Cum ne afectează din perspectiva psihică pandemia?
În această perioadă, psihicul individului este supus unor încercări ce pot declanșa o serie întreagă de afecțiuni psihice sau le poate acutiza pe cele existente deja în organism. În acest sens, putem vorbi despre următoarele afecțiuni:
- tulburare bipolară, ciclotimie, tulburare maniacală;
- tulburări de personalitate (tulburare paranoidă, borderline, tulburare de tip obsesiv-compulsivă sau pasiv-agresivă);
- depresie, anxietate, atacuri de panică, somatizări (dureri șubițe care vin și pleacă pentru care nu există o cauză medicală).
De asemenea, trebuie să spunem că pot apărea tulburări ale unor funcții importante din organismul nostru , printre care putem aminti:
- tulburări ale somnului: somn întrerupt, coșmaruri, hipo sau hipersomnie;
- tulburări alimentare: alimentație obsesiv compulsivă, obezitate, anorexie, bulimie;
- tulburări ale vietii sexuale: frigiditate, anorgasmie, ejaculare precoce, tulburări erectile.
Adictiile de: droguri, alcool, medicamente, jocuri de noroc se pot acutiza, tocmai pentru că individul poate simți nevoia unei escapade, pentru a descarcă presiunea și stresul acumulat la nivel intern, datorate interdicțiilor cauzate de noul Coronavirus.
Recomandarea psihologului Constantin Cornea o regăsim în următoarele rânduri: “Dacă dumneavoastră considerați că aveți una din problemele descrise mai sus, sau o remarcați la o persoană apropiată, ar fi bine să încercați să apelați la instanțe precum medicul de familie, psiholog sau psihiatru, tocmai pentru că afecțiunea să nu se acutizeze.”
Cum influențează izolarea din timpul pandemiei bolile reumatice?
Bolile reumatice numite și boli inflamatorii musculo-scheletale au un impact semnificativ asupra calității vieții pacienților. Netratate corespunzător pot afecta activitățile zilnice, cum ar fi: mersul, urcatul scărilor, igienă personală sau activitățile gospodărești, cu efect important asupra capacității de muncă.
Patologia reumatică reprezintă cea mai importantă cauză de concediu medical prelungit și de pensionare prematură, cauzând handicap fizic chiar și în rândul pacienților tineri.
Dr. Ciubotaru Dalia ne indică cele mai frecvente simptome ale bolilor reumatice sunt: durerea articulară persistentă, inflamația locală, deformări articulare, dureri sau slăbiciune musculară , scaderea mobilitatii sau a flexibilitatii articulare, oboseală, stare de rău general.
Aceste simptome se pot exacerba, însă din cauza pandemiei și a riscului de infecție cu noul virus SARS-CoV-2, pacienții se prezintă cu întârziere la medicul specialist. Prin urmare, lipsa unui tratament corespunzător poate afecta integritatea și funcționalitatea articulară – ne spune Dr. Ciubotaru Dalia.
Despre Clinica Medicala Romgermed
Clinica Medicala Romgered a fost înființată în anul 1999 și până în prezent s-a aflat în continuă dezvoltare, devenind în final unul dintre actorii principali pe scenă domeniului medical de specialitate.
Grupul Medical Romgermed furnizează cele mai bune servicii medicale, printre care putem menționa consultații și investigații precise, analize de laborator, medicina muncii, dar și medicina de familie. De asemenea, trebuie menționat și faptul că serviciile menționate anterior se pot efectua și în regim de decontare prin CNAS – Casă Națională de Asigurări de Sănătate. Romgermed este liderul în servicii medicale de calitate!
Sectorul medical este suprasolicitat
“Depunem eforturi uriașe să facem față numărului crescut de solicitări generate de pandemia declanșată de virusul Sars-Cov-2. Am suplimentat numărul de medici, respectiv de personal medical pentru a oferi sprijin și ajutor tuturor cererilor solicitanților! Suntem alături de pacienții noștri.”, a declarat directorul general al Grupului Medical Romgermed Dr. Schwartz Dorian.