Nu este ușor să întreții o cultură agricolă, având în vedere suma extinsă de activități de care trebuie să se țină cont, pe întreaga durată a unui an. 

Însă dacă se respectă de la A la Z indicațiile specialiștilor, referitoare la creșterea și întreținerea unei astfel de culturi, rezultatele se vor putea plia pe obiectivele propuse. 

Iată ce lucrări agricole se realizeaza intr-un an: 

Întreținerea culturilor agricole primăvara

Vreme schimbătoare din timpul primelor luni din an implică o atenție deosebită pentru culturile agricole avute în administrare. 

Frigul, ploile și alte fenomene meteo determină lista de activități specifice pentru primăvară. Iată o serie de sfaturi de care orice agricultor trebuie să țină cont în acest interval de timp: 

Sfatul 1 – Realizarea arăturilor de primăvară 

În cazul culturilor ce rodesc în lunile de toamnă, aratul începe chiar la începutul anului. 

Cu alte cuvinte, pentru ca o cultură tomnatică să garanteze cele mai bune rezultate, solul trebuie întreținut corespunzător începând cu primăvara. 

În februarie-martie, după topirea zăpezilor, câmpurile trebuie zvântate, însă doar după ce solul este uscat. 

O lucrare slab calitativă se realizează atunci când solul este încă umed și moale. Doar în condiții de pământ uscat însămânțarea poate fi realizată cu succes. 

Sfatul 2 – Înființarea culturilor de rădăcinoase 

Culturile de varză, conopidă și alte rădăcinoase se realizează în primele luni din an. Rădăcinile sunt îngrijite cu tratamente fitosanitare specifice. 

În cazul în care se are în vedere obținerea culturilor de câmp (roșii, vinete samd), acum este momentul prielnic pentru însămânțarea pământului.

De asemenea, tot în lunile de primăvară, gospodarii realizează lucrări de mentenanță pentru întreținerea solariilor, amintind aici proiectul de schimbare a polietilenei cu rol protector împotriva factorilor meteo și dăunătorilor. 

Întreținerea culturilor agricole vara

Pentru agricultori, vara reprezintă o perioadă asociată cu un calendar de activități la fel de încărcat precum cel din primele luni din an. În cazul lunilor iunie, iulie și august, iată care sunt cele mai importante sfaturi de agricultură: 

Sfatul 3 – Realizarea lucrărilor agricole în iunie

Acum se culeg roadele pomilor fructiferi și căpșunile, se realizează toaletarea livezilor, se completează pașii specifici proiectelor de întreținere prin prăsile și se aplică tratamentele pentru combaterea dăunătorilor. Vezi oferta pentru insectid Mavrik 2F

În cea de-a doua lună a verii, se plivesc legumele din grădină, se culege fasolea păstăi, se recoltează mirodeniile, se copilesc roșiile, se scoate ceapă și usturoiul, se răresc morcovii samd

Sfatul 4 – Realizarea lucrărilor agricole în iulie 

În livadă, se recolteză vișinele, caisele, coacăzele, zmeura, murele, se culeg merele și perele de vară, se respectă recomandările privind tratamentele specifice pentru sănătatea culturilor. 

Sfatul 5 – Realizarea lucrărilor agricole în august

În grădina, luna august vine cu lucrări ce urmăresc plantarea legumelor ce rodesc toamna (castraveți, mazăre, fasole samd), udarea acestora de două ori pe zi, smulgerea frunzelor uscate la acestea. 

În cazul livezii, se realizează lucrări de îngrijire a pământului și se stabilește un program pentru irigarea culturilor, în funcție de specificul acestora și de condițiile meteo. 

Întreținerea culturilor agricole toamna

Sfatul 6 – Realizarea semănatului 

Toamna reprezintă sezonul semănatului pentru: secară, grâu, orz sau orzoaică, rapiță. Această activitate se realizează atunci când temperaturile sunt cuprinse între 13-15°C. 

Sfatul 7 – Recoltarea producției 

Se realizează la începutul lunilor de toamnă, atunci când vremea este încă blândă. Recoltarea culturilor de floarea-soarelui reprezintă ultima etapă din calendarul lucrărilor de toamnă. 

Sfatul 8 – Pregătirea solului 

Se aplică fertilizatori pe sol, pregătindu-se astfel terenul pentru culturile din anul următor. De asemenea, se realizează lucrări adiacente pentru îndepărtarea resturilor vegetale aparținând vechilor culturi. 

Sfatul 9 – Realizarea grădinăritului specific

Grădinarii au agenda încărcată în lunile de iarnă, realizand pregătiri pentru sezonul rece. Se vopsesc pomii, se sapă gropile pentru anumite culturi de primăvară, se realizează lucrări pentru protejarea viței de vie, se păstrează semințele rămase în locuri uscate samd. 

Întreținerea culturilor agricole iarna

Sfatul 11 – Fertilizarea culturilor tomnatice 

Sfat recomandat mai ales pentru culturile de orz și grâu, cu o densitate redusă. Se utilizează fertilizatori cu azot, cât încă solul nu este înghețat. 

Sfatul 12 – Realizarea controlului la semințe

Cel puțin o dată pe săptămână se realizează verificarea temperaturii masei de semințe, umidității și a potențialei contaminări cu boli sau dăunători. 

Sfatul 13 – Transportarea la câmp a îngrășămintelor

Gunoiul de grajd trebuie dus cât mai repede la câmp și introdus sub arăturile care încă se mai execută. Trebuie acordată prioritate suprafețelor pe care se cultivă porumb, sfeclă sau cartofi. 

Sfatul 14 – Realizarea controlului la culturile tomnatice

În cazul culturilor tinere – puse în septembrie sau octombrie – este esențial să se elimine apa de pe terenurile joase, dacă nu s-au efectuat rigole după semănat, dar și să se și înlăture crustele de gheață, cu ajutorul unor tăvălugi inelari. 

Lucrările agricole din an: Concluzii

Iată care sunt principalele sfaturi de care tinerii agricultori trebuie să țină cont, pe întreg cuprinsul unui an de lucrări agricole. 

Sfat 15 – Alegerea celor mai bune soluții de tratament

În cadrul acestor lucrări specifice, un rol important îl joacă întreținerea culturilor cu tratamente specifice, așa cum sunt și cele pe bază de insecticid Mavrik 2F. 

Accesează link-ul de mai sus pentru a descoperi mai multe informații despre utilitatea acestuia în protejarea culturilor pe care le ai în administrare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News