Când te gândești la bucătăria unui restaurant, trebuie să ți-o imaginezi într-un mod în care toate lucrurile au locul lor, strategic amplasate, astfel încât să se completeze armonios.
O bucătărie exemplară trebuie să țină cont de anumite principii, precum: flexibilitate, eficiența spațiului, simplitate, ușurința de a ține totul curat și dezinfectat și fluxul de alimente și de personal.
-Flexibilitatea unei bucătării este importantă, deoarece trebuie să te gândești că designul ei trebuie să permită schimbări, să permită adăugarea de mobilier sau echipamente, precum o marmită, dacă va fi necesar.
-Eficiența spațiului se face încă de la începutul proiectării bucătăriei mult visate, adăugând doar acele echipamente sau piese de mobilier care sunt cu adevărat esențiale.
-Simplitatea sau minimalismul se referă chiar la a proiecta o bucătărie care să fie complet funcțională, fără să cumpărăm tot ce credem că ne-ar folosi cândva, ci achiziționând doar acele echipamente care sunt importante pentru obiectul nostru de activitate și pentru meniurile pe care le-am conceput la acel moment.
-Evită aglomerația de obiecte, deoarece îți va fi greu atât să faci curățenie, cât și să asiguri echipei un flux simplu și logic de lucru. În plus, verifică în zona ta normele legate de prelucrarea și prepararea hranei, cât și cum se face corect curățenia într-o bucătărie de restaurant. Amenajează saci de gunoi în diverse zone ale bucătăriei, dar și soluții de spălare și dezinfectare a mâinilor și chiuvete.
-Atunci când asiguri un flux angajaților tăi, echipamentelor și alimentelor, te asiguri că nu vei avea accidente de muncă cauzate de aglomerație și neatenție sau de faptul că angajații tăi nu și-au format un comportament într-un flux corect.
Ce este o marmită profesională și care este rolul ei într-o bucătărie HoReCa?
O marmită este un echipament profesional multifuncțional pentru gătit, care are rol de oală de dimensiuni mari care se poate înclina, dar care are și un mecanism de încălzire și un robinet de scurgere. O altă funcționalitate aparte este faptul că temperatura este reglabilă, iar materialul folosit pentru fabricarea lor este inoxul, care este foarte rezistent.
Alege marmite din inox nu ca pe un moft, ci pentru că sunt de o calitate superioară, sunt eficiente la consum de energie, datorită izolației termice, dar sunt și versatile. În acestea se poate adăuga atât apă rece, cât și caldă și în ea se pot prepara supe, ciorbe, tocănițe, dar și sosuri sau creme. Acestea sunt dotate și cu un mâner atermic și cu un capac dublu care are un sistem de contrabalansare, pentru a avea siguranța că nu se întâmplă accidente în bucătărie.
Avantajele utilizării unor marmite
Atunci când ai marmite în bucătărie, ai bucuria să observi că supele și ciorbele se fac rapid, spre bucuria și satisfacția clienților, dar în același timp sosurile și cremele se gătesc fără să se ardă sau să se prindă de fundul oalei.
Un alt avantaj ale acestor marmite de oțel este că acestea nu au dimensiuni foarte mari, indiferent de mărimea aleasă, economisind spațiu și mână de lucru, deoarece mâncarea nu trebuie supravegheată constant. Echipa ta se poate ocupa de alte meniuri sau comenzi până când se fac felurile alese în marmită.
Al treilea avantaj notabil este faptul că marmitele pot emana căldură în interior de dedesubt, prin căldură directă, din cuva de lângă sau prin procesul de gătit denumit “bain-marie”.
Ce alte echipamente sunt necesare în bucătăria unui restaurant?
-Recipiente de stocare a alimentelor;
-Rafturi și dulapuri pentru stocare;
-Veselă pentru servirea mesei, care include pahare, linguri și furculițe, farfurii, cești, boluri etc.;
-Echipamente de preparare a mâncărurilor;
-Vitrine frigorifice;
-Tocătoare și blaturi pentru pregătirea meniurilor;
-Feliatoare de pâine, de mezeluri etc.;
-Mixere pentru prăjituri, aluaturi sau sosuri;
-Cuptor;
-Chiuvete;
-Sistem performant de preluare și transmitere a comenzilor.
Proiectează bucătăria mult visată pentru restaurantul tău, în timp ce te consulți cu specialiștii noștri despre cum să faci designul bucătăriei, dar și care sunt utilajele necesare pentru prepararea meniurilor.