Monopol, cel mai comun model
Cel mai comun tip de antenă auto este monopol, cu formă verticală, montată pe plafon. Dintre acestea, unele sunt staționare și rigide, altele telescopice manual, iar altele se extind și se retrag automat atunci când pornești sau oprești radioul. Cele standard sunt universale, se montează și demontează prin înșurubare. Unele modele preiau din aerodinamica mașinii și au aspectul unei înotătoare de rechin, spre exemplu. Un alt loc de amplasament al antenei în habitaclu este plafonul mașinii, cu toate cablurile ascunse.
Antenă de interior
Pentru un semnal radio superior, mulți șoferi instalează o antenă radio FM de interior. Spre deosebire de echipamentele standard, care au dificultăți în receptarea unor frecvențe radio, antena radio FM de interior amplifică semnalul fluctuant și îl îmbunătățește, oferind o audiție clară, de bună calitate. Amplificatorul este integrat în antenă, produsul fiind ușor de montat chiar și de către un amator. Amplasamentul antenei este pe parbriz, în spatele oglinzii retrovizoare, pentru a nu reduce din vizibilitatea la volan. Acestea pot fi conectate și la dispozitivul de navigație prin GPS, sporind semnalul de recepție.
Antenă pentru stația de emisie-recepție
Printre cele mai căutate modele de antene sunt cele care fac parte din echipamentul stațiilor CB de emisie-recepție. Acestea se regăsesc în diferite dimensiuni, sisteme de fixare, lungimi și puteri. Sistemul de comunicare este util, mai ales, pentru flotele de mașini care transportă mărfuri sau persoane, atât în interiorul unui oraș, cât și pe drumurile naționale. Autoturismele personale care au montate astfel de echipamente sunt din ce în ce mai multe, șoferii fiind informații, în timp real, despre traficul care îi așteaptă la câțiva kilometri distanță.. Antena este un element esențial al acestor dispozitive și nu este obligatoriu s-o montezi permanent. Cele mai multe au o bază magnetică, fiind instalate cu ușurință pe plafon sau pe portbagajul mașinii, înainte de a porni la drum.
Radio prin satelit
Radiourile terestre dar și cele prin satelit au nevoie de tipuri diferite de antene. Radioul terestru se transmite pe bandă AM sau FM de la turnurile locale, în timp ce sateliții ce transmit lungimile de undă pot fi geosincroni sau geostaționari. Antenele satelit care captează acest semnal nu sunt direcționale și au avantajul de-a fi mai mici decât echipamentele tradiționale.
Antene de televiziune
Accesul la TV din mașină a fost o modă a anilor 1990. Limuzinele de lux aveau această dotare pentru a putea urmări programele televiziunii analogice (VHF), după care s-a trecut la semnal digital UHF. Pentru amândouă era nevoie de antene dedicate. În prezent, le regăsești în autocare, pentru confortul pasagerilor, dar pot fi disponibile și pentru turisme sau utilitare.
Telefonie
Telefonul auto prin satelit a fost o altă inovație care a făcut furori printre posesorii generațiilor mai vechi de mașini. Dezvoltarea extraordinară a telefoniei mobile a făcut ca tehnologia telefoanelor din mașină să devină inutilă. Cu toate acestea, în domeniul transporturilor auto este nevoie de antene de recepție a semnalului pentru telefon, în special pentru flotele de autocare sau camioane. Acestea se conectează la dispozitivele receptoare și permit comunicarea directă cu dispeceratul.
Antenele auto au evoluat odată cu tehnologiile implementate în industria constructoare de mașini. Motivul înlocuirii unui astfel de dispozitiv poate fi avarierea echipamentului standard sau nevoia unui semnal superior. Pe lângă antenele tradiționale radio există și receptoare pentru semnal de telefonie, video sau pentru stațiile de emisie-recepție.