De unde poți cumpăra o mașină second hand?
Odată ce ai întocmit o listă cu mașinile preferate și ai stabilit bugetul maxim, următorul lucru pe care trebuie să îl decizi este de unde cumperi mașina. Locul din care achiziționezi un autoturism rulat poate să spună foarte multe despre cum a fost acesta întreținut. Există câteva locuri de unde poți cumpăra o mașină care, chiar dacă are ceva kilometri la bord, arată și se comportă ca una nouă.
- De la birourile de executări silite;
- De la licitațiile de mașini;
- De la un dealer autorizat.
Mașinile care sunt oferite spre vânzare în oricare din cele trei situații sunt verificate și au un istoric prezentat transparent. Chiar dacă unele din ele prezintă defecțiuni, acestea sunt prezentate în portofoliul de vânzare. Majoritatea mașinilor din aceste cazuri sunt autoturisme care:
- au fost confiscate ca urmare a neachitării ratelor de către proprietari;
- au contractul de leasing încheiat și au fost returnate folosind metoda de buy-back;
- au făcut parte din parcul auto al unei firme.
O variantă puțin mai riscantă de a cumpăra un autoturism este de la o persoană privată. În această situație, trebuie să fii puțin mai grijuliu în ceea ce înseamnă verificarea mașinii și a actelor. Ideal ar fi ca pentru mașina respectivă să existe o carte de service completată, în care să fie trecute toate reviziile efectuate și eventualele intervenții majore.
La ce să te uiți înainte să cumperi o mașină second hand?
Înainte să cumperi o mașină la mâna a doua, cel mai înțelept lucru pe care îl poți face este să apelezi la cineva care știe la ce să se uite. Un mecanic auto profesionist este omul potrivit care știe să verifice o mașină așa cum trebuie. Acesta va vedea dincolo de caroseria proaspăt spălată sau interiorul abia parfumat. Un ochi antrenat va verifica temeinic:
- Caroseria, să nu prezinte urme de rugină, zgârieturi sau lovituri;
- Va ști să deschidă capota și să verifice dacă toate componentele arată și funcționează cum trebuie;
- Va verifica cu atenție interiorul de urme de mucegai sau găuri în tapițerie;
- Va analiza dacă datele trecute în talon corespund cu cele de pe mașină;
- Îi va porni motorul și va merge cu mașina pentru a putea sa observe cum se aude și cum funcționează aceasta.
Tot mecanicul va ști să-ți spună, în cazul în care ceva nu este în regulă, cât te va costa intervenția necesară. Dacă totuși trebuie să schimbi vreo piesă la mașină, poți apela cu încredere la magazinele locale ce vând piese auto la mâna a doua. De exemplu, cei din nord-estul țării cu siguranță găsesc piese auto ieftine din dezmembrări în Botoșani. Însă, este ideal ca mașina să nu necesite investiții majore prea curând după cumpărare. Altfel, cu greu poți considera că ai făcut o afacere spre beneficiul portofelului tău.
Negociază!
Unul dintre avantajele pe care le prezintă o mașină second-hand este că se poate negocia serios prețul. Indiferent de unde o achiziționezi, că este vorba de proprietar sau de dealer autorizat, prețul unei mașini rulate nu este niciodată fix. Cu atât mai mult cu cât mașina poate prezenta mici defecțiuni, acest lucru lăsând clar loc pentru negocierea prețului final.
Un lucru este cert, piața de mașini second-hand este extrem de variată, cu o mulțime de posibilități una mai interesantă ca alta și la prețuri excepționale. Dacă ai în vedere toate informațiile de mai sus înainte de a achiziționa un autovehicul rulat, șansele să faci o reală afacere sunt foarte mari.