Chiar dacă nu ești pasionat neapărat de mâncare sau de concursurile de gătit, cel mai probabil tot îl poți recunoaște pe Gordon Ramsay de la o poștă. Bucătarul britanic este faimos de peste două decenii pentru dedicația arătată, dar și pentru limbajul colorat și dur pe care îl folosește cu concurenții din emisiuni.
În ciuda atitudinii afișate în timpul concursurilor, se pare că Gordon este mult mai prietenos și amabil ”în viața reală” – un tată mândru, un bucătar nerăbdător să își împărtășească arta și un pasionat al jocurilor online. De altfel, la fel cum și-a deschis propriul restaurant atunci când a considerat că poate face o treabă mai bună, Ramsey și-a făcut propriul joc de păcănele – Gordon Ramsay: Hells Kitchen Slot.
Din Scoția în Hell’s Kitchen
Începutul vieții lui Ramsey nu a fost tocmai roz, după cum reiese din autobiografia sa, „Humble Pie” sau „Plăcinta Umilă”. Trăind într-o familie cu un frate, două surori, o mamă asistentă și un tată alcoolic, Ramsay s-a mutat singur cu prima ocazie pe care a avut-o, la 16 ani.
A început să se orienteze spre gătit la 19 ani și a excelat de la bun început. Patru ani mai târziu, grație unei sponsorizări, a plecat în Franța, unde a studiat sub faimoșii bucătari Guy Savoy și Joel Robuchon, de la care spune că a învățat tot ce știe, inclusiv cum să se comporte cu bucătării pentru a-i motiva să dea tot ce au mai bun.
După întoarcerea în Marea Britanie, Gordon a lucrat în faimosul Aubergine din Londra, din care a plecat în 1998 pentru a-și deschide propriul restaurant. Decizie care l-a și propulsat spre celebritate, documentarul Boiling Point din 1999 prezentând publicului 5 episoade de câte 30 de minute în care echipa îl filma pe Ramsay în cele mai stresante dinaintea deschiderii primului restaurant.
Deja în 2005 era atât de cunoscut încât canalul american Fox i-a creat propriu show, Hells Kitchen, în care un număr de bucătari concurează pentru un premiu de 250.000 de dolari și pentru șansa de a lucra într-unul din restaurantele lui Ramsay.
Între timp, vedeta a apărut în mai multe emisiuni ajunse celebre între timp, cum ar fi Hotel Hell, MasterChef Junior, Gordon Ramsay: Uncharted și Gordon on Cocaine. Iar acum, revine în Anglia la BBC, cu Future Food Stars.
Inspirația pentru Păcănele Hell’s Kitchen
Pentru cei care nu știu emisiunea, Hells Kitchen pune în competiție două echipe de bucătari, iar concurenții sunt eliminați progresiv, până rămân doar doi bucătari în finală. Spre deosebire de alte concursuri de acest gen, decizia finală în privința fiecărei eliminări e luată de Ramsay, care dorește astfel să păstreze în concurs acei bucătari buni care poate ar fi fost eliminați de public din cauza atitudinii.
Până acum, emisiunea a fost nominalizată la 6 premii Primetime Emmy și a lansat carierele a zeci de bucătari în Statele Unite și Marea Britanie.
Gordon Ramsay: Hells Kitchen Slot
În timpul sezoanelor din Hells Kitchen filmate în Las Vegas, Gordon a început să joace ocazional la păcănele, iar de aici până la a-și crea propriul slot nu a fost decât un pas. Jocul oficial Hells Kitchen a fost creat de giganții de la NetEnt și este considerat un succes nu doar din cauza numelui mare atașat, dar și a atmosferei tensionate, atât de apropiată de cea din emisiunile vedetei.
În plus, jocul condimentează acțiunea cu diverse citate faimoase ale lui Ramsay și folosește patru din cele mai celebre produse culinare ale acestuia ca și simboluri. Singura plângere pe care ar putea-o avea fanii ar fi lipsa de injurii, Ramsay neputând adopta vocabularul sau atât de colorat în colaborarea cu NetEnt.
Până în prezent, Ramsay a apărut în peste 12 emisiuni și seriale difuzate în peste 200 de țări ca el însuși. Printre cele mai populare dintre acestea se numără Hells Kitchen, Masterchef, Masterchef Junior, Gordon Ramsay: Uncharted, Hotel Hell, Kitchen Nightmares, și 24 Hours to Hell and Back.