Iar pentru aceasta trebuie să folosim produse cosmetice de calitate, care să fie eficiente împotriva radiațiilor ultraviolete. Însă cum pe rafturile magazinelor există numeroase variante care garantează efecte maxime, mulți nu știu dacă să aleagă cremă de protecție solară sau ulei bronzant. Descoperă mai departe recomandările de la medicii dermatologi.

Cremă de protecție solară, cu SPF mai mare de 12

Una dintre recomandările principale ale medicilor dermatologi este ca produsele de protecție solară să aibă un SPF (sun protection factor) ridicat. Acest lucru înseamnă că cu cât factorul de protecție solară este mai mare cu atât prezintă o protecție mai bună împotriva radiațiilor ultraviolete B (UVB) din spectrul razei de lumină ce este transmisă de soare spre planeta noastră.

Este important ca crema de protecție solară utilizată să aibă însemnat pe etichetă cuvintele “spectru larg”, care arată că produsul conține ingrediente care oferă protecție atât împotriva razelor UVA cât și UVB. O cremă SPF 50 protejează de 98% din radiațiile care ard pielea și este foarte eficientă, în timp ce SPF 15 acoperă 93% din razele UVB,  însă este bine de menționat că niciun produs nu oferă protecție 100% și trebuie respectate și intervalele recomandate de expunere la soare.

În plus, crema de soare trebuie reaplicată frecvent, la fiecare 2 ore. De asemenea, specialiștii dermatologi recomandă ca o cremă de protecție solară să conțină ingrediente minerale, cum ar fi oxidul de zinc sau dioxidul de titan, cunoscute și ca protectori fizici împotriva razelor UVA și UVB.

Persoanele cu pielea sensibilă, predispusă la acnee sau alergii, trebuie să evite produsele care conțin parfumuri sau alcool și să folosească creme de protecție cu factor înalt. Oamenii cu piele mai deschisă la culoare au nevoie de un produs SPF 30+, în timp ce persoanele cu tenul măsliniu sau ciocolatiu, care se bronzează repede și fără arsuri solare, pot folosi creme cu factor de protecție de minimum 12.

Uleiul pentru soare, aplicări mai dese

În general, uleiul pentru soare are în compoziție diferite uleiuri naturale, cum ar fi cele de gălbenele, de măsline, de avocado sau de morcov, care catifelează și emoliază pielea. Astfel, acestea contribuie la un bronz într-o frumoasă nuanță arămie. Multe dintre uleiurile pentru soare includ ingrediente naturale care conțin antioxidanți și substanțe ce oferă protecție împotriva razelor UVA și UVB. De pildă, un produs care conține ulei de morcov se bucură de cel mai puternic ingredient natural când vine vorba de protecție solară, acest tip de ulei având un factor de protecție 40.

Se pare totuși că elementele naturale își pierd eficacitatea mult mai rapid, astfel că medicii dermatologi ne recomandă să folosim mai des uleiurile pentru soare spre deosebire de cremele de protecție. Uleiul bronzant are și proprietăți antiseptice, ceea ce înseamnă că hrănește și protejează pielea, oferind un bronz deosebit. Totuși, diferența principală dintre crema de protecție solară și uleiul pentru soare este dată de vâscozitatea produsului și ușurința aplicării, însă protecția pe care ambele o oferă ține cont de factorul de protecție. Prin urmare, pe oricare l-ai alege dintre cele două, este important să te asiguri că are un filtru complet contra radiațiilor și îți protejează pielea de arsuri.

Pentru o eficiență sporită, se recomandă ca produsul utilizat pentru protecție solară să fie aplicat cu 15-20 de minute înainte de expunerea la soare și să fie reaplicat ori de câte ori este nevoie. Fie că alegi cremă, fie că mergi pe varianta uleiului bronzant, nu uita că razele ultraviolete sunt foarte puternice și ai nevoie constant de protecție, chiar dacă mergi la plajă sau alegi să urci pe munte.

 
 

Urmărește-ne pe Google News