Dacă totuși în șifonierul tău sunt articole vestimentare pe care ți-e greu să le asortezi sau cumperi haine pe care apoi regreți că le-ai achiziționat, este posibil ca stilul tău vestimentar să nu fie încă bine definit. Nu-ți face probleme, cele mai multe dintre noi ne regăsim în această situație. Evoluăm în fiecare zi și stilul nostru vestimentar se schimbă odată cu noi. Dar, pentru a avea câteva repere constante care să ne ajute să ne orientăm, am adunat mai jos câteva idei care ne pot repune în contact cu noi și cu stilul vestimentar care ne reprezintă.
Stilul tău vestimentar trebuie să te avantajeze pe tine
Stilul vestimentar trebuie să-ți pună în valoare atuurile, să scoată în evidență cele mai frumoase trăsături ale corpului și să echilibreze zonele inconfortabile. De aceea, mai întâi cunoaște-ți corpul. Este esențial să fii sinceră cu tine. Recunoaște-ți punctele tari și punctele slabe. Hainele trebuie să-ți complimenteze silueta, să te facă să te simți frumoasă și relaxată întreaga zi, nu să te streseze.
Ca să cumperi doar haine potrivite pentru corpul tău, identifică ce tip de siluetă ai. Sunt 5 tipuri de bază. Cum afli în ce tip te încadrezi? Este simplu. Măsoară cu un centimetru umerii, bustul, talia și șoldurile.
- Triunghi cu vârful în jos: zona mai lată – umeri, bust / zona mai îngustă – talie, șolduri
- Triunghi cu vârful în sus: zona mai lată – șolduri / zona mai îngustă – umeri, bust, talie
- Oval: zona mai lată – bust și talie / zona mai ingustă – șolduri
- Dreptunghi: umerii, bustul, talia și șoldurile au aproximativ aceeași lățime
- Clepsidră: zona mai lată – șolduri, bust / zona mai îngustă – talie
Etichetează-ți preferințele
Sunt sigură că știi ce lucruri îți plac, ce culori și ce texturi de materiale. Dar care dintre ele îți stau bine? Cum le alegi? Caută în șifonier lucrurile pe care le porți cu plăcere. Caută în reviste sau pe internet imagini cu ținute care să te inspire. Observă care dintre ele predomină și ce au în comun și apoi descrie-le în câteva cuvinte, de exemplu: flower power, gothic, business, sport, romantic, nonconformist etc. Dacă simți că aceste cuvinte te descriu ca personalitate, tocmai ți-ai definit stilul.
Caută-ți semnătura stilistică
Ai colecție de balerini și ochelari de soare? Nu poți rezista bluzelor cu dungi sau bocancilor oversized, deși dulapul tău este plin de ei? Există un motiv pentru care te simți atrasă de unele articole de îmbrăcăminte. Ele te fac sa te simți frumoasă și-ți reflectă subtil personalitatea. Ai încredere în intuiție și transformă aceste articole în semnătura ta stilistică. De la Audrey Hepburn până la Lady Gaga, toate personalitățile considerate fashion icons au o amprentă stilistică care le face memorabile. Studiază semnăturile celebrităților preferate și vezi ce te inspiră.
Identifică momentele de stil intuitiv
Sunt zile în care simți că ai realizat o ținută în care arăți extraordinar? Sau observi că cei din jur te complimentează în general pentru alegerile tale în materie de încălțăminte, de exemplu? Ai încredere în intuiția ta. Fiecare dintre noi avem zone de stil în care ne simțim încrezătoare și unde alegem cu ușurință. De exemplu, știi să alegi cele mai interesante cămăși. Fii atentă la combinațiile vestimentare care au succes atât pentru tine cât și pentru alții și notează detaliile legate de ele, pentru a le putea folosi ca inspirație și în alte ocazii.
Ce nevoi vestimentare îți solicită stilul de viață?
Alegerile vestimentare sunt dictate în mare parte și de stilul nostru de viață. Zilele tale se concentrează în jurul vieții la birou? Ai foarte multe întâlniri zilnice în diverse locații cu clienți, în majoritatea lor femei? Jobul tău presupune interacțiunea frecventă cu autorități? Sau ți-ai făcut un obicei să ieși în oraș direct de la job, împreună cu doi-trei colegi? Fiecare stil de viață presupune un anumit dress code. Dar la acest dress code, care are la bază unele uzanțe sociale, poti adauga o doză de pragmatism și un pic din personalitatea ta. Poate că trebuie să porți costum toată ziua, dar dacă stilul tău e mai degrabă boho, acest lucru se poate reflecta în alegerea culorilor sau a accesoriilor, de exemplu. Astfel îți vei îmbunătăți încrederea în tine și te vei bucura mai mult de viață.
Stilul înseamnă ingrijire
Stilul tău vestimentar este complet atunci cand și restul detaliilor sunt îngrijite. Un zâmbet încrezător și sănătos, o piele îngrijită și frumoasă sau o manichiură asortată complimentează și finisează o apariție ireproșabilă.
Stilul vestimentar nu este ceva definitiv. El se poate schimba de-a lungul timpului din diverse motive. Momentele de tranziție de la un stil la altul sunt marcate de sesiuni prelungite de cumpărături, la finalul cărora, dacă suntem atente, vom defini un nou stil care să definească noua etapă în care ne aflăm. Pentru aceste momente de tranziție, este bine să avem la îndemână câteva magazine de haine ieftine de damă, care să susțină experimentele noastre în materie de modă și stil fără să ne dea bugetul peste cap.