În fiecare an se publică și apar noi și noi volume, însă cărțile nu sunt obiecte de care să te descotorosești după prima lecturare, datorită semnificației pe care o dobândesc în viața ta, astfel că în timp bibliotecile devin tot mai înțesate și majoritatea cărților doar vor sta la păstrare, așteptând ziua să fie recitite. Cărțile nu își vor pierde niciodată valoarea după ce au fost citite, iar dacă starea lor este una bună, nu este obligatoriu ca acestea să ne rămână veșnic în bibliotecă. Există cărți de care suntem mai mult sau mai puțin atașați, pe scurt, cărți la care putem renunța, astfel încât să le dăm și altora șansa să se bucure de ele.

Dacă și tu te numeri printre cei care au o bibliotecă ce a devenit neîncăpătoare, îți prezentăm cateva metode prin care poți reda libertatea cărților tale, astfel încât să aducă împlinire și altor cititori:

  1. Oferă-le cadou apropiaților tăi

Nimic nu este mai satisfăcător decât momentul în care dăruiești celor dragi lucruri prețioase, clipa în care le vezi bucuria de pe chip și știi că tu ești motivul din spatele acelui zâmbet minunat. Atunci când vrei sa oferi o parte din trăirile tale, le poți face cadou apropiaților tăi una dintre cărțile care pe tine te-au impresionat și astfel o persoană care îți este dragă are posibilitatea să se bucure de volumul respectiv.

2. Vinde-le unui anticariat

Cu o ofertă atât de vastă pe piața cărților, multe dintre acestea nu s-au reeditat, astfel că au devenit foarte greu de achiziționat. Cărtile din anticariat sunt o alegere perfectă atunci când ai un buget redus sau când ești în căutarea unui titlu care nu s-a retipărit, ori dorești o anumită ediție a respectivului titlu. 

Diversitatea cărților pe care un anticariat o oferă este vastă, iar magazinele de acest tip s-au dezvoltat din ce în ce mai mult în special datorită oamenilor care au ales să-și vândă cărțile unui anticariat, astfel că ele au fost readuse pe piață atât în magazinele fizice cât și pe site-urile anticariatelor online.

3. Donează cărțile bibliotecilor din mediul rural

Sunt multe campanii în desfășurare menite să atragă donațiile de cărți pentru bibliotecile din mediul rural, îndeosebi în cele ale unor școli slab dezvoltate. Prin urmare, dacă printre cărțile selectate de tine se află și volume pentru copii sau titluri potrivite pentru școlari, donația este o opțiune de care poți ține cont. 

4. Reciclează cărțile

Cărțile care sunt într-o stare foarte proastă și deteriorate pot fi duse la un centru de reciclare al hârtiei pentru a contribui astfel la protejarea mediului înconjurător. Dacă ești mai creativ, poți folosi aceste cărți pentru diverse proiecte hand-made. 

  Să cumperi cărți second-hand a devenit un obicei tot mai des întâlnit, astfel că indiferent ca ai moștenit de la părinți cărțile din bibliotecă sau le-ai cumpărat tu de-a lungul mai multor ani, dacă și-au îndeplinit scopul pentru care le-ai achiziționat, oferă-le acum șansa sa inspire, sa învețe și să bucure și alți iubitori de lectură.

 
 

Urmărește-ne pe Google News