Bulion de ardei şi roşii
Ingrediente: 20 de ardei capia, 2 kg de roşii, sare, ulei
Mod de preparare: Se aleg ardeii sănătoşi. Se spală şi se îndepărtează codiţele şi seminţele. Roşiile se spală, se curăţă de cotor şi se dau împreună cu ardeii prin maşina de tocat cu sita deasă. Se pune compoziţia într-o cratiţă şi se adaugă sare, după gust. Se lasă bulionul la fiert până când scade şi capătă consistenţa unei paste groase. După care se adaugă câteva linguri de ulei şi se scade puţin pe foc, pentru a rezista o perioadă îndelungată în cămară. Se pune în borcane care se închid cu capace şi se ţine la loc răcoros şi întunecos. Pentru o cantitate mai mare de bulion, se multiplică ingredientele. Dacă vrei un bulion picant, adaugă un ardei iute fără seminţe, dat prin maşina de tocat.
Gem de afine
Ingrediente: 2 kg de afine de pădure, 1 kg de zahăr, o lingură de zeamă de lămâie
Mod de preparare: Se curăţă afinele de codiţe şi se spală, după care se pun într-o cratiţă împreună cu zahărul şi se lasă câteva ore. Apoi se adaugă 200 ml de apă şi se pun la fiert la foc mic, amestecând din când în când. Spre final, se pune zeama de lămâie şi se amestecă bine întregul conţinut. Se mai lasă gemul să dea în câteva clocote, apoi se toarnă fierbinte în borcane. După ce se pun capacele, se întorc cu fundul în sus şi se lasă la răcit acoperite cu o pătură, până a doua zi.
Gogoşari umpluţi
Ingrediente: 2 kg de gogoşari, o varză roşie, 500 g de struguri, 500 ml de oţet, 5 litri de apă, 100 g de zahăr, 5 linguriţe de sare, câteva foi de dafin, 2 morcovi, piper boabe, o linguriţă cu boabe de muştar
Mod de preparare: Se spală gogoşarii şi se face un dop în jurul codiţei, îndepărtând cotorul şi seminţele. Se aleg boabele de struguri şi se spală cu atenţie, să nu se sfărâme. Varza se dă pe răzătoare şi apoi se freacă cu puţină sare, iar după cinci minute se umplu gogoşarii cu varză şi cu câteva boabe de struguri. Se taie morcovii în felii mai mari şi se pun în locul cotorului gogoşarilor, pe post de dop. Se aşază gogoşarii umpluţi în borcane. Între timp, se pun într-o oală mare, la fiert, oţetul, apa, foile de dafin, zahărul, boabele de piper şi sarea. Când saramura a fiert, se toarnă în borcane peste gogoşari şi se presară boabele de muştar. Se pun capacele şi se depozitează în cămară.