1. Câte pahare pot fi așezate pe masă?
În general, eticheta necesită maximum 5 pahare pe o masă. Ar trebui să existe unul pentru apă, două pentru vinurile roșii și două pentru vinurile albe. Paharele pentru lichioruri, coniac sau șampanie se pun mai târziu.
2. Cum trebuie aranjate paharele pe masă?
Paharele sunt aranjate în dreapta mesei, în ordine descrescătoare: începând de la cel pentru apă, cel mai mare, până la cel pentru vinul alb. Deci, luând cuțitul că punct de referință, așeză paharul de apă perpendicular pe acesta, apoi așează-l pe cel sau pe cele dedicate vinului roșu și, în cele din urmă, pe cele pentru vinul alb. Eticheta spune că paharele să nu fie așezate niciodată la masă răsturnate, ci întotdeauna cu fața în sus.
3. Cum pot curăța paharele înainte de a le pune pe masă?
Ar putea părea o întrebare banală, dar nu este deloc. Paharele au adesea amprente, urme și chiar dacă sunt curate în interior pot avea halouri inestetice pe care nu este plăcut să le afișezi oaspeților tăi. În primul rând, atunci când așezi paharele pe masă trebuie să le prinzi de picior. Acest lucru te ajută să eviți „amprentelor digitale” pe cât posibil, după care, odată ce sunt aranjate, durează 10 minute pentru a le lustrui cu o pânză din microfibră. Nu este o operație care durează prea mult, dar rezultatul este garantat!
4. Cum ar trebui să arate paharul cu apă?
Presupunem că toate paharele trebuie să provină de la același serviciu. Este inadmisibil să nu ai pahare si accesorii din același set pentru că aspectul va fi unul inestetic. Doar dacă organizezi o cină vintage este permis să ai pahare diferite unul de celălalt, în mod premeditat. Acestea fiind spuse, paharele de apă pot fi de diferite feluri și forme. Sunt cu siguranță cele mai mari dintre toate, pot fi pahare fără picior, cu deschidere largă.
5. Cum ar trebui să arate paharul pentru vinul roșu?
Fiecare vin are propriul pahar și nu depinde doar de culoarea sa (alb sau roșu), ci și de gradul său de maturare.
În ceea ce privește vinurile roșii, putem face această mică subdiviziune: vinuri roșii tinere, vinuri roșii corpolente și mature, vinuri roșii corpolente și foarte mature.
Vinurile roșii tinere trebuie servite în pahare de dimensiuni medii. Amintește-ți întotdeauna că paharele de vin roșu sunt mai mari decât paharele de vin alb.
Vinurile roșii corpolente și mature, pe de altă parte, ar trebui să fie servite în pahare mari, acele pahare care par mai late decât înalte, deoarece vinul trebuie să se oxigeneze și trebuie să le permiți celor care îl gustă să-i simtă gustul, dar și mirosul.
Apoi ajungem la vinuri roșii care sunt corpolente și, de asemenea, foarte mature. În acest caz, se folosesc paharele de tip balon, adică acele pahare care sunt foarte largi, care permit și mai multă oxigenare a vinului și care implică expirarea parfumului său.
Este puțin probabil să servești trei tipuri diferite de vin roșu, așa că alege cu atenție tipul de vin și încerca să potrivești paharul întocmai. Amintește-ți că gustul vinului depinde și de paharul în care este servit, așa că nu lăsa un vin să fie apreciat doar pe baza unui pahar prost ales!
6. Cum ar trebui să arate paharul de vin alb?
Paharele pentru vin alb respectă aceeași regulă că și cele pentru vinul roșu: acestea trebuie diversificate în funcție de vinul pe care îl alegi. În acest caz, putem face o distincție între: vinuri albe tinere și vinuri albe mature.
Vinul alb tânăr trebuie servit în pahare mici, asta pentru că buchetul nu trebuie împrăștiat.
Când vorbim despre buchet în vin, ne referim la toate aromele pe care le posedă, care, combinate împreună, redau o anumită aromă, adică buchetul.
Vinul alb matur, pe de altă parte, se servește în pahare care se numesc „lalele”. Această formă servește la gustarea vinului într-un mod special, astfel încât să influențeze descoperirea aromelor.
7. În ce pahar se servește vinul de desert și unde se pune?
Ai decis să închei masă cu un desert pe care să-l combini cu un vin? O alegere excelentă, desigur, dar este nevoie să introduci un nou pahar la masă! Spre deosebire de tacâmurile de desert care vor fi pe masă încă de la început, paharul de vin pentru desert va fi plasat mai târziu, când masa este degajată, cu excepția paharului cu apă.
Vinul de desert, care la rândul său este dulce, se servește în pahare mici, îngustate spre vârf, deoarece aromele nu trebuie să se piardă. Nu are un loc specific pe masă, însă fiind așezat ultima dată este plasat la capătul diagonalei, dacă restul paharelor sunt încă prezente pe masă.
8. În ce pahar se servește vinul spumant și unde se pune?
Aceeași întrebare ca înainte o putem pune din nou cu vinul spumant. Nu există un singur pahar în care să poată fi servit, ci are tipuri diferite în funcție de vinul pe care l-ai ales.
Cea mai clasică metodă de servire a vinului spumant, și chiar a șampaniei, este un pahar cu bolul alungit. Acesta servește pentru a concentra mai bine mirosurile și faptul că este lung nu face ca „bulele” să dispară prea repede. Există pahare pentru vinuri spumante uscate (cu bol mai scurt) și pentru pumante dulci, paharul obișnuit de șampanie.
Ca o ultima regulă, paharele trebuie să fie din cristal, de calitate foarte bună și niciodată din plastic pentru că astfel am da dovadă de un prost gust total și lipsă de respect pentru oaspeți.