
Reprezentanții asociațiilor pentru bunăstarea animalelor fac apel la empatia tuturor și încurajează alegeri conștiente când vine vorba de produsele pe care le cumpără pentru masa de Paști. Mai mult decât atât, în perioada de izolare putem înțelege mai bine prin ce trec găinile forțate să trăiască în cuști, deși noi avem, chiar și așa, înzecit mai multă libertate decât ele. La fel ca noi, găinile sunt ființe sociale și au nevoie de un mediu propice pentru a-și manifesta comportamentele caracteristice speciei, precum scurmatul după hrană, cocoțatul și băile de praf. În baterii, ele nu au nici o șansă să facă aceste lucruri.
Un fragment scris de Jonathan Safran Foer descrie viața unei găini într-o cușcă, făcând următoarea comparație:
„Imaginează-ți că pășești într-un lift înghesuit, atât de înghesuit încât nu poți să te întorci fără să-l lovești (și să-l vezi) pe cel de alături. Liftul este atât de aglomerat că te trezești că nu mai atingi podeaua cu picioarele. Acest lucru e binevenit, fiindcă podeaua înclinată e făcută dintr-un grilaj metalic care îți taie pielea de pe tălpi. După o vreme, pe cei din lift nu îi va mai interesa binele grupului. Unii vor deveni violenți; alții vor înnebuni. Câțiva, lipsiți de hrană și speranță, vor deveni canibali. Nu există răgaz, nici alinare. Nici un tehnician nu vine să repare liftul. Ușile se vor deschide o singură dată, când viața ta se va apropia de final și vei porni într-o călătorie către singurul loc mai rău decât acesta.”
Din noiembrie 2019 și până acum, iubitorii de animale au răspândit informațiile despre proveniența ouălor cu cifra 3 și îi îndeamnă pe toți cei care nu sunt de acord cu abuzurile la care sunt supuse găinile în baterii să semneze petiția de pe site-ul www.ouaotravite.ro prin care li se solicită companiilor din România să oprească aprovizionarea cu ouă marcate cu cifra 3.
Inițiativa derulată de către asociația F.R.E.E. a strâns mii de semnături și a convins zeci de companii din industria alimentară să publice angajamente prin care își informează clienții că nu susțin aceste practici de creștere și că nu folosesc ouă cu cifra 3, de la găini ținute în cuști, sau că vor renunța la acestea în decursul a câțiva ani.
De Paști, noi suntem cei care avem de ales dacă încurajăm aceste practici sau dacă susținem inițiativele de eliminare a acestora. Evitarea ouălor cu cifra 3 este un gest aparent mărunt, dar care poate schimba felul în care sunt tratate găinile în ferme.
Dacă sunteți printre cei care vor o viață cu mai puțină suferință pentru găini, vă puteți alătura campaniei inițiată de F.R.E.E., accesând linkul de mai jos.
Tradițiile pot continua și fără a implica suferința animalelor. Cei mai creativi dintre români aleg să vopsească avocado sau nuci de Paști și gătesc mâncăruri fără ouă. Iubitorii de animale au recomandări de rețete în această privință.