Cum procedăm atunci când un dependent ajunge, în sfârșit, să recunoască faptul că are o problemă și să vorbească despre problema lui? Ce tip de ajutor trebuie să îi oferim? Cum sărim în sprijinul celor care au depășit limita? Doctorul Cristian Andrei, psihiatru și ambasador al programului „Joc Responsabil”, ne-a enumerat câteva situații în care un potențial dependent de jocuri de noroc se poate regăsi, urmate de un set de sfaturi pentru a fi puse în aplicare de către familiile ori prietenii celor afectați:
În cazul particular al jocurilor de noroc, persoana respectivă are o reacție imediată la sume mai consistente de bani, iar lipsa autocontrolului o face să îi parieze în cel mai scurt timp.
Sfatul 1: Nu oferi bani în mâna jucătorului dependent. De cele mai multe ori nu îi mai primești înapoi, iar boala lui este stimulată de banii oferiți. Nu plăti datoriile lui, pentru că favorizezi o cămătărie prelungită.
Pentru a avea acces la bani, dependentul minte extrem de des. Nu se află într-o situație plăcută și de aceea mesajele lui sunt emoționante, aproape convingătoare.
Sfatul 2: Nu te supăra că te minte, dar să nu faci ceea ce îți cere: să te împrumuți pentru el, să joci cu el, să întreprinzi acțiuni care implică bani.
Dacă nu reușește să joace, persoana dependentă devine agitată și chiar agresivă. Refuză activitățile fără bani, refuză ocazia de a munci pentru supraviețuire. În schimb, pune presiune pe tine să obțină bani, iar dacă te menții pe poziție te poate jigni, ca mai apoi să se lamenteze iar. Acest lucru se întâmplă pentru că dependentul este o persoană care consideră că i se cuvin banii ca o hrană.
Sfatul 3: Persoanele din jurul dependentului trebuie să comunice și să acționeze unitar. Este necesar să îl sprijine cu facilități sociale (hrană, activitate, locuință), dar și cu terapie.
Terapia este dificilă și îndelungată. Ea începe prin recunoașterea problemei, se bazează pe intervenție în jurul persoanei și este marcată de multe minciuni și dezamăgiri. Se ivesc multe recăderi, iar succesul apare când cel în cauză știe că a juca înseamnă a pierde, că se poate mulțumi cu sume mici, rezultate din muncă.
Sfatul 4: Caută sprijinul terapeutic cu atenție. Sunt puțini specialiști în dependența de jocuri de noroc. Aceștia sunt profesioniști care cunosc mediul sălilor de joc și al platformelor online. Au multă răbdare, dar și cunoștințe de psihiatrie, pentru că adesea dependentul are dinainte de a juca o tulburare de personalitate și depresie, necesitând uneori internări și medicamente. Spre exemplu, Programul Joc Responsabil are în spate o echipă de psihoterapeuți specializați în problematica jocurilor de noroc, astfel că îl poți îndruma cu încredere către soluțiile oferite gratuit de Asociația cu același nume: consiliere psihologică online disponibilă 24/7 pe www.jocresponsabil.ro, ședințe gratuite de terapie la unul dintre cabinetele programului, linie telefonică gratuită, 0800.800.099.
Dependența poate fi prevenită mult mai ușor și mai frumos decât poate fi tratată. A vorbi doar despre consecințele jocului de noroc nu va avea alt efect decât să îi facă pe tineri să fie atrași de el. Pentru cei aflați în dezvoltare, „Nu” este un cuvânt interesant.
Sfatul nr 5: Dacă ești un om educat, un jurnalist sau un leader, vorbește-le tinerilor despre măsura lucrurilor normale care pot duce la dependență: noroc, bani, prietenie, succes.
Un jucător care acceptă să înceapă consilierea trebuie să ştie că:
- Este posibilă depăşirea problemei cauzate de jocul de noroc, dar nu există soluţii facile;
- Banii pierduţi rămân pierduţi;
- Păstrarea secretului face problema să persiste. Este necesar un ajutor extern, în special din partea membrilor familiei;
- Schimbarea necesită un anumit volum de efort;
- Este necesar un timp care variază de la caz la caz;
- Recunoașterea problemei este primul pas spre succes.
Dacă ai în familia ori în anturajul tău pe cineva care a depășit limita distracției, îndrumă-l spre programul „Joc Responsabil”, un program dedicat celor care se confruntă cu acest tip de problemă și care oferă sprijin jucătorilor și familiilor acestora. „Joc Responsabil” înseamnă cabinete de psihoterapie în București, Cluj, Iași, Constanța și Craiova, o platformă online, www.jocresponsabil.ro ce include un chestionar de auto-evaluare și, un modul de live-chat disponibil 24/7 în spatele căruia se află întotdeauna un psiholog, o adresă de email contact@jocresponsabil.ro și o linie telefonică gratuită 0800 800 099, prin intermediul căreia cei care se confruntă cu probleme pot intra în legătură cu psihologii programului și se pot programa la cinci sedințe de consiliere gratuite.