Descoperă, în rândurile următoare, ce înseamnă termenii frecvent întâlniți pe eticheta produselor care asigură protecție solară, ca să faci cele mai bune alegeri pentru sănătatea ta.

Protecție UVA sau UVB

UVA este termenul folosit în cazul razelor ultraviolete care nu provoacă arsuri la nivelul pielii, însă care pătrund adânc în straturile acesteia. Deși nu vei simți durerea cauzată de arsuri în cazul acestora, efectele pe care razelor UVA le pot produce sunt serioase, incluzând apariția ridurilor și dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul pielii.

UVB este termenul utilizat pentru a descrie radiațiile ultraviolete care acționează intens asupra straturilor superficiale ale pielii. Acestea sunt responsabile pentru bronzul frumos la care visăm în fiecare vară, fiind însă și cele care cauzează arsuri solare și roșeață, în cazul pielii sensibile.

Principalul motiv pentru care radiațiile UVA și UVB sunt periculoase constă în capacitatea acestora de a distruge colagenul natural al pielii, contribuind astfel la dezvoltarea radicalilor liberi. Aceștia împiedică activarea mecanismelor de apărare ale pielii, sporind astfel riscul de îmbolnăvire a acesteia.

Prin urmare, este indicat ca loțiunea de protecție solară pe care o alegi să fie una cu spectru larg, care să aibă capacitatea de a asigura atât protecție UVA, cât și UVB. Acest lucru trebuie să fie specificat clar pe eticheta produsului achiziționat. Cele mai multe creme disponibile oferă doar protecție împotriva razelor UVB.

Filtru de protecție solară (FPS)

FPS este termenul utilizat pentru descrierea filtrului de protecție solară asigurat de produsele disponibile în această categorie. Valoarea acestuia poate varia de la 10 la 50, aceasta din urmă fiind recomandată de specialiști atunci când vrei să beneficiezi de protecție completă împotriva razelor ultraviolete.

Persoanele care consideră că nu au pielea sensibilă și sunt interesate de obținerea unui bronz intens pot opta și pentru creme de protecție cu filtru de protecție mai mic, însă valorile sub limita de 30 nu sunt indicate.

În plus, pentru a beneficia cu adevărat de eficiența acestor produse, trebuie să le aplici cu 30 minute înainte de expunerea la soare, întrucât acestea nu asigură instant protecția pielii. Protecție solară fizică sau chimică

Pentru a înțelege mai bine modul în care acționează filtrul de protecție solară (FPS), trebuie să știi că există două moduri în care acesta te poate proteja: fizic și chimic.

Cremele cu filtru fizic de protecție solară acționează precum un scut împotriva razelor ultraviolete, acoperind pielea cu un strat protector, care împiedică razele UVB să acționeze asupra sa. Acestea au la bază ingrediente active precum dioxiul de titan și oxidul de zinc, care nu agresează pielea sensibilă.

Cremele cu filtru chimic de protecție solară includ alte tipuri de ingrediente active precum oxibenzona, avobenzona, octil salicilatul, octocrilena, homosalatul și octinoxatul. Spre deosebire de cele care au rol de protecție fizică, acestea acționează precum un burete care absoarbe razele ultraviolete, imediat ce ajung la straturile superficiale ale pielii.

Protecție solară pentru copii

Copiii au nevoie de protecție specială atunci când sunt expuși la soare, iar produsele cu adevărat potrivite în cazul lor sunt cele care au prevăzută mențiunea de asigurare a protecției solare pentru copii pe etichetă.

Cele mai bune produse din această categorie conțin doar ingrediente active, care nu prezintă efecte adverse pentru pielea copiilor precum dioxidul de titan sau oxidul de zinc. Conținutul special al acestor produse de protecție solară este cel care elimină riscul de apariție a iritațiilor pielii, acesta fiind cu 80% mai mare decât cel întâlnit în cazul adulților.

Rezistența la apă

Acest termen apare precizat pe eticheta produselor de protecție solară atunci când asigură eficiența promisă chiar dacă transpiri sau înoți. De regulă, aceste creme sunt eficiente timp de 40-80 minute de la momentul aplicării. Totuși, este recomandat ca, imediat ce ieși din apă, să aplici din nou un strat de loțiune de protecție solară.

Acum că ai descoperit ce semnifică termenii utilizați frecvent pe etichetele produselor de protecție solară, poți face alegerile potrivite tipului tău de piele și nevoilor tale. Un lucru este cert: nu trebuie să uiți niciodată să folosești crema de protecție solară potrivită, indiferent de intervalul de timp în care te expui la soare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News