Dinții frontali cu spații între ei, inegali, mici, colorați, încălecați, fracturați, precum și alte leziuni – produc tulburări estetice, care vor fi corectate prin tratamente protetice, cum ar fi: obturațiile din compozit, încrustațiile (inlay și onlay), fațetele dentare sau coroanele dentare.
Estetica dentară are acum o abordare minim invazivă, folosind tehnologii de ultimă generație, precum laserul dentar; iar compozitul, ceramica și zirconiul sunt materiale biocompatibile, care pot întruchipa dintele aproape de perfecțiune.
Cine poate beneficia de fațete dentare?
În prezent, o opțiune foarte dorită de pacienți pentru remodelarea zâmbetului sunt fațetele dentare. Alegerea acestui tratament de estetică dentară se transpune în fapt după consultarea cu medicul stomatolog, care va face o evaluare completă și va determina dacă este tratamentul protetic optim pentru pacient. Fațetele dentare, deși sunt indicate în multe situații, au și niște contraindicații, de care trebuie să ținem cont. Indicațiile fațetelor dentare:
- dinți sparți, ușor fisurați sau cu mici imperfecțiuni
- pete de culoare prezente pe dinți, la care albirea dentară nu dă rezultatele dorite
- culoarea dinților naturali nesatisfăcătoare
- spațieri inestetice existente între dinții frontali (diastemă sau strungareață) sau între alte grupuri de dinți (trema)
- forma inestetică a dinților
- armonizarea volumetriei dinților cu estetica facială
Contraindicații fațete dentare:
- dinți cu anomalii de structură
- dinți cu carii profunde
- dinți extrem de abrazați (tociți)
- persoanele care au rapoarte ocluzale („mușcătură”) deficitare
- dizarmonii dento alveolare care necesită un tratament ortodontic
- retracții gingivale și boală parodontală avansată
- igiena orală deficitară a pacientului
Principalul avantaj al fațetelor dentare este că putem obține un zâmbet minunat într-un timp relativ scurt și că putem prin intermediul fațetelor să corectăm multe probleme dentare inestetice. Dintre avantaje mai enumerăm:
- un zâmbet natural cu culoarea dorită și de lungă durată
- perfect compatibile cu dinții naturali și cu țesuturile înconjurătoare (gingiile)
- tratamentul este rapid
- nu se pătează de la cafea și țigări
- nu sensibilizează dinții
- de cele mai multe ori procedura este non-invazivă (fațete dentare NO-PREP)
„Fiecare pacient trebuie să beneficieze de un tratament personalizat, nu suntem toţi identici, suntem unici! De aceea, protocolul de evaluare şi de diagnostic a unui pacient este unul foarte amplu. Pacientul este trecut printr-o serie de investigaţii, fotografii digitale de diagnostic, video de foarte multe ori, radiografii și computer tomograf, poate chiar şi consultul altor medici specialiști, care să evalueze starea lui de sănătate şi nevoile lui personalizate. Tratamentele de estetică dentară sunt foarte ofertante și trebuie să ne pliem pe nevoile individuale ale pacientului şi pe dezideratele acestuia.” declară dr. Raluca Baba Salavastru, medic protetician DentalMed, specializată în fațete dentare.
Dar, bineînțeles că există și dezavantaje (puține la număr): fațetele dentare nu se pot aplica pe toți dinții, iar fațetele din compozit se pot pigmenta în timp. Te invităm să privești fotografii care reprezintă cazuri reale din clinica noastră, în care tratamentul ales a fost cel cu fațete dentare:
Un zâmbet minunat cu fațete dentare realizate în cadrul clinicii DentalMed. Poze Înainte și După tratamentul de estetică dentară.
Coroanele dentare
O altă opțiune de tratament în estetica dentară sunt coroanele dentare. Acestea sunt elemente protetice care se realizează în laboratorul de tehnică dentară sau în cabinet.Coroanele dentare refac forma, volumul și morfologia dintelui a cărui integritate a fost afectată, acoperind integral suprafața dintelui natural pe care îl înlocuiesc.
Ce este o coroană provizorie?
Coroanele provizorii sunt realizate din materiale acrilice, compozit (pe structură metalică sau nu) sau PMMA și reprezintă o etapă intermediară în tratament. Coroanele provizorii sunt folosite până în momentul în care se întrunesc condițiile pentru realizarea coroanelor definitive.
Când ai nevoie de o coroană dentară?
Indicații ale coroanelor dentare:
- leziuni produse de carii profunde, care nu pot fi reabilitate prin obturații sau încrustații
- în urma unui tratament de canal
- în cazul în care ai un dinte (sau mai mulți) lipsă și nu dorești un implant dentar (se realizează punți dentare)
- în urma fracturării unui dinte, situație în care se recomandă realizarea unui pivot radicular (RCR) care va fi fixat sub viitoarea coroană dentară
- în cazul unui tratament cu implanturi dentare
- în cazul în care un dinte, în urma tratamentului endodontic (s-a scos nervul), își schimbă culoarea
- aspectul inestetic al dintelui prin culoare sau formă
Contraindicații ale coroanelor dentare apar atunci când dintele afectat se poate restaura minim invaziv prin efectuarea unei obturații.
