Respectă simplitatea!

Indiferent de dimensiuni, patul ar trebui să ocupe o poziție centrală și nu într-un colț, pentru a permite accesul din orice poziție și a beneficia la maxim de spațiu. Este recomandată evitarea supraaglomerării camerei cu mobilier sau accesorii, fapt care obosește și accentuează senzația de spațiu insuficient. Acest aspect este cu atât mai important în cazul unui dormitor mic.

Împrietenește-te cu lumina!

Indiferent de setul de culori ales pentru decorarea camerei, controlul asupra luminii naturale și prezența mixului echilibrat de lumină artificială arhitecturală și decorativă dau tonul senzațiilor pe care dormitorul le induce. O suprafață vitrată generoasă este de natură a spori confortul și starea de bine, chiar dacă dimineața este înnourată. Astfel, sursele de lumină diversificate creează atmosfera de vis în orice dormitor.

Alege cu grijă perdelele și draperiile.

Foarte mulți aleg perdele sau draperii cu tonalități închise, sperând că acestea vor influența pozitiv calitatea somnului. Este doar o chestiune de design, însă este important să știi că tonurile închise reprezintă, cu siguranță, o opțiune excelentă dacă pereții și mobila sunt în culori deschise. În acest mod se pot echilibra estetic nuanțele, pentru a crea echilibrul ambiental necesar.   

Acordă importanță culorilor!

Utilizarea culorilor potrivite poate influența pozitiv senzația de spațialitate. Tonurile deschise, pastelate, în combinație cu lumina naturala și artificială, precum și mici artificii decorative – cum ar fi o oglindă – accentuează senzația unui spațiu generos, chiar și în cazul unui dormitor cu dimensiuni reduse. Camerele mari permit o mai mare libertate în ceea ce privește alegerea gamei cromatice, ideal fiind ca în alegerea mobilei și a accesoriilor să păstrezi un echilibru al nuanțelor care să susțină imaginea de ansamblu.

Depozită inteligent.

De multe ori, spațiile de depozitare devin insuficiente în timp, chiar dacă dormitorul beneficiază de un dressing generos. Prin urmare, este bine să alegi mobilier care să aibă dublă funcționalitate. Urmând acest principiu, cel mai bun pat este cel cu spațiu de depozitare în zona inferioară, căci păturile și pernele sunt, în general, voluminoase. Biroul ar trebui să conțină, de exemplu, sertare pentru depozitarea diferitelor obiecte personale.

Cu toate că poate fi o soluție tentantă, depozitarea obiectelor pe polițe nu face decât să încarce vizual camera și să dea senzația de spațiu aglomerat și dezordonat. În schimb, polițele ar trebui utilizate cel mult pentru expunerea unor obiecte decorative sau design.

Ai grijă cu pardoseala!

Pentru acoperirea acesteia, spre deosebire de holuri sau bucătărie, în dormitor nu se recomandă utilizarea gresiei sau a marmurei, deoarece suprafața ar fi mult prea rece pentru un asemenea spațiu. Poți utiliza parchet laminat, parchet din lemn masiv sau mochetă tip covor pentru acoperirea suprafeței, iar încălzirea prin pardoseală ar fi o opțiune excelentă pentru asigurarea unei atmosfere calde.

La alegerea pardoselii trebuie să ții cont atât de confortul picioarelor, mai ales într-un spațiu intim ca dormitorul, dar și de posibilitatea de a întreține și curăța suprafața. Dacă parchetul este o suprafață foarte ușor de întreținut și curățat, mocheta tip covor poate da bătăi de cap, având tendința de a acumula alergeni și praf, dar și de a fi greu de curățat prin metode clasice.

Mare atenție la ventilarea spațiului!

Un ambient plăcut în dormitor este dat atât de menținerea unei temperaturi optime, cât și de posibilitatea aerisirii constante a camerei. Ca soluție modernă pentru încălzirea, răcirea și ventilarea camerelor ai ca opțiune ventiloconvectorul. În schimb, dacă tipul de construcție nu permite instalarea unei soluții complexe de încălzire, respectiv răcire a aerului, atunci poți alege instalarea unui aparat de aer condiționat clasic.

Dintre toate camerele casei, dormitorul ar trebui să fie cel mai relaxant spațiu. Indiferent de preferințele personale, principalul scop în realizarea designului unui dormitor de vis este obținerea atmosferei de calm care să odihnească pe fiecare locatar.

Sursa foto: www.piatraonline.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News