Se spune să formarea unei noi rutine durează 21 de zile. Însă, renunțarea la vicii precum fumatul poate dura mai mult, dacă nu te raportezi doar la perioada de sevraj și o iei în calcul și pe cea în care tânjești după sprijinul care ți-a fost mecanism de făcut față în situațiile dificile. Iată câteva recomandări privind înlocuirea obiceiurilor nocive cu unele benefice pentru sănătate, care îți vor face tranziția mai ușoară:

Familiarizează-te cu stadiile de tranziție

Schimbarea unui obicei dăunător precum fumatul, care afectează sănătatea cardiovasculară, dar este factor de risc și pentru afecțiuni precum osteoporoza, se realizează în patru stadii, astfel:

  1. Contemplarea – iei în calcul să renunți la obiceiul nociv.
  2. Pregătirea – ai decis că ești pregătit să acționezi pentru a renunța la obicei sau să îl înlocuiești cu unul sănătos.
  3. Acțiunea – ai început să iei măsuri pentru a schimba rutina dăunătoare.
  4. Mentenanța – ai o nouă rutină, pe care trebuie să o respecți cu sfințenie.

Ia în calcul beneficiile

În stadiul de contemplare, este esențial să te gândești la beneficiile pe care le-ai putea obține din această schimbare. De exemplu, dacă renunți la zahăr, glicemia ta se va încadra, din nou, în parametri. Dacă încetezi să te mai expui la soare fără a folosi SPF, vei preveni îmbătrânirea prematură, dar și arsurile solare și nu vei mai fi nevoit să găsești soluții pentru tratarea acestora, cum ar fi un produs gel cu arnica. Dacă reduci consumul de alcool, ficatul tău va beneficia de o regenerare accelerată. Gândește-te la toate beneficiile pe care ți le va aduce această decizie, notează-le undeva și recitește și completează lista de câte ori simți nevoia. Comparativ, pe lista contraargumentelor vei putea menționa doar plăcerea temporară pe care ți-o oferă obiceiul, alături de o serie întreagă de dezavantaje și efecte nocive.

Renunță la scuze

Mâncarea sănătoasă este mai costisitoare. Pentru a face mișcare, ai nevoie de timp. Ritualul zilnic de îngrijire a tenului va dura mai mult, dacă adaugi pe listă produse suplimentare, precum acizii și crema de protecție solară sau dacă faci dublă curățare seara, înainte de culcare. Nu poți face asta singur și simți că ai nevoie de un sprijin, de o persoană care să ți se alăture în acest demers. Nu îți place să mănanci anumite alimente considerate sănătoase sau nu ai găsit o activitate fizică de care să te bucuri. Toate acestea au o rezolvare. În privința alimentației, de exemplu, există o serie de alternative sănătoase, care nu costă o avere. Dacă vrei să renunți la fumat și partenerul tău este, la rândul său, fumător, îi poți expune beneficiile renunțării la acest viciu, poate în acest fel îl vei convinge să luați măsuri împreună. Dacă nu îți place să mergi la sală, poate că ar trebui să încerci yoga în aer liber sau să te orientezi către un sport de echipă. Renunță la scuze și explorează, cu mintea deschisă, posibilitățile.

Fă-ți un plan și o strategie

Pentru a-ți putea urmări progresul, este necesar să îți stabilești obiectivele, să le urmărești evoluția și să te bucuri chiar și de micile victorii. O zi fără fast food este un prim pas spre o viață sănătoasă, dar cum ar fi ca obiectivul să fie 29 de zile din 30 fără alimente procesate? Dacă îți setezi niște obiective clare, tangibile, eventual din ce în ce mai ambițioase, cu siguranță îți va fi mai ușor să le atingi și să te bucuri de realizările tale.

Depășește blocajele

Mindsetul este foarte important atunci când încerci să renunți la un obicei nociv sau să-l înlocuiești cu unul benefic. Nu considera că nu ai progresat deloc, dacă ai călcat o singură dată strâmb. Nu reveni în punctul temporal zero, pentru o singură greșeală. Dacă nu ai fumat o lună de zile și apoi ai aprins o țigară, progresul tău anterior nu va fi anulat. Trebuie doar să ai tăria să mergi mai departe și să nu te mulțumești cu ideea că ești și vei rămâne fumător.

Recompensează-te

Victoriile, fie ele mici sau mari, trebuie sărbătorite. Prima lună în care ai făcut mișcare de trei ori pe săptămână poate fi recompensată cu un echipament nou, din materiale de calitate, pe care îl vei purta cu plăcere la următoarele antrenamente. După o perioadă de la ultima țigară fumată, poți face un calcul pentru a vedea banii economisiți în acest timp, pentru a-i aloca fondului de vacanțe. Împărtășește-ți succesul cu prietenii și familia, postează pe social media sau povestește-le colegilor despre experiența ta, dacă simți că asta te-ar putea motiva să continui și să te ții de plan. Orice recompensă poate funcționa, cât timp este aleasă cu grijă și în beneficiul sănătății tale fizice și emoționale.

Voința și ambiția nu sunt singurele calități de care ai nevoie pentru a reuși. E important să devii propriul strateg și să identifici mecanismele care te ajută să te menții pe făgașul bun. Ia-o ca pe o oportunitate de autocunoaștere și bucură-te de toate beneficiile pe care ți le aduc atât procesul de tranziție, cât și renunțarea la obiceiurile nocive vizate.

Sursă foto: Pexels

 
 

Urmărește-ne pe Google News