Istoria cocktailurilor

În secolul al XIX-lea, în timpul domniei reginei Victoria al Regatului Unit, negustorii englezi au început să sosească în portul San Francisco de Campeche, Mexic, pentru a-și oferi produsele de cherestea de înaltă calitate. 

În acei ani, tavernele locale serveau de obicei vinuri și băuturi spirtoase fără amestec, dar în oferta lor aveau și ceea ce numeau „dracs”, sau băuturi compuse din două sau trei tipuri de băuturi spirtoase alături de sucuri de fructe. Amestecarea băuturilor se realiza cu ajutorul lingurilor metalice de calitate scăzută, care au conferit amestecului un gust neșlefuit. 

Având în vedere acest inconvenient, barmanii locali, pentru a evita acest gust deteriorat, au început să folosească rădăcinile subțiri și netede ale unei plante locale care era cunoscută pentru aspectul său sub denumirea de „coada cocoșului”, în engleză „cocks tail”. 

Instrumente pentru pregătirea unui cocktail

De multe ori, ideea de a pregăti cocktailuri delicioase chiar în propria locuință poate părea descurajantă, deoarece specialiștii au adesea o varietate de instrumente care le permit să-și dezvolte abilitățile la maximum, dar nu este nevoie să vă faceți griji. Orice set de ustensile de bază pentru cocktail ar trebui să aibă: shaker, clemă, strecurătoare cockatil, jigger, agitator, pisălog.  

Componentele unui cocktail

Un cocktail este alcătuit din trei elemente fundamentale: bază, modificator și agent de aromă: 

Baza – Constituie elementul principal care va defini structura cocktailului. În general, ingredientul cu cel mai mare volum, densitate sau conținut de alcool este considerat ca fiind bază. Spre exemplu: sortimente fine de whisky, vodka, coniac, gin.

Modificator – Este elementul care construiește și dă caracter cocktailului, în unele cazuri lichiorurile adăugate pentru a completa sau în alte cazuri zaharuri, siropuri sau fructe. De obicei este reprezentat de o singură băutură. 

Agent de aromă – Acele ingrediente care vor fi adăugate pentru a oferi  și a defini personalitatea finală, destinate să îmbunătățească aroma, intensitatea și / sau aspect. 

Cele mai renumite cocktailuri

Margarita: tequila, triplu sec și suc de lămâie / limetă.

Mojito: rom, zahăr, mentă, limetă, apă spumantă sau sifon și gheață.

Gin Tonic: cocktail pe bază de gin și apă tonică – la cerere se adaugă și fructe.

Manhattan: whisky / bourbon, vermouth roșu, Angostura Bitter, coajă de portocală și cireașă.

Piña colada: rom, suc de ananas și cremă de cocos.

Daiquiri: rom alb și suc de lămâie sau limetă.

Cosmopolitan: vodka, triplu sec, suc de lime și suc de merișoare.

Martini: Gin și vermouth alb.

Long Island: vodka, tequila, rom alb, triple sec, gin – în unele cazuri se adaugă  suc de lămâie, zahăr și cola.

Bloody Mary: Vodka, suc de roșii, suc de lămâie, Tabasco, sos Worcestershire, sare, piper și gheață.

Sex on the Beach: vodka, suc de roșii, suc de lămâie, sare, piper, sos Tabasco, Sos Worchestershire, tulpini de țelină și felii de lămâie.

Mai Tai: rom brun, rom alb, triplu sec, suc de lămâie, amaretto, zahăr și gheață.

Negroni: vermouth roșu, Campari, gin și coajă de portocală.

Rusty Nail: whisky scoțian și lichior drambuie.

Sidecar: coniac, lichior de portocale și suc de lămâie.

Tom Collins: gin, sirop sau zahăr, suc de lămâie, apă carbogazificată și gheață.

Black Russian: vodka și lichior de cafea.

White Russian: vodka, lichior de cafea și smântână proaspătă ori frișcă lichidă sau lapte condensat.

Urmărește-ne pe Google News