Cum poți asorta fațada la un acoperiș de culoarea teracotei?
Un acoperiș cu țiglă ceramică de culoarea teracotei este o alegere clasică. Pentru culoarea fațadei poți alege un bej foarte pal și un crem pastelat, mai intens la culoare. Pe cel din urmă îl poți folosi pentru a vopsi accentele casei, cum sunt marginile ferestrelor, balconul și o porțiune de zid care se ivește de sub streașină.
În cazul în care îți dorești un efect fresh și impresionant, alege o paletă de culori ce conține nuanțe de verde, care să contrasteze cu roșul acoperișului. Pe lângă faptul că sunt culori complementare și creează un efect armonios, verdele este și o culoare naturală, care se va regăsi și în vegetația care-ți înconjoară casa, potrivindu-se astfel foarte bine cu mediul înconjurător.
Un acoperiș de culoarea teracotei se armonizează foarte bine inclusiv cu o fațadă într-o paletă monocromă. Alege nuanțele paletei tale din aceeași culoare, cu intensități sau luminozități diferite. Spre exemplu, poți opta pentru un maro închis pentru detalii și pentru un maro foarte fad și luminos pentru restul fațadei. De asemenea, poți alege inclusiv culori neutre, cum sunt albul și griul, spre exemplu.
Cum poți asorta fațada la un acoperiș maro sidefat?
Acoperișurile maro sunt mai frecvente în zonele montane, deoarece acestea absorb mai multă lumină, contribuind astfel la încălzirea casei. Ele pot crea un efect contrastant și foarte elegant cu fațada, mai ales dacă optezi pentru culori deschise în cazul acesteia. Poți alege verdele pal, griul, bejul sau chiar, bleul deschis, oranjul luminos sau chiar o culoare foarte pală de levănțică.
În caz contrar, poți alege un aspect aproape monocrom, cu o culoare maro a fațadei, la care să adaugi un pic de contrast vopsind detaliile în alb. Cadrele ferestrelor, coloanele, acoperișul terasei (și alte detalii arhitecturale specifice casei tale), toate acestea pot fi vopsite în alb pentru un efect interesant care să scoată în evidență arhitectura casei.
Cum poți asorta fațada la un acoperiș negru?
Acoperișurile negre au un aer sobru și elegant. Dacă dorești să păstrezi linia nonculorilor, atunci vopsește fațada casei în alb și adaugă doar câteva accente de culoare. Spre exemplu, ușile și ferestrele pot fi de un roșu aprins, sau de un verde smarald. În cazul în care casa ta va fi dotată cu obloane, gândește-te dinainte ce culoare ți-ai dori să aibă. Ele pot fi tot negre, în ton cu acoperișul, sau se pot asorta cu accentele de culoare pe care te-ai decis deja să le adaugi, acolo unde este cazul.
Un acoperiș negru merge foarte bine și cu bej ca nuanță dominantă a fațadei, care se poate regăsi inclusiv în lucarne, cu alb pentru detalii precum ferestrele sau stâlpii ușii și lemn maro pentru intrări și obloane. Dacă dorești să dai casei tale un aer rustic, poți construi intrarea principală din piatră naturală, care sigur va fi un detaliu interesant admirat de toți vecinii.
Oricum ar arăta proiectul tău pentru construirea unei case, asigură-te că, înainte să alegi cromatica, te preocupi de aspectele tehnice, cum sunt rezistența acoperișului, proprietățile sale izolante sau rezistența la ultraviolete. Abia apoi te sfătuim să te te gândești la aspectele estetice, cum sunt culoarea fațadei. Mult succes cu proiectul tău!
Sursă foto: Shutterstock.com