Așadar, testele de anticorpi COVID-19 sunt importante, în primul rând pentru stabilirea istoricului medical al persoanei care le face și în al doilea rând pentru că persoanele care au trecut prin boală și s-au însănătoșit pot dona plasmă, salvând viața altor bolnavi.

Tipuri de teste de anticorpi COVID-19

Există mai multe tipuri de teste de anticorpi, în funcție de situația pacientului, sau de ceea ce se urmărește în urma testării:

  • Teste de anticorpi lgM și lgG (anti-Nucleocapsida): acestea sunt teste care pot confirma prezența sau absența infecției cu noul coronavirus, dar și prezența sau absența anticorpilor după ce s-a ieșit din boală. Este un test care se recomandă în intervalul 7-15 zile de la debutul simptomelor infecției.
  • Teste de anticorpi lgG neutralizanți anti-Spike: sunt teste care arată prezența anticorpilor anti-Spike rezultați în urma vaccinării, sau în urma bolii COVID-19. În general, se realizează la 2 săptămâni de la debutul simptomelor, sau de la prima doză de vaccin. Dacă se face și după a doua doză de vaccin (după rapel) testarea se face după 7 zile.
  • Teste anticorpi lg anti-Spike: aceste teste arată numărul de anticorpi de după trecerea prin boală, sau în urma vaccinării.

Foarte importantă pentru pacienți este capacitatea de testare a clinicilor, dar și eficiența acestor teste, în ideea revenirii la un stil de viață mai apropiat de ceea ce eram obișnuiți înainte de pandemie. 

Important de reținut!

Există anticorpi necesari pentru imunitatea pe termen scurt. Aceștia apar la scurtă vreme după infectare, sau după prima doză de vaccin. De asemenea, există anticorpi esențiali pentru imunitatea pe termen lung. Acești anticorpi sunt anticorpii care asigură organismului imunitate pe termen lung împotriva infecțiilor.

În clinicile și laboratoarele medicale oricine își poate verifica statusul post infecție sau post-vaccinare COVID-19, prin efectuarea unui test. Aceste teste se pot achiziționa și online, iar recoltarea se realizează din sânge venos, fără să fie necesară o pregătire specială în acest sens. 

Ce tip de test ar trebui să faci?

  • Dacă nu ești sigur dacă ai avut boala, dar crezi că este posibil să fi trecut prin ea fiind asimptomatic, poți face testul calitativ lgG-N (nucleocapsida). Acest test arată prezența sau absența anticorpilor. Rezultatele testului nu precizează concentrația anticorpilor.
  • Dacă știi că ai trecut prin boală, indiferent dacă ai avut o formă ușoară sau dificilă, poți opta pentru testul pentru detectarea anticorpilor lgG anti-nucleocapsida, dar și testul pentru anticorpi anti-Spike.
  • În cazul persoanelor care s-au vaccinat, se recomandă testul pentru anticorpi lgG anti-Spike.

Dacă nu ești sigur pentru care test ar trebui să optezi, întreabă medicul de familie.

În concluzie

Testele de anticorpi COVID-19 sunt recomandate pentru că:

  • identifică răspunsul imun al unei persoane care s-a vaccinat sau a trecut prin boală;
  • evaluează răspunsul imun al organismului în timp;
  • evaluează nivelul de anticorpi în vederea donațiilor de plasmă persoanelor infectate.

La majoritatea clinicilor, nu este nevoie de programare pentru recoltare, dar este bine să suni în prealabil pentru a verifica. De asemenea, în alte clinici recoltarea se realizează numai până în ora 10.00.

Sursa foto: www.shutterstock.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News