Regula de aur în educație – pe care trebuie să și-o amintească permanent părinții – spune că orice copil învață prin imitație. Așadar, dacă ai nevoie să-l înveți pe cel mic bunele maniere în societate, ține minte că ești primul lui exemplu. Iar dacă ai nevoie de idei noi, vei găsi câteva sfaturi utile.

Stabilește din timp așteptările și prezintă-le explicit.

Copiii au nevoie de un anumit nivel de structură și, în acest sens, înțeleg limitele familiei și ceea ce se așteaptă de la ei. La domiciliu, acest lucru se traduce prin momente cheie, precum „ne spălăm pe mâini înainte de a mânca”, „punem jucăriile în ordine la sfârșitul zilei”. La fel vei proceda în privința momentelor de socializare: stabilește din timp ce așteptări ai de la ei într-o situație anume, prezintă-le totul cât mai clar și exersați.  

Fii un părinte consecvent!

Copiii știu la ce să se aștepte, de cele mai multe ori, mai cu seamă dacă au primit indicațiile cuvenite în timp util. Prin urmare, pentru instruirea lor este obligatoriu și absolut necesar să vadă un comportament liniar și coerent în propria familie. Cu alte cuvinte, părinții trebuie să fie primii care vor respecta regulile stabilite.

Ține minte o vorbă înțeleaptă: „Nu te îngrijora atât de mult pentru ce aud copiii de la tine, ci ai mare grijă la ce văd ei că faci!”. Un copil își urmează părintele așa cum fapta urmează exemplul, iar consecvența ta va ajuta copilul să progreseze.

Fii un părinte respectuos!

Ca noi toți, cei mici îi respectă pe cei care le arată aceeași curtoazie. În esență, acest lucru are directă legătură cu ascultarea nevoilor lor și tratarea copiilor ca membri valoroși ai mediului în care se află. Similar regulilor și consecvenței, respectul se învață tot în familie. Pentru că reținem mai mult atunci când înregistrăm vizual decât auditiv, exemplul părintelui este de mii de ori mai grăitor pentru copil decât ore întregi de teorie.

Poți exersa oricând folosindu-te de instrumente specifice, precum jocuri de societate de la deajoaca.ro, de exemplu, astfel încât copilul să înțeleagă că învățarea regulilor poate fi distractivă și utilă în același timp.

Oferă-i alternativa potrivită.

Copiii mai mici au perioade de atenție mai scurte și, prin urmare, trebuie să schimbe activitățile mai des. Dacă vă aflați într-un spațiu deschis, într-un context în care nu vă puteți bucura de intimitate și e nevoie de liniște, asigură-te că are la dispoziție un arsenal bun de activități. Fiind ocupat, copilul se plictisește mai greu – sau deloc, în cel mai fericit caz – și i se reduce astfel un potențial comportament „negativ”, prin care ar putea deranja pe cei din jur.

Evidențiază comportamentul corect.

Indiferent de vârstă, concentrarea pe aspectele pozitive este mai eficientă decât insistența pe ceea ce nu corespunde așteptărilor. Asta nu înseamnă că nu faci observație acolo unde este necesar, dar trebuie să-ți amintești să-ți lauzi și chiar să-ți răsplătești copilul atunci când se comportă frumos.

Respectarea regulilor de conduită poate fi destul de obositoare și plictisitoare pentru adulții înșiși, cu atât mai mult pentru copii. În plus, adesea anumite constrângeri sunt văzute de copii împotriva naturii. De exemplu, le va fi mai simplu să apuce un cartof pai cu degetele decât să-l ia cu furculița, ori să se șteargă la gură cu mâneca în loc de șervețel. Cu toate acestea, regulile de bună purtare sunt importante și reprezintă un instrument pentru predarea respectului atât față de sine, cât și față de ceilalți.

 
 

Urmărește-ne pe Google News