Însă, aceste pesticide, trebuie alese cu mare atenție, din locații speciale, precum un magazin cu pesticide plante regalfermierul.ro. Doar un astfel de magazin autorizat îți poate oferi substanțe de acest tip, aprobate, ci cu instrucțiuni precise de utilizare, pentru a evita dezastre atât asupra culturilor, cât și asupra sănătății animale și umane. Ce trebuie să știi despre aceste substanțe? Vom vedea în cele ce urmează:
Prin termenul de “pesticid” ne referim la toate substanțele capabile să combată orice tip de microorganism dăunător omului și mediului său. Acest termen include: insecticide, acaricide ( împotriva acarienilor alimentari), fungicide (împotriva mucegaiului), erbicide (împotriva buruienilor), nematocide (combate moluștele solului), limacide (împotriva melcilor și altor moluște din sol ) și corvicidele (împotriva păsărilor prădătoare de culturi). Pe scurt, pesticidele omoară sau îndepărtează orice tip de dăunător.
Istoria pesticidelor datează încă din secolul XIX. Utilizarea pesticidelor anorganice a căpătat mult teren în această perioada. Desigur, oamenii foloseau inițial substanțe chimice derivate din surse naturale. Însă, prin anii 1940, s-au sintetizat mulți compuși, printre care și DDT, 2, 4-D. Deși au fost considerate utile pentru acea vreme, aceste pesticide au venit și cu unele dezavantaje. Printre acestea, amintim lipsa selectivității, vătămarea culturilor și chiar efecte nocive asupra sănătății animalelor domestice și asupra oamenilor . Știință pesticidelor a făcut progrese extraordinare în ultimul secol. Totuși, încă sunt multe întrebări care așteaptă răspunsuri.
Știință și tehnologia au continuat să înregistreze progrese extraordinare în domeniul agriculturii. Dar chiar dacă omul trăiește într-una din cele mai avansate perioade tehnologice, o combinație de factori, încă mai amenință culturile agricole de orice tip. Acestea includ schimbările climatice, fragmentarea terenurilor, sărăcia și politicile precare. Problema dăunătorilor și bolilor persistă și unele dintre acestea au evoluat odată cu schimbarea climatului global și continuă să afecteze drastic producția agricolă, nu numai la nivelul țării noastre, ci la nivel mondial. Pentru a gestiona amenințarea dăunătorilor, pesticidele continuă să fie un instrument important pentru această problemă.
Cum sunt reglementate pesticidele?
Pesticidele sunt reglementate de instituțiile statului pentru a se asigura că nu există riscuri inacceptabile pentru sănătatea umană și mediul înconjurător, în ceea ce privește utilizările prevăzute în toate fazele acestora- de la cercetare și dezvoltare, la etichetare, transport, utilizare și eliminare. Conform cerințelor, etichetele produselor pentru combaterea dăunătorilor sunt afișate în limba română, este specificată utilizarea și chiar și detaliile geografice.
Este estimat faptul că aproximativ 600 de ingrediente active sunt comercializate sub formă a 45.000 – 50.000 formulări diferite, cu o utilizare practică de aproximativ 2 miliarde kg pe an. Pesticidele fac obiectul a nenumărate studii care au scos la lumina multe dintre efectele lor pozitive, dar și negative în urma ingestiei de alimente contaminate.
Fără îndoială, avantajele rezultate din utilizarea acestor substanțe, în practică, sunt remarcabile: numeroase boli precum malaria au fost eradicate în totalitate sau aproape în totalitate datorită eliminării vectorilor săi. Asta deoarece au facilitat, în același timp, eliminarea modificărilor și infestarilor care nu ar fi permis recolta multor culturi. Utilizarea pesticidelor a adus avantaje enorme în ceea ce privește productivitatea culturilor, permițând o exploatare mai largă a suprafețelor cultivabile, o apărare mai eficientă împotriva bolilor infecțioase și parazitare și o mai bună conservare a produselor agricole.
Insecticidele si pesticidele sunt eficiente în controlul a mii de insecte și alte ființe dăunătoare. Practic toate speciile pot fi controlate cel puțin cu unul dintre produsele disponibile în prezent. Populațiile mari de insecte dăunătoare pot fi reduse în câteva ore și acest lucru permite protecție aproape imediată. Insecticidele si pesticidele oferă o mare varietate de proprietăți, utilizări și metode de aplicare în diferite situații și tipuri de infestări.
Din punct de vedere operațional, controlul chimic este (cel puțin aparent) cel mai simplu mijloc de combatere a dăunătorilor. Lupta dusă de produsul chimic este singurul mediu utilizabil realist în cazul unor urgențe. Dintre toate metodele de control, controlul chimic este probabil cel mai favorabil în raportul cost-beneficiu.
Desigur, dacă pesticidele nu sunt aplicate într-un mod controlat, de către persoane care știu foarte bine cum se face acest lucru și dacă produsele folosite nu sunt autorizate ori se fac combinații periculoase de substanțe, efectele adverse pot fi enorme. Riscurile generate de utilizarea pesticidelor, în practică, pot fi observate după administrarea pe cale orală, inhalare sau contact dermic, precum și la nivelul reziduurilor din produsele agricole destinate alimentației animale și umane. Toxicitatea pesticidelor depinde de mulți factori, inclusiv, în primul rând, de calea de penetrare și metabolismul acestora în organism.
Pesticidele pot pătrunde în corp prin tractul respirator: este cel mai periculos deoarece aerul din plămân, venind în contact cu sângele, eliberează pesticidul direct în circulație. Pe cale dermică: pericolul depinde de solubilitatea compusului și de stratul de piele. Prin tractul digestiv: este excepțional în cazul intoxicațiilor acute, dar este cel mai important în cazul ingestiei repetate de cantități mici.
Ingestia pesticidelor poate da naștere la:
-Intoxicații acute sau subacute: rezultate din ingestia unei singure doze și au o simptomatologie variabilă în funcție de pesticidul implicat.
-Intoxicații cronice: sunt observate mai ales în medii profesionale și au o simptomatologie foarte variată.
-Intoxicații pe termen lung: cele două riscuri care trebuie luate în considerare sunt acțiunea mutagenă și cancerigenă.
Însă, dacă sunt respectate indicațiile precise și produsele sunt obținute doar de la vânzători autorizați precum regalfermierul.ro, toate aceste aspecte negative pot fi ținute sub control.