Substanțe organice vs. substanțe anorganice

Principalul element care face diferența între vitamine și minerale este legat de originea acestora și modul în care iau naștere și ajung în organismul uman. Astfel, când vorbim de vitamine, ne referim la substanțe organice produse de organisme vii (plantele și animalele).

De cealaltă parte, mineralele sunt substanțe anorganice, adică provin dintr-o sursă lipsită de viață, mai precis, din pământ. De aici, ele sunt absorbite de plante, și ajung în organismul uman prin intermediul acestora. Tot pe această cale asimilăm și vitaminele necesare, astfel că plantele constituie un adevărat cocktail natural de vitamine și minerale. Totodată, aceste substanțe pot fi extrase din plante și incluse în suplimente alimentare, care au rolul de a asigura organismului un plus de vitamine și minerale față de alimentația normală.

Rolul în organism

Un alt criteriu care diferențiază cele două categorii de substanțe este rolul pe care acestea îl au în dezvoltarea și menținerea stării de sănătate a organismului. Astfel, vitaminele sunt vitale pentru dezvoltarea și funcționarea celulelor, care stau la baza tuturor proceselor fiziologice din organism. Fiecare tip de vitamină este necesar, iar o cantitate insuficientă duce la apariția deficiențelor, care pot genera probleme grave de sănătate.

La rândul lor, mineralele sunt esențiale pentru dezvoltarea sistemului osos și a sistemului muscular, pentru procesul de formare a hormonilor și pentru asigurarea funcționării optime a creierului. Nu în ultimul rând, mineralele au un rol important în funcționarea sistemului circulator, contribuind la reglarea ritmului cardiac.

Tipuri de vitamine și minerale

În ceea ce privește vitaminele, acestea sunt împărțite în 13 categorii esențiale: vitaminele A, C, D, E, K. și complexul de vitamine B- B1, B3, B5, B6,B7, B9 și B12. Dintre acestea, vitaminele A, D, E și K sunt solubile în grăsimi, ceea ce înseamnă că sunt absorbite mai ușor dacă sunt consumate cu puțină grăsime, în timp ce restul e solubil în apă și se absoarbe imediat în organism.

Important! Organismul nu înmagazinează vitaminele solubile în apă, așa că acestea trebuie administrate cu regularitate.

Mineralele se împart în două categorii distincte: macrominerale și microminerale, în funcție de cantitatea care este necesară organismului. Din prima categorie fac parte Calciul, Magneziul Fosforul, Clor, Potasiul, Sodiul, în timp ce micromineralele esențiale sunt Fierul, Cuprul, Manganul, Cobaltul, Iodul, Zincul, Seleniul și Fluorul.

Sursele cele mai bune de vitamine și minerale

Poți asigura organismului tău o cantitate optimă de vitamine și minerale printr-o alimentație echilibrată, din care să nu lipsească fructele și legumele. Pentru aportul optim de vitamine, consumă, cel puțin, două fructe proaspete pe zi. În cazul legumelor, se recomandă să fie ținute cât mai puțin în contact cu apa și cât mai puțin pe foc. Cireșele, prunele zmeura, pepenele galben și cel verde, smochinele, salata verde, ceapa, usturoiul, spanacul sunt doar câteva dintre fructele și legumele cu un conținut bogat de vitamine.

În același timp, pentru a oferi organismului mineralele necesare, cele mai bune alimente sunt cerealele, lactatele, legumele, nucile, dar și carnea, inclusiv peștele și fructele de mare.

Dacă nu incluzi în dieta zilnică alimente din categoriile menționate mai sus, sau dacă ai nevoie de o cantitate mai mare de vitamine și minerale, există soluția suplimentelor alimentare. Pentru procurarea lor nu ai nevoie de rețetă, însă, reține că acestea nu înlocuiesc o alimentație sănătoasă, ci doar o completează.

 
 

Urmărește-ne pe Google News