Tipuri de coroane dentare:
- coroane dentare din compozit/acrilat/metalo-compozit/metalo-acrilice
- coroane dentare metalo-ceramice
- coroane dentare integral ceramice (E.max)
- coroane dentare din ceramică pe suport de zirconiu
- coroană monolitică de zirconiu.
Care tip de coroane dentare sunt cele mai recomandate astăzi din punct de vedere estetic?
În prezent, coroanele dentare care oferă o estetică foarte apropiată ca aceea a dinților naturali sunt coroanele integral ceramice sau cele din ceramică (porțelan) cu structură de zirconiu (oxid de zinc). Alegerea coroanei dentare se face în funcție de scopul pe care aceasta trebuie să îl îndeplinească și de ceea ce ne dorim să obținem din punct de vedere estetic și funcțional.
Coroanele dentare din zirconiu se diferențiază de celelalte tipuri prin aspectul estetic și rezistență. Coroanele dentare din zirconiu pot restaura atât dinții frontali, precum și dinții posteriori, fiind realizate prin tehnologie computerizată, ceea ce permite obținerea unor piese protetice extrem de precise. Acestea oferă un aspect natural, integrându-se armonios cu dinții restanți și necesită o șlefuire minimală a dintelui.
Coroanele de tip E.max oferă rezistență superioară și necesită preparații minim invazive. Au un nivel estetic foarte ridicat, oferă o translucență aparte, asemenea dintelui natural, sunt biocompatibile și sunt indicate atât la dinții vitali, precum și pentru cei devitali.
Ce preț au coroanele dentare?
Prețurile sunt diferențiate în funcție de tipul de coroană, de complexitatea cazului și calitatea materialului ales. Zirconiul, ceramica dentară sau aliajele din aur sau titan sunt mai costisitoare decât celelalte materiale: compozit, acrilat sau aliaje nenobile.
Costul complet al tratamentului dentar va putea fi estimat doar după consultul de specialitate și, de multe ori, necesită simulări de tipul DSD (Digital Smile Design) – o analiză digitală, estetică și funcțională a zâmbetului pacientului, care îl ajută deopotrivă pe medic, dar și pe pacient să înțeleagă neajunsurile cazului în fața căruia se află. „Digital Smile Design (DSD) este un instrument foarte util de diagnosticare, care ușurează comunicarea medic stomatolog – pacient, ajutându-l pe medic să înțeleagă mai bine ce își dorește pacientul, iar pe pacient să înțeleagă cum va arăta rezultatul final al lucrărilor de estetică dentară solicitate.” declară dr. Mihaela Paligora, medic protetician DentalMed, specializată în coroane dentare.
BEFORE and AFTER tratament de estetică dentară cu coroane și fațete dentare realizate în cadrul clinicii DentalMed. Exemplu de fațete și coroane dentare realizate din materiale de ultimă generație.
O tehnologie nouă care folosește materiale de ultimă generație este CAD/CAM
Prin intermediul acestei tehnologii digitale, computerul realizează un design personalizat fiecărui caz clinic în parte. Este ideal în fabricarea restaurărilor de tipul: inlay, onlay, overlay, coroane de acoperire, fațete ceramice, punți dentare, aparate ortodontice, dar și ghiduri chirurgicale.
Considerată o tehnică orientată spre viitor, în continuă evoluție, este extrem de importantă atât pentru tehnicianul dentar, precum și pentru medicul stomatolog, prin avantajele pe care le oferă. Procesul implică scanarea dinților preparați, realizarea digitală a designului viitoarelor coroane și frezarea acestora din materiale de ultimă generație. Acest procedeu rapid se numește CAD/CAM, adică Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing, ceea ce în română se traduce prin design dentar asistat/creat prin intermediul calculatorului.
Avantajele protezării stomatologice cu aplicarea dioxidului de zirconiu și tehnologiei CAD/CAM:
- Compatibilitate ecologică
- Durabilitatea coroanelor și punților dentare
- Siguranță
- Rezistență înaltă și în același timp suplețea construcției
- Precizia foarte mare datorată frezelor și unității de frezare face practic imposibil eșecul în cazul unei astfel de lucrări
- Control mult mai precis asupra aspectului final al lucrării. Se poate vedea întâi pe calculator într-un proces de simulare, după care se poate trece la execuția lucrării protetice.
- Timpul redus de execuție a lucrării, comparativ cu restaurările clasice.
- Materialul are avantajul că poate fi folosit și în formă simplă, neplacat cu ceramică – lucrări așa numite full zirconiu sau coroană monolitică de zirconiu.
În estetica dentară, marele avantaj al utilizării tehnologiei este rapiditatea cu care circulă datele necesare cazului, între echipa medicală și echipa de tehnicieni dentari. Informațiile obținute prin scanare digitală direct din cavitatea orală sunt transmise digital laboratorului de tehnică dentară; acesta creează tot digital designul dorit al piesei protetice finale și mașina de frezare computerizată prelucrează această informație, transformând-o în piesa protetică dorită. Astfel, reușim diminuarea semnificativă a timpilor de realizare a lucrărilor protetice, pacientul putându-se bucura de rezultatele tratamentului dentar într-un timp mai scurt.