- Artrita reumatoidă
În cazul acestei afecțiuni, sistemul imunitar produce anticorpi care se atașează țesuturilor de la nivelul încheieturilor. Ulterior, anticorpii atacă încheieturile, provocând inflamație, umflături și durere. Netratată, artrita reumatoidă poate duce la degradarea permanentă a articulațiilor. Tratamentul constă în medicamente care reduc activitatea sistemului imunitar. Este bine ca tratamentul să fie început cât mai rapid după diagnosticare.
- Psoriazisul
Atunci când celulele T specifice sistemului imunitar se adună la nivelul pielii, apare psoriazisul. Sistemul imunitar stimulează celulele epidermului să se înmulțească rapid, chiar și de zece ori mai repede decât este normal, astfel că la nivelul pielii se formează plăci solzoase de culoare roșiatică, albă sau argintie. Psoriazisul apare de obicei la niveulul genunchilor, al coatelor sau al scalpului, dar poate fi localizat și pe trunchi sau palme.
- Tiroidita autoimună
Tot ce trebuie să știi despre tiroidita autoimună este că poate cauza hipotiroidism – tiroidita Hashimoto sau hipertiroidism – boala Graves
Tiroidita Hashimoto este o formă de hipotiroidism, provocată de lipsa hormonului produs de glanda tiroidă. Sistemul imunitar produce anticorpi care atacă glanda tiroidă, provocând un proces inflamator al acesteia, care o împiedică în timp să producă hormoni tiroidieni. Printre simptomele cele mai frecvente ale tiroiditei Hashimoto se numără oboseala, constipația, creșterea în greutate, stările depresive, pielea uscată și intoleranța la frig. Hipotiroidismul se tratează cu medicamente care conțin o doză hormonală. Acestea trebuie luate zilnic, pentru ca tratamentul să fie eficient.
Atunci când sistemul imunitar produce anticorpi care stimulează producția de hormoni tiroidieni, apare boala Graves, o formă de hipertiroidism. Printre simptomele cele mai întâlnite se numără scăderea în greutate, stările de iritabilitate, pulsul accelerat, părul casant, stare generală de slăbiciune. Tratamentul pentru boala Graves constă de obicei în suprimarea funcției tiroidei prin medicație sau chirurgie.
- Lupusul eritematos
Lupusul este o boală autoimună în care sistemul imunitar produce anticorpi care atacă țesuturi din mai multe părți ale corpului: de la articulații, plămâni, sânge, sistemul nervos sau rinichi. Printre simptomele care dau de bănuit se numără durerile articulare, febra inexplicabilă, încheieturile umflate, oboseala extremă, iritațiile pe piele, pleureziile, căderea părului sau aftele. Multe persoane care nu știu că suferă de lupus descoperă boala după un episod de febră, scădere în greutate și oboseală, atunci când se prezintă la un medic. Pentru că nu se știe încă ce favorizează apariția bolii, tratamentul este în general pentru eliminarea simptomelor și pentru reducerea activității sistemului imunitar.
- Bolile inflamatorii digestive
Atunci când sistemul imunitar atacă țesuturile de la nivelul intestinelor, apar simptome precum diareea, sângerările rectale, crampele abdominale, febra și scăderea în greutate. Toate acestea se datorează unor boli digestive autoimune. Cele mai frecvente sunt boala Crohn și colita ulcerativă. Și în cazul acestor afecțiuni, tratamentul constă tot în suprimarea activității sistemului imunitar.
Dacă recunoști o parte dintre aceste simptome, consultă-ți medicul de familie și roagă-l să investigheze activitatea sistemului imunitar. Dacă sunt diagnosticate la timp, bolile autoimune pot fi ținute sub control, prin medicație adecvată și un stil de viață echilibrat. Din nefericire, ele nu pot fi tratate complet, însă cu ajutorul medicamentelor, simptomele lor pot fi reduse la minimum.