SPECT/CT și PET/CT fac parte din categoria investigațiilor foarte scumpe. Și asta pentru că oferă precizie prin tehnologie de ultimă generație. În plus, necesită aparatură auxiliară pentru pregătirea și măsurarea precisă a dozelor administrate pacienților. Și personalul trebuie să fie instruit special pentru astfel de investigații. Toate acestea justifica prețul crescut al acestor investigațiilor – SPECT/CT și PET/CT- care se derulează în prezent în spitalele SANADOR.
În ce constau SPECT/CT și PET/CT
Ambele modalități de diagnostic funcționează pe principii asemănătoare, asociind câte două modalități imagistice:
SPECT-CT asociază un tip de tomografie de emisie fotonică (SPECT). Aceasta pune în evidență modificări metabolice celulare la nivelul organelor (creier, tiroidă, paratiroidă, plămân, cord, rinichi, sistemul limfatic, osos etc). Imaginea obținută ajută la creșterea posibilității de localizare a moficărilor metabolice, la nivelul structurilor anatomice. Și crește semnificativ precizia diagnosticului. De subliniat că această tehnică utilizează ceea ce se numesc “radiofarmaceutice”.
PET-CT asociază un tip de tomografie de emisie pozitronică. Este un tip de radiație cu energie mai mare. Care duce la creșterea rezoluției imaginilor. Și pune în evidență modificări metabolice la nivelul tuturor organelor investigate cauzate de boli precum cancerul, de exemplu. Imaginile obținute pot preciza localizarea tumorilor și extinderile lor. Radiofarmaceuticele și radioizotopii utlizati formează o clasă foarte specială de produse. În general sunt foarte scumpe. Și asta pentru că asigură o rezolutie crescută, dar și protecția pacientului prin doză minimă primită.
Ambele metode sunt neinvazive, fără efecte secundare. Presupun programe de pregătire pre-examinare. Și acestea constau în relaxare totală, regim alimentar, întreruperea uneori a medicației. Sunt comunicate pacientului înaintea examenului, fiind ușor de realizat.
Cui se adresează
Durata investigațiilor este între 20 și 40 minute. Totuși, este nevoie de ceva timp înainte, în care substanța marcată radioactiv, introdusă în circuitul sanguin se metabolizează. Și se adaugă și timpul de relaxare, de aproximativ 30/120minute.
Domeniul acoperit de SPECT/CT din punct de vedere al diagnosticului se repartizează cu precădere în zona oncologică. Reușește să semnaleze de foarte timpuriu apariția formațiunilor tumorale primare, extinderea lor. Dar observă și leziunile secundare, mai ales în zona sistemului osos.
În patologia cardiacă, poate pune în evidență defecte de perfuzie a miocardului. Ajută la diagnosticul viabilității unor zone miocardice, cât și aprecierea funcției cardiace.
În patologia sistemului nervos central, se referă în special la defectele de perfuzie cerebrală. Aduce informații extrem de utile cu privire la transportorii presinaptici dopaminergici. Contribuie la diagnosticarea demențelor senile, bolilor Parkinson sau Altzhaimer, a tumorilor primare. De asemenea, se pot diagnostica deficiențe de funcție renală, tiroidiană, paratiroidiană, procese inflamatorii sau infecții ale sistemului osteoarticular etc.
Sistemul PET-CT este extrem de performant în diagnosticarea precoce cu mare sensibilitate și specificitate a neoplaziilor, tumorilor primare. Dar observă și extinderea lor locoregională și la distanță (metastaze). În plus, ajută la monitorizarea evoluției bolii și a conduitei terapeutice.