Începând cu anul 1913, Leonidas a avut o singură misiune și anume aceea de a crea cele mai delicioase produse de ciocolată, de la bomboane la praline. Din magazinele de specialitate puteți cumpără cele peste 100 de tipuri diferite de bomboane, toate realizate din ciocolată cu unt 100% pur de cacao. Cuvintele de ordine ce descriu această ciocolată sunt arome delicate, prospețime, calitate și accesibilitate.

Dar există mai mult decât gustul inconfundabil care ne face să iubim ciocolată. Este vorba despre un echilibru de grăsimi / carbohidrați care este stabilit chiar de la începutul vieții noastre. Știm cu toții că odată ce gustăm o bomboană sau tabletă de ciocolată, este greu să ne oprim doar la o singură înghițitură. Un pătrățel, sau chiar mai multe, nu sunt niciodată suficiente.

Deci, ce se întâmplă cu ciocolată și de ce o considerăm irezistibilă? De ce, pur și simplu, nu putem spune “nu” acestui aliment?

Totul începe încă de la primele faze de producție. Ciocolata este obținută din boabe de cacao, care au fost cultivate și consumate în America de Sud de mii de ani. Maya și aztecii au făcut o băutură din boabele de cacao numită xocolatl, ceea ce înseamnă „apă amară”. Asta pentru că, în formă sa brută, boabele de cacao sunt intens amare. Pentru a ajunge la boabele de ciocolată, trebuie mai întâi să deschideți coaja groasă a păstăii de cacao, eliberând o pulpă care are o aromă tropicală intensă.

Bobul de cacao, este dulce, acid și foarte lipicios. Boabele și pulpa sunt apoi lăsate să fermenteze câteva zile înainte de a fi uscate și prăjite. Prăjirea eliberează o serie de compuși chimici, incluzând acidul 3-metilbutanoic, care, la propriu, are un miros rânced, iar trisulfura de dimetil are un miros de varză murată. Combinația dintre acestea și alte molecule de aromă creează o semnătură chimică unică pe care creierul nostru o iubește.

Dar mirosurile bogate de ciocolată și amintirile fericite ale copilăriei pe care le provoacă aceste mirosuri, reprezintă doar o parte din atracția pe care o avem când vorbim despre acest aliment.

Ciocolata conține o serie de substanțe chimice psihoactive interesante. Acestea includ anandamida, un neurotransmițător al cărui nume provine din sanscrită – „ananda”, însemnând „bucurie, binecuvântare, încântare”. Anandamidele stimulează creierul în același mod în care o face canabisul. Conține, de asemenea, tiramină și feniletilamină, ambele având efecte similare amfetaminelor. În sfârșit, veți găsi mici urme de teobromină și cofeină, ambele fiind cunoscute ca stimulanti.

Pentru o perioadă, unii oameni de știință din domeniul alimentar s-au arătat foarte încântați de descoperire, dar trebuie să conștientizăm faptul că, deși ciocolată conține aceste substanțe, acestea sunt doar în cantități infime, ce nu au un impact negativ asupra omului sau sănătății. Cu toate acestea, substanțele de mai sus pot juca un mic rol semnificativ în seducerea simțurilor noastre.

Însă, ce mai are ciocolată atât de plăcut și seducător?

Ei bine, are și o vâscozitate cremoasă. Când o scoatem din învelișul său și o băgăm în gură fără să mușcăm, vom observa că aceasta se topește rapid pe limbă, lăsând o senzație persistentă cremoasă, extrem de plăcută și “contagioasă”. Receptorii speciali de atingere aflați pe limbile noastre detectează această schimbare texturală, care apoi stimulează sentimentele de plăcere.

Dar lucrul care a transformat cu adevărat cacaoa, dintr-o băutură amară și apoasă, în gustarea pe care o adorăm astăzi, a fost adăugarea de zahăr și grăsime. Adăugarea doar a cantității potrivite din fiecare este crucială pentru a face ciocolată atât de iubită. Dacă citiți o etichetă, veți vedea că un pachet de ciocolată cu lapte, în mod normal, conține aproximativ 20-25% grăsimi și 40-50% zahăr. În natură, astfel de niveluri ridicate de zahăr și grăsimi sunt rar întâlnite, sau cel puțin nu împreună.

Puteți obține o mulțime de zaharuri naturale din fructe și rădăcini și există o mulțime de grăsimi naturale care se găsesc în nuci sau într-o bucată gustoasă de somon, dar unul dintre puținele locuri în care le veți găsi pe amândouă în același timp este în lapte. Laptele matern uman este deosebit de bogat în zaharuri naturale, în principal lactoză. Aproximativ 4% din laptele matern uman este gras, în timp ce aproximativ 8% este format din zaharuri.

Laptele formulă, care este utilizat pentru hrana bebelușilor, conține un raport similar de grăsimi față de zaharuri. Acest raport, de 1g de grăsimi până la 2g de zaharuri, este același raport între grăsimi și zaharuri pe care le găseim în ciocolata cu lapte. Și în biscuiți, gogoși, înghețată veți găsi un asemenea raport. De fapt, acest raport particular se reflectă în multe dintre alimentele cărora ne este greu să le rezistăm.

Atunci de ce iubim ciocolata? Pentru o serie întreagă de motive ce țin sau nu de noi. Dar poate și pentru faptul că, inconștient, ne aduce aminte de primul gust pe care l-am simțit vreodată: laptele mamei.

Așadar, acesta poate fi unul din secretele pentru care adoram acest aliment al zeilor. Copii, părinți, bunici nu vor spune niciodată “nu” unei tablete sau unei bomboane de ciocolată. Este acel păcat nevinovat de care ne bucurăm toți, cu atât mai mult cu cât putem avea la dispoziție ciocolată de calitate precum cea de la Leonidas.

 
 

Urmărește-ne pe Google News