Cercetările actuale susțin faptul că noul coronavirus este în general transmis atunci când o persoană infectată produce picături respiratorii care pot afecta pe cineva din apropiere, la maximum șase metri distanță, dar este posibilă, de asemenea, și transmiterea indirectă – adică virusul este depus pe o suprafață în urma atingerii de către o persoană infectată sau de către o persoană care tocmai a strănutat, iar oamenii ating suprafața și apoi gura, nasul sau ochii.
Curățare versus Dezinfectare
Curățarea nu trebuie confundată sau folosită în mod interschimbabil cu dezinfectarea. Prima înseamnă că îndepărtează germenii, dar nu îi ucide, în timp ce dezinfectarea îi ucide. Această distincție este important, deoarece s-ar putea să curățați suprafețele în mod eficient, dar s-ar putea să nu le dezinfectați, lăsând germenii și bacteriile să se multiplice.
Dezinfectarea, dacă este făcută corect, va ucide organismele microscopice astfel încât acestea să nu mai poată provoca daune. Cu toate acestea, folosirea dezinfectanților poate da un fals sentiment de securitate dacă nu sunt utilizați corect. Zonele cheie de folosire a acestor produse sunt suprafețele care sunt împărtășite cu membrii familiei sau colegii de birou și cele care vin în contact strâns cu fluidele corporale. Dacă ferestrele sunt murdare, acestea nu reprezintă o mare preocupare pentru sănătate, dar un mâner care este atins după un strănut este motiv de îngrijorare.
Este important să citiți etichetele și să urmați indicațiile privind produsele. Produsele etichetate ca dezinfectanți vor ucide în mod adecvat virusurile și bacteriile, dacă sunt utilizate corect.
Dezinfectarea în locuințe
Se presupune că locuințele noastre sunt un refugiu în care ne putem relaxa și, acum mai mult ca niciodată, putem să recuperăm timp alături de cei dragi. Din păcate, ne putem infecta aducând în casă germeni prin mâini murdare, încălțăminte, îmbrăcăminte și telefoane.
Chiar dacă locuința pare curată, aceasta poate încă adăposti contaminanți care vă pot afecta sănătatea. Cel mai bun mod de a vă proteja familia este pur și simplu să vă curățați casa.
Medicii spun că după spălarea mâinilor, următorul mod de a vă proteja familia este să ștergeți blaturile, butucurile, clanțele, întrerupătoarele și suprafețele obișnuite cu o cârpă din microfibră umezită într-o soluție cu dezinfectat. Ușoara abraziune a pânzei de microfibră și soluția de curățare vor ridica și dilua orice microbi care s-au așezat pe suprafețe.
Deoarece echipamentele electronice precum: telefoanele mobile, telecomenzile și tastaturile nu pot fi curățate cu apă și săpun, acestea trebuie dezinfectate cu o soluție de curățat cu cel puțin 70% alcool izopropilic.
Dacă doriți să vă dezinfectați corect orice spațiu din casă cu produse speciale, cel mai bine este să apelați la un serviciu de curățenie la domiciliu. Atunci când angajati o firma de curatenie profesionala, casa dumneavoastră va primi dezinfectarea de care are nevoie.
Înainte de alegerea acesteia, trebuie să puneți câteva întrebări esențiale înainte de a semna contractul, precum:
– Cu ce produse lucrați?
– Ce echipamente de protecție aveți?
– Ce echipamente de curățenie aveți?
Apelând la o firmă de curățenie la domiciliu, puteți să optați pentru un program de curățare săptămânal, care să vă asigure dezinfectarea tuturor suprafețelor și obiectelor din casă.
Dezinfectarea după 15 mai în mediul business
Conform ultimelor declarații, data de 15 mai 2020 ne va aduce un plan de relaxare în care multe afaceri își vor recăpăta activitatea. Medicii trag semnale de alarmă asupra antreprenorilor și le solicită o bună dezinfectare a fiecărui colț dintr-o clădire sau dintr-un birou. Sfaturile specialiștilor este ca antreprenorii să apeleze la o firma care se ocupa de curatenie in birouri pentru ca angajații să poată lucra într-un mediu optim, fără riscul de contaminare. Pentru companiile cu un număr mare de angajați, dezinfectarea trebuie făcut la minimum 3 zile alături de o companie de curățenie de încredere și angajații trebuie să păstreze acea limită de distanță între ei pe cât posibil.