Puiul își are originea într-o specie de dinozauri numiți teropode, care au evoluat în două categorii în urmă cu aproximativ 230 de milioane de ani: Ceratosauria și Tetanurae. Ceratosauria s-a împărțit apoi din nou în ceratozauree și coelofoizi. Acesta din urmă a dus în cele din urmă la linia genetică care a produs Tyrannosaurus Rex.
În 2003, paleontologul Jack Horner a descoperit o fosilă T. rex în vârstă de 68 de milioane de ani în Montana. În interiorul osului coapsei, oamenii de știință au găsit un vas de sânge pe care au putut să-l analizeze. Analiza lor filogenetică a relevat faptul că, genetic vorbind, puiul domestic este cea mai apropiată rudă vie a T. rex.
Acum, haideți să venim ceva mai aproape în timp pentru a examina istoria evolutivă mai recentă a puiului. Puiul modern, așa cum îl știm, se trage din cele patru specii cunoscute de păsări din junglă (Gallus) care au trăit în unele părți din sud-estul Asiei acum aproximativ 50 de milioane de ani.
Oamenii de știință consideră că păsările din junglă, Gallus gallus, sunt cel mai probabil strămoșii puiului modern, deși cercetările sugerează că pielea galbenă a găinii este o trăsătură moștenită de la păsările gri din junglă, Gallus sonnerati.
Deci, este mai mult decât probabil că puiul de azi are mai mulți strămoși.
Puiul a fost domesticit cu aproximativ 8.000 – 10.000 de ani în urmă. Există, de asemenea, dovezi genetice care sugerează că au existat încercări de domesticire simultane, dar independente, în diferite părți din Asia și India.
Potrivit biologului Michael Zody, este dificil de identificat originile și istoricul domesticirii puiului, deoarece istoria lungă a întrepătrunderii dintre păsările sălbatice și domesticite a dus la dovezi ADN neconcludente.
Odată ce puii au fost domesticiți, au fost folosiți pentru hrană, lupte și în scopuri religioase. Diferite culturi i-au răspândit în întreaga lume de-a lungul a mii de ani prin migrație, comerț și cuceriri teritoriale. Astăzi, carnea de pui este atât de apreciată încât există companii specializate în creșterea și prelucrarea cărnii de pui, așa cum este LaProvincia.
Polinezienii au adus pui pe coasta Pacificului din America de Sud în jurul anilor 1200 d. Hr. Pe o perioada de câteva sute de ani și, în cea mai mare parte datorită popularității luptelor de cocoș, locuitorii Lumii Noi s-au specializat în creșterea și reproducerea puiului. Exploratorii spanioli au adus pui în America de Nord, iar puii s-au răspândit curând pe tot continentul.
Puiul a ajuns în Europa (România, Turcia, Grecia, Ucraina) în jurul anului 3000 i.Hr. Aducerea lui în Europa de Vest a venit cu mult mai târziu, cam în mileniul I i.Hr. Fenicienii au adus puii de-a lungul coastelor Mediteranei până în Iberia.
De la dinozauri până la animalele pe care astăzi le creștem în curte, puii au fost aici, într-o formă sau alta, de milioane de ani.