A fost dificil, iar alte dificultăți sunt pe cale să apară. Fie că te afli în postura mamei sau în cea a tatălui, trebuie să te gândești la impactul noului suflet din casă asupra vieții de zi cu zi și asupra vieții profesionale.
Cel mai important, însă, este felul în care îl vei crește pe cel mic: care este metoda ideală de parenting? Numărul de metode existente este enorm, la fel ca numărul de greșeli – helicopter parenting, denumit astfel în mod peiorativ, este deja celebru ca faux pas în creșterea copilului, consecințele asupra bunăstării lui fiind de lungă durată.
În plus, primii ani ai vieții sunt și anii cu cea mai intensă dezvoltare cognitivă, afectivă și morală. Stadiile de dezvoltare sunt scurte și în succesiune rapidă, ceea ce nu face decât să crească presiunea resimțită de părinții tineri de pretutindeni.
Psihologia și științele educației sunt în plină expansiune în zilele noastre, ceea ce reușește să ușureze întrucâtva povara părintească. Dar se pot adapta aceste științe și progresului tehnologic? Tindem să răspundem că da: mintea și instruirea umană sunt studiate din ce în ce mai mult în raport cu mersul trepidant al electronicelor și gadget-urilor.
Așadar, există vești bune pentru tinerii părinți ca tine: specialiștii cercetează cele mai bune metode de creștere a copilului în societatea actuală, dar și de păstrare a stabilității în căsnicie și în viața profesională odată cu aducerea pe lume a celui mic. Din cercetările lor, noi am extras câteva sfaturi care îți vor fi cu siguranță de folos:
- Oferă recompense și pedepse (bune)
Dintre toate sfaturile pe care le oferim, cel referitor la metoda recompensei și pedepsei are cea mai mare vechime. Elaborată la jumătatea secolului trecut de școala psihologiei comportamentiste, din care îl amintim pe B. F. Skinner, teoria presupune ca un copil să primească în schimbul comportamentelor sale o răsplată sau o mustrare. Prin această strategie, se urmărește modelarea comportamentului copilului.
Totuși, curentele mai noi din psihologie arată că trebuie să avem grijă în cazul aplicării pedepselor: ele trebuie să îi arate copilului că acțiunile sale au consecințe, dar nu să îi stârnească stări de anxietate sau de lipsă de încredere în forțele proprii. Așadar, atunci când îl admonestați pe cel mic pentru o eroare, este recomandat să aduceți critici constructive sau să faceți apel la empatia lui: „Ți-ar plăcea ca cineva să îți facă ție așa?”
2. Acordă-ți timp
Presiunile care vin odată cu noul membru al familiei pot fi covârşitoare, însă ele nu trebuie să se transforme într-o gaură neagră! Pentru a face cu succes faţă noii ipostaze în care te afli, ai nevoie de momente de deconectare. Atunci când poţi, lasă copilul în grija unui bunic sau a unei alte persoane apropiate şi petrece nişte timp de calitate cu partenerul sau reapucă-te de un proiect pe care îl lăsaseşi on hold.
Dat fiind că schimbările care au loc sunt atât de mari, riscul apariției stărilor psihice negative creşte exponenţial, iar o evadare ocazională din cotidian poate fi cheia pentru a menţine echilibrul dintre viaţa parentală, viaţa de cuplu şi viaţa socio-profesională.
Tocmai pentru că parentajul este atât de dificil, noi considerăm că e nevoie ca orice tătic şi orice mămică să privească pentru o clipă situaţia din exterior şi nu din „ochiul tornadei”.
3. Caută tehnici de integrare a noilor tehnologii
Un subdomeniu în plină dezvoltare în cadrul ştiinţelor educaţiei este instruirea asistată de calculator. Astfel, prin programe şi aplicaţii educative, copiii pot învăţa multe lucruri noi chiar înainte de a intra în ciclurile formale de învăţământ. Tehnologia ne poate fi prietenă şi din alte puncte de vedere, atunci când copilul se află încă în primele luni de viaţă: monitorizarea nou-născutului cu ajutorul tehnologiei îţi permite să te ocupi de alte îndatoriri, care necesită să fii în altă cameră sau poate chiar la birou, având totodată certitudinea că bebeluşul se simte bine şi doarme liniştit.
Tehnologia face de multe ori lucrurile mai complicate, dar trebuie să o priveşti drept având acelaşi scop pentru care a fost ea percepută: să te scutească de nişte activităţi repetitive, obositoare şi care adesea îşi consumă resursele fizice şi emoţionale.
Acestea fiind zise, trebuie să te felicităm din nou pentru toate deciziile pe care le-ai luat. Pentru toată munca pe care ai depus-o şi o vei depune. Trebuie să ştii că nu eşti singur în aceste eforturi şi că ştiinţele sociale şi avansul tehnologic te pot ghida atunci când îţi este mai greu. În plus, este esenţial să îţi acorzi toată grija pe care o meriţi, iar numeroasele (şi valoroasele!) cărţi pentru familie disponibile îşi propun să sintetizeze toate informaţiile necesare pentru ca tu să faci faţă cât mai uşor cu putinţă tuturor noilor provocări.