Ai auzit vreodată expresia – “mi se schimbă creierul?” E exact ce se întâmplă când ieși din zona ta de confort. Ba mai mult – știai că exista teama de a încerca ceva nou (nu, nu e doar o percepție generalizată) și se numește neofobie? Iar cei care au experimentat acest sentiment au făcut-o, adesea, în legătură cu mâncarea?
Și ca să prelungim puțin mai mult intro-ul acestui articol, te întrebăm: când a fost ultima dată când ai încercat ceva nou?
În linii mari, atunci când încercăm ceva nou – precum ar fi învățarea unei noi abilități – creierul și corpul nostru sunt realmente electrocutate. Ce se întâmplă este că neurotransmițătorii și mușchii stagnați sau sub-utilizați sunt scoși din starea de repaus și folosiți. Corpul și creierul intră în alertă datorită undei de șoc electric generata de mișcare și apare starea de atenție, de focus care ne face să ne simțim mai bine pe măsură ce înaintăm în experiența de învățare.
Când treci prin experiențe ce îți rup monotonia și te stimulează intelectual, fizic și emoțional, îți schimbi bioritmul. În plus, dacă îți păstrezi acest obicei, vei sesiza un progres în dezvoltarea ta personală, pentru că – spun studiile – devii mai flexibil, mai deschis la schimbare, mai relaxat în fața noului și mai încrezător că poți identifica – în orice situație – oportunități și posibilități.
Dacă sună seducător ce ți-am explicat mai sus, află că o soluție care te poate menține constant în starea de învățare este să te pui singur, în mod voit, în aceste contexte. Pentru că știm că de multe ori renunțăm să încercăm ceva nou și pentru că e dificil din punct de vedere administrativ, îți lăsăm mai jos trei experiențe care te pot scoate din zona de confort și pe care le găsești pe site-ul de experiențe cadou – experimentează.ro, site de cadouri inedite precum lecții de scrimă, parapantism, escapade romantice combinate cu experiențe gourmet de top (și lista poate continua).
Prima noastră recomandare merge către lecțiile de scrimă disponibile pe experimenteaza.ro. Poate că ți-ai dorit, la un moment dat, să începi un asemenea sport nobil și nu ai știut cum să faci acest lucru. Cei de la experimenteaza.ro îți vor oferi toate detaliile de care ai nevoie. Tot ce trebuie să faci este să cauți experiența pe site, să o rezervi și să te prezinți la locație în data și la ora stabilite. Apoi distracția începe în timp ce înveți unul dintre cele mai maiestuoase sporturi din lume – totul într-un mediu sigur și controlat.
Poate ți-ai dori să ajungi să tragi cu arma în poligon Bucuresti, dar nu știi unde – mai exact – poți face acest lucru. A doua experiență care ne-a atras atenția de pe experimenteaza.ro este tocmai trasul cu arma, în poligon. Vei învăța tot ce trebuie și te vei distra făcând o activitate nouă. De asemenea, vei putea testa ce acuitate vizuală ai și cât de bine te poți concentra.
Trasul cu arcul, Robin Hood? Dacă mereu ai admirat oamenii din trecut care trăgeau cu arcul, ai ocazia să înveți să faci ceea ce făceau ei pentru apărare. Devenit, între timp, un sport foarte cool, o modalitate de relaxare răspândită la nivel global, tirul se împarte în mai multe categorii, în funcție de experiența arcașului – de aceea, dacă ești începător, este recomandat să îl încerci pe cel mai ușor de manevrat. Instructorii de aici te vor ajuta să înveți tot ce este nevoie și te vei relaxa în timp ce chiar îți lucrezi mușchii brațelor și spatelui, lucru dovedit științific.
Atunci când ne aventurăm într-o experiență completamente nouă, ni se schimbă perspectiva asupra lucrurilor, ni se dezvoltă gândirea colaterală și începem să vedem lucrurile diferit, să sesizăm detalii pe care le-am ratat sau le-am ignorat anterior. Odată ce ne aflăm în afara zonei noastre de confort, avem capacitatea de a simți, a vedea și a recunoaște oportunitățile. Cu alte cuvinte, generalizând, devenim…mai deștepți. Și cine ar refuza o experiență de creștere combinată relaxare și distracție?