A veni în completarea alăptării cu lapte praf nu este o tragedie, mamele nu trebuie judecate, ci încurajate că au făcut cea mai bună alegere pentru pruncul lor, chiar dacă nu au putut continua alăptarea exclusivă până la vârstă de 2 ani, așa cum recomandă specialiștii.
Situații în care este absolut necesar să oferi bebelușului mese de lapte praf
Laptele praf nu trebuie privit ca un inamic al sănătății bebelușilor, ci ca un aliat al creșterii și dezvoltării acestuia. Laptele praf, așa cum e Topfer 3, spre exemplu, are aproape aceeași formulă ca și laptele matern, încearcă să păstreze aceeași compoziție în limitele posibilităților și este perfect pentru mămicile care au probleme cu alăptarea, pentru mămicile care aleg să nu alăpteze sau pentru cele care se întorc la serviciu și nu vor să renunțe la alăptare, însă nici nu au suficient lapte pentru a se mulge și a-l depozita în congelator.
Practic, suplimentarea meselor cu lapte praf ține mai mult de alegerea mamei și de starea de bine a bebelușului. Dacă bebelușul nu ia bine în greutate și medicul de familie sau medicul pediatru care îi urmărește evoluția afirmă acest lucru și sugerează completarea alăptării cu 2-3 mese de lapte praf zilnic, atunci cu siguranță mama trebuie să se conformeze și să respecte recomandările specialistului.
Dacă bebelușul pierde din greutate în loc să ia în greutate și mama simte că bebelușul nu se satură, stă mult la sân și chiar plânge după alăptare, atunci cu siguranță nu se satură, cu excepția puseelor de creștere când are nevoie să stea mai mult la sân.
Decizia de a completa alimentația bebelușului cu lapte praf nu este una foarte ușoară. Acesta poate fi un motiv de stres și de vinovăție pentru mamă, deși nu este cazul. Organismul fiecărei femei este diferit și reacționează diferit la unele situații.
De asemenea, mama poate completa mesele de lapte matern cu lapte praf atunci când se întoarce la muncă sau când este nevoită să plece mai mult de acasă. Sunt mămici care au suficient lapte să alăpteze, însă nu au suficient lapte încât să se mulgă, să îl pună la congelator și persoana în grijă căruia se află bebelușul să i-l ofere.
Sunt și situații în care partenerul dorește să o ajute pe mămică și să participe la hrănirea bebelușului cât timp aceasta se odihnește, iar suplimentarea alăptării cu lapte praf este cea mai bună alegere.
Fără doar și poate, bebelușii care au parte de alimentație mixtă, de lapte matern suplimentat cu lapte praf, sunt foarte avantajați din punct de vedere al creșterii și dezvoltării fizice și cognitive.