Astfel, în dulapul tău, jachetele de primăvară și tricourile își revendică locurile din fața rafturilor și detronează puloverele groase și eșarfele! Ei bine, odată cu această schimbare a dressing-ului este cazul să îți depozitezi și încălțămintea de iarnă, pentru a face loc sandalelor decupate, balerinilor și pantofilor sport care îți vor anima ținutele de primăvară.
Pentru a-ți păstra ghetele și bocancii în perfectă stare până la următoarea purtare trebuie, însă, să ții cont de câteva reguli de bază. Iată cum depozitezi corect încălțămintea de iarnă!
- Curățarea
Înainte de stoca încălțămintea de iarnă este nevoie să o cureți. Lipsa timpului sau demotivarea pe care o simți pe moment nu sunt scuze suficient de bune pentru a da ”Skip” acestei etape. Folosește o cârpă sau o lavetă moale, înmuiată în apă cu detergent și șterge bocancii și ghetele care ți-au ținut de cald în sezonul rece. Important de menționat este că nu se recomandă ca acest tip de încălțări să fie curățate în mașina de spălat din simplul motiv că se pot deteriora foarte ușor. Eventual, dacă ele se află într-un stadiu avansat de murdărire, îi poți spăla manual într-un lighean cu apă și detergent lichid.
2. Uscarea
După ce le-ai curățat corespunzător, este esențial să le lași să se usuce foarte bine. De preferat este ca uscarea încălțămintei să se facă la temperatura camerei, într-un loc ferit de sursele artificiale de căldură și de lumina directă a soarelui. Contactul cu o sursă puternică de căldură poate afecta materialul, de aceea este indicat să aștepți un timp mai îndelungat până ce pantofii se usucă de la sine.
3. Protecția împotriva prafului
Pentru ca încălțămintea de iarnă să se păstreze ca nouă în debara până la următoarea purtare, e important să îi asiguri hidratarea și protecția împotriva prafului. Pentru asta, ai nevoie de produse dedicate de îngrijire a pantofilor, pe care le poți găsi în magazinele de specialitate și în supermarketuri. Crema nu are doar rolul de a reda luciul ghetelor, dar de asemenea menține materialul hidratat și are efect antistatic.
4. Împachetarea
Indiferent de spațiul în care te-ai decis să depozitezi încălțămintea de iarnă, împachetarea acesteia este un proces esențial pentru a se menține intactă. Știm deja că încălțămintea de iarnă are, în general, un profil voluminos, de aceea împachetarea ei ar putea să-ți dea bătăi de cap. Totuși, misiunea ta poate fi mai simplă dacă păstrezi cutiile originale ale pantofilor. Dacă nu le mai ai, poți folosi oricare alte cutii de carton. În acest mod nu doar că protejezi încălțăminta, dar vei economisi spațiu și vei găsi mai rapid perechea de care ai nevoie.
5. Depozitarea
După ce ai curățat, uscat, tratat și împachetat încălțămintea, o poți depozita într-un loc uscat, ferit de umezeală și de praf. Un pantofar sau chiar debaraua sunt locurile potrivite pentru a păstra încălțămintea de iarnă până în sezonul următor în care o vei purta.