Hidroizolația este absolut necesară în orice baie, rolul său fiind acela de a preveni infiltrațiile cauzate de posibile fisuri ale țevilor. Nu te baza doar pe proprietățile impermeabile ale gresiei și ale faianței, căci apa se poate infiltra și prin rosturile chituite dintre plăci, nu doar prin pereți. Fără o hidroizolație corespunzătoare, din cauza nivelului excesiv de umiditate, riști să te confrunți cu apariția igrasiei și a mucegaiului în baie, cu deteriorarea finisajelor și a instalațiilor și chiar cu inundarea altor spații. Dacă vrei un mediu sigur și sănătos în locuința ta, iată câteva sfaturi pentru hidroizolarea băilor de care ar fi bine să ții cont.
Care sunt pașii preliminari hidroizolației?
Hidroizolația nu este un proces complicat, ci trebuie doar să urmeze câțiva pași esențiali. Lucrarea începe prin curățarea pereților de praf și alte grăsimi, înainte de aplicarea oricărui material. Urmează aplicarea amorsei, care are rolul de uniformiza capacitatea peretelui de absorbție a apei și de a crește aderența stratului suport. După ce aplici amorsa, așteaptă măcar două ore să se usuce, iar apoi poți continua cu aplicarea primului strat de hidroizolație. În cazul în care alegi vopseaua hidroizolantă, ține cont că va fi nevoie să aplici două straturi de vopsea, atât pe pardoseală, cât și pe pereți, inclusiv în zona căzii sau a cabinei de duș. Astfel, te asiguri de o hidroizolare corespunzătoare.
Înainte de a de usuca primul strat de hidroizolație, ocupă-te de fixarea unei benzi de etanșare la îmbinările din pereți și șapă. Aceasta are rolul de a preveni apariția fisurilor în pereți și pătrunderea apei. Continuă cu aplicarea celui de-al doilea strat de hidroizolație, dar ține cont că acesta trebuie aplicat în sens invers primului strat. Nu uita să acoperi și benzile de etanșare cu acest strat de vopsea. În final, după uscarea hidroizolației, te poți ocupa de alegerea finisajelor și de placarea băii cu gresie și faianță.
Care sunt tipurile de hidroizolații din care poți alege?
Pe piață se găsesc numeroase tipuri de hidroizolații, însă ele diferă în funcție de mediul în care se folosesc, fiecare îndeplinind anumite criterii. Pentru izolația băii, materialele cel mai des întâlnite sunt hidroizolațiile pensulabile, aplicabile cu pensula sau trafaletul, disponibile în formă lichidă, dar și mortarul pe bază de ciment și latex.
Dacă vrei să te ocupi singur de hidroizolația băii, optează pentru hidroizolații pensulabile întrucât aceasta se aplică extrem de ușor, doar cu ajutorul unui trafalet. În general, acestea se pot aplica pe orice tip de strat suport, de la ciment sau lemn până la gips-carton, dobândind proprietăți elastice pe măsură ce se usucă.
Sfaturi utile pentru realizarea hidroizolației în baie
Primul și cel mai important sfat este să izolezi pardoseala, aceasta fiind suprafața care trebuie întotdeauna impermeabilizată. În rest, doar peretele adiacent căzii sau cabinei de duș necesită hidroizolare. Un alt aspect important de care trebuie să ții cont pentru o hidroizolare corespunzătoare constă în calitatea și durabilitatea materialelor folosite. Dacă nu știi ce să alegi, cere sfatul profesioniștilor și asigură-te că iei cele mai bune decizii pentru locuința ta. Totodată, pentru ca rezultatul să fie de lungă durată, optează pentru armarea hidroizolației, alegând materialele în funcție de starea suprafeței de suport și de predispoziția acesteia la fisuri.
Dacă încă mai stai pe gânduri în privința hidroizolării băii, gândește-te la un singur lucru: cum ar fi ca de fiecare dată când pășești în acest spațiu să te întâmpine un miros de mucegai și o atmosferă apăsătoare. Deloc plăcut, nu-i așa? Atunci ocupă-te de aplicarea hidroizolării, căci nu e nici complicat și nici foarte costisitor.
Foto: unsplash.com