Rinocorecția (cunoscută și sub numele de rinoplastie) este una dintre cele mai frecvent efectuate operații din sfera chirurgiei estetice prin care este modificată forma sau mărimea nasului în funcție de preferințele pacientului.
Ceea ce este mai puțin cunoscut este că de cele mai multe ori, rinoplastia clasică este asociată cu operația de septoplastie, operație indicată în cazul deviației septului nazal, adică deplasarea acestuia în stânga sau în dreapta de linia mediană. Uneori această deviație provoacă o obstrucție a căilor aeriene, reducând cantitatea de aer folosită în respirație și afectând calitatea procesului.
Astfel, folosind tehnologii medicale de ultimă generație, cele două intervenții chirurgicale pot fi efectuate simultan, rezultând operația de rinoseptoplastie, în urma căreia se obține cu success o corecție a septului nazal deviat cu o îmbunătățire a calității vieții pacientului, cât și schimbarea estetică dorintă de pacient, inclusiv tratamentul sforaitului.
2. Care este diferența între rinoplastie și rinoseptoplastie?
Rinoplastia este cel mai frecvent efectuată pe considerente exclusiv estetice, pentru îmbunătățirea aspectului, pe când operația de rinoseptoplastie urmărește un rezultat atât estetic (anatomic), cât și unul funcțional prin amelioarea defectelor de sept nazal.
3. Cum ne pregătim pentru rinoseptoplatie?
În primul rând, oriunde doriți să efectuați o intervenție de rinoseptoplastie, o să efectuați un consult preanestezic, prin care medicul trebuie să afle toate medicamentele – inclusiv medicamentele fără prescripție medicală, suplimentele și ierburile – pe care le-ați avut administrate.
Înainte de operație, pacientul trebuie să înceteze să mai ia medicamente precum aspirina, ibuprofenul, naproxenul și anumite suplimente pe bază de plante, care îngreunează coagularea sângelui. De asemenea, medicul trebuie să știe dacă pacientul are alergii sau probleme de sângerare.
4. Cum se desfășoară operația?
Această operație se efectuează de obicei sub anestezie generală. Odată sedat, pacientul este intubat folosind un tub endotraheal. Apoi, septul nazal și scheletul nasului extern sunt modelate folosind instrumente speciale. Sunt utilizate două tehnici.
Tehnica închisă implică incizii chirurgicale numai în vestibul nazal și pe septul nazal din interiorul cavității nazale. Tehnica deschisă necesită o mică incizie a columelei nazale (capătul exterior cărnos al septului nazal între nări). Cicatricea mică este, în majoritatea cazurilor, vizibilă din punct de vedere estetic.
Popularitatea tehnicii deschise a crescut în ultimii 20 de ani, deoarece asigură o imagine de ansamblu și un acces semnificativ mai bune la toate structurile anatomice și facilitează procedurile complicate și reconstrucția mai precisă.
În cele din urmă, atelele intra-nazale sunt fixate pe septul nazal. Acestea asigură stabilizarea acestuia în primele zile după operație. O tamponadă nazală este apoi introdusă cu atenție în cavitatea nazală și o atelă externă (gips, metal, plastic) este plasată pe nas. Acest lucru rămâne de obicei în loc timp de 10-14 zile.
Procedura chirurgicală durează 1-3 ore, în funcție de amploarea deformării scheletului nazal. Pacientul este apoi transferat în camera post-operatorie, unde funcțiile sale vitale sunt monitorizate timp de 2-4 ore. După proceduri mai lungi și mai complicate, pacienții pot fi spitalizați la clinică peste noapte.
5. Recuperarea după rinoseptoplastie
Odată ce vindecarea este completă, permeabilitatea nazală și aspectul nasului trebuie să se îmbunătățească. Primele două zile după operație sunt cele mai dificile pentru pacient, deoarece cavitatea nazală este umplută cu tamponadă și respirația este posibilă doar prin gură. Chiar și odată ce tampoanele sunt îndepărtate, respirația prin nas rămâne restricționată din cauza umflării și prezenței mucusului și, adesea, a unor sânge. Umflarea pleoapelor și vânătăile din zona nasului care dispar la majoritatea pacienților în decurs de două săptămâni de la intervenție apar practic întotdeauna. Nasul trebuie clătit cu soluții saline și curățat cu atenție.
Primul control ar trebui să aibă loc la 2-3 zile după operație. Un alt control este de obicei programat la 1-2 săptămâni după operație. Pacientul rămâne de obicei acasă timp de două până la trei săptămâni până când starea sa se stabilizează. Pacienții pot reveni la muncă după această perioadă. Durata concediului medical depinde de caracterul muncii pacientului. Ar trebui să se aștepte un concediu medical mai lung în cazul ocupațiilor care implică efort fizic, un mediu prăfuit sau contactul cu substanțe chimice. În toate cazurile, efortul fizic trebuie crescut treptat și nu exagerat.
6. Există riscuri și complicații asociate operației de rinoseptoplastie?
Riscurile sau complicațiile sunt rare și puțin probabile. Un risc este că sângerarea poate deveni excesivă în timpul intervenției chirurgicale, mai ales dacă pacientul nu a încetat să mai ia medicamente pentru diluarea sângelui. Dacă se întâmplă acest lucru, medicul poate decide să nu continue operația.
Infecția este posibilă deoarece interiorul nasului nu este steril. Sindromul șocului toxic este o infecție neobișnuită și care pune viața în pericol, în mare parte legată de plasarea ambalajului, ceea ce este rar. Simptomele includ modificarea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, febră și decolorarea pielii. Dacă apar simptome, anunțați imediat medicul sau chirurgul.
O altă apariție rară este scurgerea de lichid spinal. Se poate întâmpla deoarece vârful septului este aproape de craniu și creier, care este înconjurat de lichid cefalorahidian de protecție. Dacă scurgeri de lichid coloanei vertebrale, poate rezulta infecție. Acest lucru ar putea duce la meningită, o afecțiune gravă care implică inflamația membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării.
Un pacient cu septoplastie ar putea dezvolta, de asemenea, un hematom, care este umflarea cauzată de sângele coagulat în țesut sau un abces, care este un buzunar de puroi în interiorul corpului.
Amorțeala dinților superiori și a buzei sau vârfului nasului poate urma septoplastie. Acest lucru se datorează faptului că nervii care duc către gingii și dinții frontali din maxilarul superior trec prin nas. Acești nervi se pot întinde sau se pot deteriora în timpul intervenției chirurgicale. De obicei amorțeala este temporară și încetează după câteva săptămâni sau luni.
Modificările gustului și mirosului, precum și calitatea și caracteristicile vocii pot afecta, de asemenea, pacienții cu rinoseptoplastie.
Chirurgia estetică și chirurgia cosmetică îmbunătățesc estetică diverselor părți ale corpului, ajută în pierderea în greutate, întârzie efectele îmbătrânirii și, de ce nu, combat depresia și insatisfacția de sine și ajută la restabilirea iubirii de sine.
Clinica Venart te ajută să îți menții mult timp de acum încolo sănătate, tinerețea și frumusețea!
Clinica Venart se află în relații contractuale cu Signal Iduna, NN Asigurări, Star BT, Sano Pass, Medicover.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!